Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Konzerviraje zelenjave s soljo

Konzerviraje zelenjave s soljo

Ali ima kdo izkušnje? Lani je bil tu recept za domačo vegeto. Odlično. Zanima me, če bi lahko naredila sataraš, ga osolila in spravila v kozarce. Ima kdo izkušnje? Lahko tudi kaj drugega. Najlepša hvala in lep pozdrav!

Jaz to pripravljam že vrsto let in sem zelo zadovoljna

Recept za domačo vegeto je sledeč:

(Obvezne sestavine)
2 kg korenja
1/2 kg čebule
80 dkg peteršilja

(lahko pa damo še, seveda, če imamo, vendar ni nujno)
1/2 kg rdeče paprike
1 kg zrelega paradižnika
40 dkg zelene

Vse zmelješ (na multipraktiku) in dodaš 1 kg debele soli in dobro premešaš. Pusti stati en dan. Nato daj vse na cedilo, dobro odžemi vso tekočino. Vlagaj v male kozarčke in sproti tlači in izlivaj odvečno tekočino. Po vrhu lahko zaliješ še malo z oljem.

Domačo vegeto vedno dajemo jedem proti koncu kuhanja, seveda ne smemo uporabljati predhodno sol, saj je to že zelo slano.

Jaz uporabljam 1-2 polni čajni žlički za 4 osebe k rižotam, golažu, ričetu, raznim mineštram, lahko tudi na zrezke, piščanjčejmu mesu (da lepo, dobro omako) skratka, skoraj povsod.

Upam, da vam bo všeč

Anita, te pravilno razumem – takol lahko naredim tudi nekaj satarašu podobnega?

Hojla!

Eka sataraš skuhaj prav tako kot bi jo skuhala za kosilo, le malo vode dolij, da ima več “kropa”. to pa zato, da ko boš vse skupaj naložila v kozarce ta krop polij po njem, da bo sataraš v njem.

Jaz naredim sataraš – kar od oka in po svojem okusu:

– čebulo prepražim na olju
– dodam polovico narezanega paradižnika
– dodam narezano papriko (malo zelene, rumene, rdeče..) – to pražim nekaj časa
– dodam drugo polovico paradižnika in kuham še kakšnih 10 minut
– dolijem še nekaj vode 8da dobim mal več kropa, seveda solim tudi po samam okusu.

med tem časom, ko se to kuha pomijem kozarce in jih dam posušiti v pečico na 75°C. Ko so suhi v tople kozarce naložim pripravljeni vroči sataraš in zaprem s pokrovčki (s takšnimi ki jih imam, ali alu pokrovčki, ali tisti za šraufat, uporabim pa tudi plastične..), kozarce naložim na deko in jih zavijem da se ohladijo. Njammmmmmmmmi…………….

v kozarce daj toliko sataraša, kot ga boste pojedli v enem obroku.

Veselo vlaganje in uspeha pri satarašu.

Hvala!!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close