konzervirane jedi
Včeraj sem po dolgem času ( sploh ne vem, kdaj sem nazadnje) v trgovini kupila konzervo hašeja. V trgovini sem ga “videla” (ponavadi polic s konzervami sploh ne vidim).
Punce, zanima me, koliko se poslužujete hrane iz konzerv oziroma sedaj že drugih variant hitro pripravljene hrane. Meni ne gre. Vse preveč E-jev je notri, do njih imam pa nek podzavesten odpor.
Če se le da, vse skuham sama , iz “naravnih”sestavin. Tudi konzerv ( razni mesni narezki) in predelanih salam se izogibam.
Letos sem sama nasolila meso in špeh, tako , da imamo domač suh meso in panceto, tast je naredil suhe klobase. Nikjer ni E-ja.. Od konzerv kupim največkrat le ribe in pašteto.
Saj ne vem, morda delam krivico hrani in njenim proizvajalcem…vendar ne vem….raje imam skledo solate in v oblicah krompirkot pa kakšen golaž iz konzerve…
Kako je pa pri vas ?
LP,
Speedy
Dobro jutro!
Tudi pri nas imamo rajši kar makarone na drobtinah,nekateri zraven solato nekateri posladkane (malo cimeta,mletih orehov),kot konzerve,da pripravimo hitro kosilo. Kupujemo ribe v konzervi ,pa kdaj pa kdaj pašteto,kakšna posebna piščančja je včasih na sporedu (si jo otroci zaželijo)…potem se pa kakšne konzerve pri nas v hladilniku končajo. Aja s suhomesnatimi zadevami me zalaga mama,a pri nas takšne stvari ne gredo v promet-razen,če imamo kakšna praznovanja ali obiske…
konzerv prakticno ne kupujemo. res nikoli ne kupim raznih golazev,omak in takih pripravljenih stvari. ne samo zaradi e-jev. nihce teh okusov ne mara.
kupim tunino, pelate, vcasih mehisko omako /ce se mudi/….to je pa priblizno vse. ce ze, kupim zamrznjeno zelenjavo- predvsem koruzo.
sama delam ajvar,kislo papriko…pa marmelade…vse brez konzervansov in zelinov. pa, sevesa, vedno imam nekaj obrokov mesa /svezega/ v frizerju,tudi govejo juho spravim v posodice za 1-2 obroka- ce ostane :)?
no,to ze ne pase vec pod konzervirane jedi… lp petra
Hej!
Od konzerv: slani fileti, tuna, fizol, paradiznikove omake, ko mi zmanjka domace, vcasih kaj kitajskega, mehiskega – omake( vnuk), vlozena zelenjava ala bamusovi vrsicki, articoki….
Mesnega ali pripravljene hrane nic.
Je pa spomin mojega moza na lakoto in pakete USA ARMY zelo ziv. Po vojni so prihajali kot pomoc. V njih so bili dnevni menuji. Moz jih ne more pozabiti.
Ko je sel prvic z mano v Trst , ga nisem mogla spraviti od polic s konzervami.
Mislim, da se je kar tresel! Nabral si je veliko tega. Potem je kmalu ugotovil, da ni tako dobro, kot je imel v spominu.
Sem pa ze kot otrok spoznala dobro konzervo tunine. Prava poslastica, ki sta jo nona in mama redno kupovali.
Lep soncen dan Babi
Od konzerv kupujem samo pelate, tuno in sardine, včasih kakšne sojine kalčke in bambusove vršičke, potem se pa že neha. Z Eji se sicer pretirano ne obremenjujem, ampak enostavno se mi zdi doma pripravljena hrana boljša. Kakšnih mesnih omak, golažev in takih zadev ne kupujem nikoli. Za ljudi, ki ne marajo kuhat je pa to čisto ok rešitev.
Pri nas je pa kar nekaj konzerv.
Razne vrste fižola, čičerika, grah in koruza. Kupim vedno v 400 g konzervi, da je za enkrat zmešat k solati.
Tunina mora biti vedno na zalogi in pa vsaj ena pašteta 50g da jo hčerka zmaže za zajtrk.
Paradižnik v različnih oblikah (pelati, koščki, pasiran) kupim v konzervi ali v brik embalaži.
Za vsak slučaj imam doma še nekaj konzerv kompota oziroma sadja (ananas, mandarine, breskve). Meni je tako dobro, ko narežem dve ali tri jabolka, hruško, naši, banano ali dve in zraven stresem konzervo ananasa v koščkih ter konzervo mandarin, vse skupaj premešam v veliki skledi in ko pridejo gosti jih na mizi čaka pripravljen posladek.
Pa še pasje konzerve. Priznam, da psu najraje stresem hrano iz konzerve ali vreče. Se mi ne da še zanj kuhati.
