Koriander in aji-no moto
To sol sem videla v Maximarketu spodaj v špeceriji in stane kar nekaj denarja. Ne bom rekla niti okroglo, ampak vem, da se je meni za sol zdela to smešno visoka cena čeprav jo je blo noter kajpavem, cca pol kg. Sem pa po sestavi in opisu na netu opazila, da je ta sol v bistvu glutaminat, kar pa je todi sol Aji-shio (ne vem ali se tako napiše). Ta se pa kupi skoraj v vsaki trgovini, in stane tako velika začimbna količina (v flaški) cca 200 sit.
Še to: glutaminat v bistvu niti ni sol (čeprav sem zgoraj tako pisala) ampak je zgolj ojačevalec okusa.
Kar se koriandrovih listov tiče – nimam pojma!
LpMaruša
Koriander sem kupila na tržnici, poskusi, morda ga še imajo.V soboto, ko je tržnica bolje založena, sem skoraj prepričana, da ga boš našla. Ima pa precej specifičen okus, ki ne ugaja vsakomur. Namesto njega lahko uporabiš peteršilj, ki mu je vizualno zelo podoben, po okusu pa nikakor.
Pozdravček, Neja
No, natrijev glutaminat je sol… samo ne taka, kot jo kuharice klasično uporabljamo ;). Je sol ene izmed aminokislin (glutaminske kisline). Se pa res uporablja kot ojačevalec okusa in ima zelo specifičen okus… tak malo slan, mesni… težko za opisat. Vsekakor ne prijeten, če ga uporabljaš samega, ojača pa zelo dobro okus slanosti (torej z manj soli je zadeva bolj “slana”). Pa brez zamere, ker se tako vmešavam… 😉 :))
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.