Najdi forum

Kompoti

Pozimi pojemo dosti kompotov, najraje sveže kuhanih. Pri nas je še vedno št. 1 navadni jabolčni kompot, ki ga jemo-pijemo potem cel popoldan. Vloženi pridejo v poštev takrat, ko se mudi.

Delate kompote iz suhega sadja? Koliko-če sploh, sladkate? Iz katerega suhega sadja ga kuhate?

In kateri kompot je vaš najljubši?

Iz suhega sadja je nam najboljši marelični in slivov. No, tudi iz jabolčnih krhljev je dober.
Še najboljši pa kombinacija.

Iz suhih hrušk mi ni bil dober, drugega pa še nisem delala.

Če delam samo iz suhega sadja, navadno ne sladkam nič, če pa v kombinaciji pa recimo na pol litra vode 2 veliki žlici sladkorja. Imamo raje manj sladkega. Če bi bilo pa samo po moje, pa bi bilo nesladko:)

Od suhega sadja pridejo v poštev slive in fige. Sladkamo minimalno (na 1 l kompota 1 žlica sladkorja). Sicer pa okus dobiš z začimbami (dišavami). Enkrat dodaš cimet, drugeč klinčke (nageljnove žbice), pa vanili sladkor, pa sladki janež,…. včasih tudi vse naenkrat ….

Še vedno pa je zakon navadni jabolčni kompot (in tudi kakšna zmrznjena sliva vmes)

Lp, Ela s

Jaz pa najreje delam kompot iz jabolk (svežih) in suhih sliv. Dodam le klinčke, cimet in limonino lupino (zadnje čase jo izpustim, ker so kupljene limone preparirane z vsem mogočim). Sladkorja ne dodam, kompot pa je kljub temu dovolj sladek, da ga domači pojejo, čeprav imajo radi sladko. Res pa je, da ima takšen kompot “pravi” okus šele naslednji dan (običajno ga kuham proti večeru). Suhe slive potrebujejo nekaj časa, da oddajo ves okus.

V glavnem tako kot m 71.K zgornjim zacimbam dodam se obvezno kardamom. Sladkam ga ne; dodam pa eno ali dve suhi figi, kar je popolnoma dovolj za tiste, ki imajo radi sladko.

Kuham ga se iz posusenih domacih visenj, breskev, marelic in jabolcnih krhljev.

Slive nekaj casa prej namocim; res je okusnejse.

Najboljsi pa je po okusu kompot skuhan tako, da najprej zavremo vodo s sladkorjem in kuhamo do malega bisera ( ko kane kapljica, se ne razleze- je kot bisercek). V to potem damo sveze ali suseno sadje z zacimbami.
Ga ne delam, ker ne zelim uzivati toliko sladkorja; je pa dober v majhni porecanasti posodici kot desert.

Lep pozdrav

Veliko o jabolčnem kompotu je bilo napisano na strani

Že nekaj časa zelo rada kuham jabolčni kompot s suhimi marelicami. Dodam malo sladkorja in limonino lupinico.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Očitno pri nas zelo sladko pijemo:))) Sem šele zdajle prebrala – saj pol litra kompota nikoli ne skuham:))) V posodo dam 2 žlici, posoda pa ima ene 3 litre:)

Seveda pa vse že omenjene začimbe – brez tega kompota sploh ni:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close