Oh, konzerve ;-))
Priznam – jih kupujem. Tuna, fižol, čičerika. Pašteta Argeta Junior (bojda je brez konzervansov). Koruza. Grah. Je to tudi škodlijvo? Menda ne preveč, pa itak tega se ne je vsak dan. Kupila sem tudi že Etin prebranec. Maščobo sem pobrala dol (jo je res veliko), sicer pa mi je bil čisto dober. Pravzaprav sama niti pod razno ne znam narediti takšnega ;-)). Moj višek kg se gotovo ni nabral zaradi konzervirane hrane, ampak kvečjemu od kruha, tega obožujem.
Suhomesnatih stvari ne kupujem in ne jem. Morda malo pršuta na vsake pol leta. Salam in klobas ravno ne obožujem. Seveda jih jem, še posebej če kje postrežejo s pristno domačo ;-)). Kupujem pa jih res ne.
Odpor do konzerv je eno, škodljivost pa po moje ni tako velika. Sicer pa vsaka stvar verjetno škodi, če z njo pretiravaš. Včasih mi zadiši fižolova juha – da bi šla še fižol prej namakati in kuhati – mi na misel ne pride, predolgo traja.
O E-jih smo že nekaj rekli na tej strani – niso vsi tako “hudi” kot bi človek mislil.
Moj zaključek pa je: ni ga čez domačo, sveže pripravljeno hrano. Če pa včasih ne gre drugače, menim da ni katastrofa vreči v pisker kakšno konzervo.
Pri nas imamo kar nekaj Etinega izbora (tovarniška prodaja skoraj na pragu doma)……kumare, gobice, paradižnik……….hren…..
Drugače pa dobim domač ajvar……..v trgovinah pa kupim sem ter tja kako ribjo konzervo in kakšen mesni narezek ali pašteto……….mogoče 15 kom letno…..večinoma gre to na morju, pa kakšen nedeljski zajtrk……drugače smo bolj na siru………
Variante pogrej pa ………..in mizice p…… pa ne kupujemo……je pa tudi doma tako hitro skuhan obrok od juhe do solate, da ne potrebujem……če mi ostane ali porabim naslednji dan ali pa zmrznem…….
Nekaj konzerv kupujem, a bolj za rezervo: tune, kako sardino, pašteto, fižol, ananas in šalšo, ko mi zmanjka moje. Sicer pa pripravljene hrane ne. Včasih kupim tudi kako zmrznjeno špinačo, saj je ne uspem toliko pridelat, kot se je pri nas poje.
No, pri teh konzervansih bi lahko upoštevali tudi majonezo, senf (2 vazici na leto) in kaka suha salama, pa sir, mleko, maslo, margarina,jogurt, puding, olje…. Vsemu temu se pa le ne moremo odrečt.
Stavek sem ze zacela z »Konzervirane hrane ne uporabljam veliko« potem pa mi pride na misel da temu sploh ni tako. Uporabljam vlozene kumarice, gobice, papriko, peso, zelenjavni namaz, gorcico, majonezo, pastete, tune, sardine, paradiznikovo mezgo, pelate, ketchup, prebranec, fizol, grah, koruzo, pa olive, visnje, ananas, marelice, sadno solato, alpsko mleko in alpsko smetano, jogurte, skutne namaze, kislo zelje, ki ima tudi dodatek ;-), za malico v sluzbi sem si ravno danes kupila polnozrnate piskote (zdravo zivljenje, ponovno tudi tu dodatek).. Ne izogibam se salam in hrenovk in da ne pozabim, namesto vode pijem sumece vitaminske tabletke brez sladkorja – kjer kar mrgoli E-jev….. Kuham pudinge, v sili uporabim tudi slag peno, pa kaka instant zupca tudi kdaj zaide v mojo kosarico, uporabljam kocke za juho… Zelo redko pa kupim razne omake za testenine iz enostavnega razloga, ker mi ni vsec okus.
O raznoraznih seznamih, ki krozijo pa netu in zganjajo paniko imam svoje mnenje. Pravilno je, da so aditivi navedeni, saj nekateri zaradi zdravstvenih tezav ne smejo uzivati dolocenih snovi. Pri tem pa ne mislim samo na E-je. Banalen primer: oseba, ki je alergicna na orescke, lahko dobi alergicno reakcijo na izdelek, ki oresckov sploh ne vsebuje – se pa proizvaja na isti aparaturi. Ampak o tem problemu na nasih straneh nisem zasledila se nicesar, to da je vitamin C ali pa citronska kislina na seznamu skodljivih aditivov pa ze tolikokrat, da sedaj samo zamahnem z roko in se v debato ne vkljucujem vec.
Za razmislek pa tole. Bi odklonili domace pecivo, ki vsebuje E500?
Ali pri peki peciva uporabljate pecilni prasek? Tudi to je dodatek, ki mora biti na specifikaciji naveden in njegova stevilka je E500 (natrijev hidrogen karbonat) + E334 ali E339.
itd……
Pa lep pozdrav, z E-ji ali brez
Misa.
Enak problem je s škrobom. Koruzni ali pšenični? Razlika je meni bistvena.
