Končala sem pranje s kisom
Tudi mene je navdušila “moda” pranja s kisom. Kis sem dala v stroj skupaj s praškom in potem čakala, da se bo zgodil čudež, da bo perilo lepo dišalo in da bo bleščeče belo. Ampak perilo je smrdelo, sploh ni imelo prijetnega duha. Danes sem prala kot po starem, pisanemu perilu sem dodala še mehčalec.Sedaj cunje spet lepo dišijo po čistem in po svežem. Zdaj sem končala s kisom za vse večne čase.
Kisa seveda NE dodaš prašku. Kje si to pobrala?
Dodaja se alkoholni kis za vlaganje, ki ni aromatiziran.
Doda se ga cirka en deci namesto mehčalca.
Res bi rada videla tistega, ki bi v vonju mojega perila zaznal kis.
Mehčalec je samo eden najhujših strupov, kar jih lahko spustite na kožo. Ni običajnega čistila, ki bi bilo tako strupeno.
Kisa se ne dodaja, da bi bilo perilo belo in dišeče – le od kod vam ta logika?
Kis se dodaja zaradi vodnega kamna v pralnem stroju in zaradi švica in kakšnih madežev v oblačilih – za to je pa odličen.
Se ga pa ne da pri vsakem pranju, ampak občasno.
Vsake toliko časa pa zalaufaš prazen stroj na 90 stopinj s kisom, to je dobro zaradi tega, ker peremo v glavnem na nižjij temperaturah in da se občasno da na najvišjo, da se uničijo bakterije.
Nikoli v življenju nisem uporabljala mehčalca. In dejansko ne razumem kaj vidite nekateri na tem, da oblačila zastrupljate z nepotrebnimi kemikalijami.
Kis se pa pri pranju oblačil uporablja, da se “zmehča” voda. Oblačila malenkost bolj dišijo, kot če jih pereš samo s praškom, absolutno pa se vonj ne more primerjati s tistim, ki ga na oblačilih pusti mehčalec.
Kis dam pri vsakem pranju perila.
Okna, kopalnico in tla pomivam s kisom. Za vodni kamen ni boljšega od citronske kisline. Za odstranjevanje madežev soda bikarbona.
Dajte se malo osvestit. Uporabljamo daleč preveč čistil in po nepotrebnem obremenjujemo okolje in sebe. In svoje denarnice.[/quote]
V kakšnem razmerju uporabljaš kis, citronsko kislino, sodo bikarbono?
na telo in v okolje … ker odpadne vode v takšni ali drugačni obliki končajo v okolju, kjer mi vsi živimo in ljudje bi končno morali spregledat in se začet obnašat malo bolj racionalno, v vseh pogledih, ker ko kemija 1x zapusti naš dom še ne pomeni, da je kar izginila iz naših življenj!
pol pa jokanje o alergijah, slabem imunskem sistemu, viška ženskih hormonov v moških telesih itd!
Pri nam je pa ravno včeraj bil serviser, ker nam je šla ena lučka na pralnem stroju in ko je končal me vpraša, koliko je star stroj, pa mu povem, da 6 let. Pravi, da ne more verjeti, ker je še kot nov, niti grama vodnega kamna. Perem pa ves čas z aromatiziranim alkoholnim kisom. Če pa hočeš, da perilo diši in imaš hkrati še malo aromaterapije po sobah (mi po sobah sušimo perilo, da je višja vlaga), pa daš notri 10 kapljic 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} eteričnega olja – jaz dam ponavadi citruse, kadar pa smo prehlajeni, pa evkaliptus – cela hiša diši…
Kis uporabljam tako, da ga dam tam deci, deci in pol v prekat za mehčalec. Ne prenesem, da perilo ‘diši’ po mehčalcu po naj bo katerikoli. Vsi vonji mehčalca so mi čisto umetni in gnusni. Oblačila perem, da so čista ne pa da so vlakna ‘čistega perila’ prepojena z neko sintetično dišavo. Kdaj, ko kakšna otroška oblačila opere moja mami pridejo k nam čisto ‘dišeča’, meni je to grozno, ker se mi zdi, da iz perila ni dovolj spran prašek.
Ravno tako se mi ne zdi potrebno, da hiša ‘diši’ po čistilih ali ‘osveževalcih’ zraka. Čistoča nima vonja!
Kis dam pri vsakem pranju perila.
Okna, kopalnico in tla pomivam s kisom. Za vodni kamen ni boljšega od citronske kisline. Za odstranjevanje madežev soda bikarbona.
Dajte se malo osvestit. Uporabljamo daleč preveč čistil in po nepotrebnem obremenjujemo okolje in sebe. In svoje denarnice.[/quote]
V kakšnem razmerju uporabljaš kis, citronsko kislino, sodo bikarbono?[/quote]
Za kopalnico za hitro sprotno pomivanje vsak dan imam v plastenki s pršilom kis v razmerju cirka dobra polovica kisa, slaba polovica vode. Za šipe naredim malo močnejšo raztopino, za tla malo redkejšo. Eno pršilko imam v kopalnici, eno v kuhinji in sproti vsak madež, ki ga opazim, pobrišem s tem, uporabljam tudi za korito in štedilnik iz inoxa.
Za raztapljanje vodnega kamna naredim pasto iz citronske kisline in vode, da se da lepo razmazat. V školjko jo kar vsujem direktno v vodo dve žlici in počakam.
Sodo uporabljam v glavnem za madeže. Zmočim tkanino, posujem sodo, pomencam in pustim nekaj časa. Sodo se sicer da uporabljat še na sto in en način.
Za perilo vlijem cirka deci kisa v predal za mehčalec. Meni se zdi, da perilo tako intenzivneje diši po pralnem prašku (čeprav ga dam skoraj pol manj, kot piše na embalaži). Absolutno pa ne smrdi po ničemer.
Pa še za samostalno: moja mami stvari, od katere gre barva ali za katere sumi, da bi lahko šla, namoči v vodo, ki ji doda kis, ker to fiksira barvo. In dejansko deluje. Tako da ne verjamem, da je za razbarvanje kriv kis. Hči je pred časom stokala, da ji ena bombažna jopa živo modre barve smrdi po vlagi ali nečem … imela jo je v torbi s športno opremo in pozabila vzeti ven, pa se je zasmradila tako zelo, da tudi navadno pranje ni pomagalo. Pa sem jo namočila v vodi s kisom in potem se je razdišala. Ni pa spustila barve niti pičice.
Forum je zaprt za komentiranje.