Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Korenžkova juha s koriandrom

Korenžkova juha s koriandrom

Za ljubiteljice dobrih zelenjavnih juh z akcentom 😉

Korenčkova juha s koriandrom
(za 4-6 oseb)
450 g nežnega mladega korenja
1 žlica olja
3 žlice masla
1 sesekljana čebula
1 steblo zelene in nekaj listov
2 olupljena mala krompirja
1 l jušne osnove (zelenjavne)
2-3 žličke mletega koriandra
1 žlica sesekljanega svežega koriandra
2 dcl mleka
Sol/poper

Korenje očistimo in narežemo na majhne koščke/naribamo, čebulo nasekljamo. Zeleno in krompir tudi narežemo na majhne koščke.
V veliki posodi segrejemo olje in 2 žlici masla, prepražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo krompir in zeleno, pražimo par minut, dodamo korenje in med mešanjem na močnem ognju kuhamo 3-4 minute. Ogenj zmanjšamo, pokrijemo posodo in dušimo 10 minut. Občasno premešamo.
Po 10 minutah prilijemo jušno osnovo, kuhamo še kakih 10 minut.

Med tem sesekljamo zelenine liste in svež koriander. V ponvici segrejemo preostalo žlico masla, 1 minuto pražimo mlet koriander, nato dodamo nasekljana zeleno in koriander in pražimo še 1 minuto na ne prevelikem ognju.

Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, primešamo mleko in začimbe. Solimo in popramo po okusu ter ponudimo.

Juha je ………… fantastična! Pogosto na najini mizi, poda se ji tudi kak brizg limoninega soka.

(recept iz kuharice Sodobna vegetarijanska kuhinja)

LP
Neži

Smejte se!

Neži, hvala za izpolnjeno obljubo. Bomo mislili nate, ko se bomo gostili s temi tvojimi fantastičnimi juhami.
LP Mimi

Za stiri osebe potrebujemo:

vecji por
dva vecja korencka
tri srednje krompirje
skodelico kuhane cicerike
zlicko ali zlico sveze naribanega ingverja ( kakor je komu vsec)
zlicko kurkume
tri zlice olivnega olja
zlico sojine omake

sem dodala se zlicko orientalske kum… , ki ni nasa kumina

Najprej poprazimo nariban ingver, dodamo kurkumo ( tudi kum), pomesamo in dodamo na kolobarcke narezan por. Mesamo , da se por zmehca, dodamo narezan korncek, na kocke narezan krompir, podusimo in pocasi zalivamo ( topla voda ali kostna juha – po zelji zelenjavna kocka). Kuhamo do mehkega, dodamo sojino omako, dosolimo in popopramo po potrebi. Ce zelimo bolj kremno juho, jo vecjo kolicino odvzamemo, zmiksamo in zlijemo nazaj k ostanku.
Pred serviranjem dodamo kuhano ciceriko, pocakamo, da se pregreje in ponudimo.
Verjetno bi lahko na kroznik dodali se zlico kisle smetane – jaz nisem.

Recept sem vceraj prebrala v Nedelu ( prispevala Marija Dolgan iz Manzana- mislim, da je nas istrski Manzan:) ), jo naredila za kosilo.

Za lacna usta in zimski cas bi lahko dodal kaksno narezano klobaso ali koscke pecenke ( ce je ostala) ali malo prekajenega mesa. Ampak potem ni vec to:)
Zelo okusna juha za vse, ki imate radi te zacimbe.

Lep pozdrav Babi

A ne, kako lepo paše koriander, sploh zimske juhe lepo ogrejejo.Tole varianto še nisem poznala, sem pa že kuhala malo podobno, torej nariban korenček, koriander in rjavo prej kuhano lečo, pride taka gosta, vroča, pikantna juha, serviram v skodelicah (je pa to juha brez mleka, tekočino pa počasi prilivam od vode, v kateri kuhala lečo).
Bom še tole zgoraj poskusila, zveni super.
lp

Jaz sem pa včeraj naredila “tvojo” juho s čičeriko in porom (sicer po malo hitrejši varianti – čičerika iz konzerve) in prepražen por sem kar stresla h krompirju in čičeriki, pa je bila vseeno strašno dobra :-)))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej, Sonce! Pri nas tako krasno grejes, da je se vedno uzitek skociti v morje:)

Juha ni moja…je od Marije z Manzana:)))Samo posredovala. Sicer sama ciceriko, leco veliko uporabljam z raznimi zacimbami in zelisci. Tako je vedno nekoliko drugacna. Zdaj v ekonomu kuham spet ciceriko. Bo v solati s paradiznikom in se cim.

Lep sijoc dan Babi

Hej, dobra solata je čičerika, tuna, olive, polivka po okusu (olivno olje, kis, začimbe) in da e prepoji, nasitno, dobro, obrok skratka.
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close