Jogurte, mleko, kisle kumare in tako verjetno kupujemo skoraj vsi. Jaz sem vprašanje razumela bolj v smislu konzerv s pripravljenimi jedmi a la golaži, hašeji in take stvari. Kar se pa Ejev tiče, pa no comment. Nemogoče se je izognit vsemu. Na srečo se nam še sanja ne, kaj vse spravimo vase – tudi tisti, ki relativno pazimo, kaj jemo. Tako to danes pač je. Pa dober tek!
Uporabljam fižol, pelate, ribe in (zelo malo) paštete iz pločevinke ter kisle kumarice, olive in kislo papriko iz kozarca. Drugega pa skoraj ne. Občasno, če kaj “večjega” pripravljam (kakšen kompot, prepeličja jajčka ipd).
Odkar je mali začel jest normalno hrano (torej cca 8,5 let nazaj:)) ) sem začela uporabljati zmrznjeno. In imam nek neznan odpor do pločevink, pa ne zaradi E-jev. Za to sem enakega mnenja kot sonce rumeno in se ravno tako strinjam, da je večji problem z alergeni v hrani.
In pa, odkar sem se pa dve leti nazaj odločila, da je treba narest nekaj z odvečnimi kg, sem pa sploh postala pristaš “domače” kuhinje;ker samo, če sama delam, vem kaj je notri:))
No, na smučanju in jadranju pa kakšna konzerva pripravljene hrane pride zelo, zelo prav:)))
Drugače pa bi se strinjala z Babinim zadnjim postom – od seznama, prepovedi do Ete:)))))
Podobno sem razmisljala tudi sama (konzervirana hrana = konzerve golaza, haseja,… ), zato sem tudi najprej »ugotovila« da konzervirane hrane ne uporabljam, potem sem pa malo bolj razmislila – malo me je spodbodel tudi komentar o E-jih, in upostevala kot konzervirano hrano prakticno vse, kar ima daljso zivljensko dobo – oz. je predelano. Izdelki tipa »pogrej in pojej« mi pa ne lezijo, casa porabim ravno toliko kot ce skuham makarone ali riz, cena pa tudi ni zanemarljiv faktor, vsekakor grem raje v gostilno na golaz, pa se posode mi ni treba pomit.
Pozdravljene!
Nekje na Med over net sem prebrala, da na leto zaužijemo cca 4 kg vseh aditivov. Niso problem samo E-ji, ampak tudi embalaža (alu folija in aluminij konzerve – povzročata Alzheimerjevo bolezen, plini, plastika, ki oddaja v hrano škodljive snovi….). Jaz se vsega tega zelo izogibam, vendar popolnoma se izogniti ne da, razen če si pastir na kakšni visoki planini.
Malo v razmislek. Čao!
Da, samo na planini, pa se tam se zna kaj ustuliti:)))
Zadnjc sem prebrala mnenje strokovnjaka:
Pokrovcki steklenih kozarckov in gumijasta tesnila … vsebujejo tudi skodljive snovi. V njih otroska prehrana ( kasice, sokovi…).
Zdaj pa nastane vprasanje, kaj je manj skodljivo in v koliksni kolicini pride v organizem:
Ce teh pokrovckov ne bi bilo, bi se hrana okuzila z bakterijami.
Vsak ve, kaj predtsavlja okuzba s prehrano za majhnega otroka:(
Seveda se lahko temu izognemo tako, da teh otroskih papic ne kupujemo in sami vse naredimo doma.
Ko sem sama imela dojencka, tega pri nas se ni bilo; da bi kupovala v Trstu, pa premalo denarja. Tako je bilo vse sveze.
Vnuk pa na sreco tega ni maral in smo lepo kuhali, stiskali in sprotno z zlico v usteca:)))
Med branjem sem se sprasevala, pa kaj ne morejo pogruntati pokrovckov brez skodljivih snovi.
Ocitno ne. Lep pozdrav
Hojla,
no pri nas pa od plocevink kupujemo samo tuno (rio mare, calvo) in Eva ribe, od zelenjave pa pelate in koruzo Valfrutta ter articoke.
Nikoli se nismo imeli kaksnih slabih izkusenj s temi proizvajalci, se pa plocevinkam v najvecji meri, kolikor se le da, izogibamo.
Nikoli npr. ne jemo pastet, raje si v mestni (in sploh na koroskem zelo priznani mesariji) narocimo tatrski biftek, ki je odlicen in iz najvalitetnejsega mesa….LP
:((( Da, Majuska, to je vprasanje. In krog je sklenjen. Lahko zacnemo spet od zacetka :
Kaj pravzaprav jemo, kaj se lahko jemo, je bio hrana res to, kar nam obljubljajo…???????????
Potem se vcerajsni Polnocni klub o meteoroloski vedi…nic kaj optimisticne napovedi zaradi toplotne grede…pravzaprav zelo pesimisticne 🙁
Ustavite zemljo – izstopim!
Prej sem pojedla koscek cokolade in nisem imela prav nobene slabe vesti.
Mirno noc
Forum je zaprt za komentiranje.