Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek kontracepcija nujno

kontracepcija nujno

zanima me, ce obstaja kontracepcijska tableta ali kaj drugega, ki jo lahko vzamemo nekaj ur po spolnem odnosu in deluje?

Obstaja. Dobiš pa pri ginekologu ali pa pokliči k dežurnemu zdravniku.

Npr. Canesten

Maja, Canesten??????? Haloooooo??????

Tole žal ne bo držalo, kajti Canesten je namenjen zdravljenju določenih vrst gljivičnih okužb!!!

Obstaja pa tabletka “po”, vendar jo obvezno predpiše ginekolog ali mogoče kak splošni dežurni zdravnik(če je ravno vikend, vendar se jemlje le občasno, ker so odmerki hormonov res visoki. Jih pa preventivno dajejo ob posilstvih, ko pride ženska prijavit zadevo in jo pregleda držurni ginekolog, hkrati pa ji predpišejo te hormone. Kar tako ti jih ne predpišejo, ker moraš imeti utemeljen razlog…pa tudi prevečkrat ni dobro zaradi stranskih učinkov tako velikega odmerka hormonov.

2 ta močnejša Stedirila (D) v roku 72 ur po odnosu in še 2 čez 12 ur.

Maja, to niso stvari za se hecat. Prosim, odrasti.

Tako, kot pravi TamaraMr – greš k svojemu ginekologu, ni pa treba nekih velikih razlogov, jo predpišejo brez večjih pridig. Je pa res, da se še kak dan potem počutiš, kot bi te povozilo z valjarjem in splošno počutje je bolj na psu. Je pa dr. Pušenjak na svojem forumu omenjal še ene druge, ki niso Stediril, ki pa naj bi prijele še pet dni potem…V vsakem primeru – čim prej h ginekologu.

Avtor: strokovnjakinja
Datum: 17-12-03 11:29

Postkoitalna hormonska kontracepcija
——————————————————

Kaj je to in kdaj jo uporabljamo?

Postkoitalna hormonska kontracepcija (PKK) ali “jutranja tabletka” (morning pill) je urgentna kontracepcijska metoda in služi kot izhod v sili. Uporabljamo jo kot zaščito pred neželeno nosečnostjo po nezaščitenem spolnem odnosu (npr vas je zalotil nepripravljene in/ali neopremljene, ob posilstvu) ali ko odpove sicer uveljavljena kontracepcijska metoda (npr.kondom poči ali zdrkne, zmaknjena diafragma, pomota pri štetju dnevov…)

Kako PKK deluje?

Odmerki hormonov v oralnih kontraceptivov preobrazijo površino morebitno oplojenega jajčeca tako, da se ne more vgnezditi v sluznico maternice.

Če pa je do vgnezdenja že prišlo (5. – 6. dan po oploditvi), ta metoda nima upliva in ne prepreči nosečosti. Zarodek se normalno razvija naprej. Raziskave niso pokazale morebitnih škodljivih učinkov PKK na plod, zato ni bojazni, da bi bil otrok ob rojstvu zaradi tega okvarjen.

Kolikšna je zanesljivost PKK?

Metoda je 96% učinkovita, zato ob zaostanku menstruacije preveri, če nisi morda noseča!

Katere tablete se uporablja za PKK?

Najpogosteje se za PKK uporabi tablete Stediril-d.

Za PKK potrebuješ 4 tabletke Stediril-d, ki se sicer uporabljajo tudi kot kontracepcijske tablete. Prvi dve tableti Stediril-d hkrati vzemi čimprej, najkasneje pa v 72 urah po odnosu. Po 12 urah od prvih dveh tablet pa vzami hkrati še 2 tableti Stediril-d. Če v prvih 4 urah po zaužitju tablet bruhaš, vzemi dodatno še 2 tableti.

Kot PKK lahko namesto tablet Stediril-d uporabite tudi druge vrste kontracepcijskih tablet, vendar moraš v tem primeru vzeti večje število tablet. Če za PKK vzameš tablete Stediril-m, Microgynon, Femoden, Minulet ali Marvelon, moraš vzeti dvakrat po 4 tablete hkrati, če pa izbereš Cilest ali Diane-35 pa dvakrat po 3 tablete hkrati.

Kakšni so stranski učinki PKK?

Ta tako imenovana “urgentna kontracepcija” je le izhod v sili. Prepogosto jemanje bi lahko povzročilo slabost, bruhanje, krče, napetost dojk in izvenciklične krvavitve. Kmalu po zaužitju tablet se lahko pojavi krvavitev. Menstruacija se lahko pojavi do pet dni prej ali pozneje kot ponavadi.
Naj se enkrat povdarim, da je to izhod v sili. Redna uporaba je vse prej kot priporočljiva.

a obstajajo tamocnejsi stedirili D pa navadni, ker jaz sem vzela stedirila D iz skatlice ko jih je 21 noter, a to bo uredu?

V redu!

Zaskrbljenka, mislila sem tako: stediril D je ta močnejši, stediril M je pa ta bolj švoh. Tako da, ja, vse OK, samo jaz sem malo smotano napisala. Sorry.

Sicer je pa Mandarina nalepila fajn razlago. Hvala. 🙂

dragi moji! najlepša vam hvala, da ste si vzeli toliko časa in mi pomagali, ker sem bila res v hudi stiski in me je ze bilo posteno strah. upam, da bom lahko tudi jaz se kdaj komu kaj pametnega svetovala in mu s tem pomagala. lepo se imejta. cau!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close