Kompas pred stečajem.
no ja, 17.08.2024 ob 10:28
Ne gre samo za Kompas. Ljudje so nastanitve in polete plačali Sončku ali Palmi, ampak organizator prevoza je Kompas, ki je očitno prevzel nalogo organizacije letov za ostale agencije. Tudi ljudje, ki so rezervirali prek Sončka ali Palme ali kar je še teh agencij, bodo ostali na suhem.
Zelo verjetno, da bo res tako. Odvisno kako je bila sestavljena pogodba med “agencijo in potnikom”. Redko kdo prebere “drobni tisk”, kjer so dejansko pomembne klavzule. Sicer pa, če zmanjkuje agenciji šuškov, ti nobena pogodba ne bo pomagala, da jih dobiš nazaj. Lahko na Zvezi potrošnikov citirajo veljavne zakone, da mora organizator vrniti celoten znesek v 14ih dneh. Ja, ampak kje in kdo je dejansko ta pravna oseba, od katere boš terjal denar. Trenutno je “menda nekje v Španiji”! Hallo in po katerih regulativah potem deluje?
Počasi se bo morala tudi ta hiper “produkcija” potovanj umiriti in marsikateri organizator bo potonil. Nekaj je naredilo že covid obdobje, nekaj pa bo pretirana požrešnost.
Kompas je bil včasih sinonim za dobro organizirano potovanje. Agencija, ki te ne bo pustila na cedilu (v smislu odpovedi leta, odpovedi aranžmaja) ali pa nastanila v neki low budget luknji. Sama vsebina ogleda in izkušnja kot taka je pa ogromno odvisna od vodiča. In tudi tu sem imela s Kompasom vedno dobro izkušnjo (ker meni tisto branje tablic na kraju ogleda Un drenjanje z n-timi drugimi turisti nikoli ni bilo OK. Pa lahko še 100x rečete, da imaš vse na internetu in se sam pripraviš, kaj si boš ogledal… Sem bila letos spomladi s Kompasom na enem potovanju, s super vodičko, ki je po poti razlagala, kako razni blogerji navajajo svoje izkušnje s konkretnim potovanjem in dajejo napačne nasvete, ki so lahko celo ogrožujoči, pač zato, ker so sami imeli srečo, pa mislijo, da tako pač je. Narobe, čisto narobe. Potem imajo pa domačini – gasilci in policist, vsak teden vsaj eno intervencijo zaradi “pametnih” popotnikov. No, vodička je bila res super in zaradi nje je bila izkušnja veliko nad pričakovanji. Sama organizacija je pa že spomladi škripala, neki zapleti pred potovanjem, pa različne informacije Kompasovih predstavnikov po telefonu… Ni bilo primerljivo s tistim pred leti. Me kar stisne pri srcu, ko to berem. Upam, da ne bodo ostali brez denarja….
Chios, 17.08.2024 ob 11:00
Ne vplačujte nobenih aranžmajev več pri Kompasu, ker boste ostali brez počitnic in brez denarja. Oni so že insolventni (ne morejo več plačevati ne letalskih prevoznikov in ne hotelov) in morali bi že biti v stečaju. A mutijo in sploh niso oddali zadnjega letnega poročila.
Če imajo poslovno leto enako koledarskemu, imajo še čas da ga oddajo. Ne rabite citirat laži kvazi novinarjev.
Chios, 17.08.2024 ob 12:07
Letno poročilo za 2023! Tega še niso oddali. Itak pa so imeli že 2022 za več kot 2 mio EUR negativnega kapitala.
Takim jebivetrom bi morali inšpektorji že davno prepovedati poslovanje, ne pa da še vedno jemljejo vplačila za aranžmaje od določenih naivnežev.
Seveda so ga oddali samo objavljen še ni ker verjetno še ni revidiran. Družbe ki se revidirajo in imajo poslovno leto enako koledarskem morajo oddat revidirana letna poročila do 31.8.. Torej imajo po zakonu še čas da letno poročilo za leto 2023 oddajo do 31.8.2024 in jim noben inšpektor nič ne more. Zato še enkrat ne ponavljajte besed kvazi novinarjev, ki pojma nimajo.
Ena stara2, 18.08.2024 ob 12:31
Pa bo odšel še en zadnjih gospodarskih ponosov nekdanje in sedanje države. Raznim pohlepnim politično gospodarskim mešetarjem je uspelo uničiti vse, kar se je uničit dalo. Karavana pa gre dalje…
Ta glupa karavana več ne bo prišla daleč, ker je tik pred prepadom.
Opravljivke, 17.08.2024 ob 10:15
Neprijavljena, 17.08.2024 ob 09:56
Opravljivke, 17.08.2024 ob 09:23
Zvarek, 17.08.2024 ob 09:02
@tu se ne strinjam: ce ne znas se pogajat, iskat nastanitev in si brez popustov, je agencija cenejsa. Jasno. Ce znas pa ni. Ampak pazi moras imeti enake stvari (rent a car, letalo, prevoz tja, nastanitev, ogledi). Pogost trik so tudi vstopnine, ki so pri agenciji drage, sam jih dobis pa zal pol cene – lep primer je Dubai.
Da bo ceneje, ce te smrdljiv bus poln presvicanega folka pelje na letalisce, potem te smrdljiv bus fura okol in gledas stvari in te fuknejo v en sekret od apartmaja – ali pa imas rent a car, velik apartma / hotelsko sobo in lasten prevoz – ja potem je armzma cenej. Sm na tak dopist js raje ne grem: jaz sem dal parkrat v agencijo: letalske karte, tole bi pogledal, apartma 100 kbadratov plus ter rent a car. Zrihtajte. Vedno je bilo razlike vsaj 500€ do nekaj jurjev. Ce gres na najcenejso mozno ceno, potem pa ja. Se en primer: 3/4 tedenski izlet v ZDA te pride od 15.000 do 20.000 € ce gres, tako da kaj vidis (parki, vstopnine, letalske, prenocisce, zabaviscni parki), zavarovanja, itnp. Za 4 clansko druzino. Drago kot svinja. Lahko gres pa za 2 jurja z agencijo in se furas s smdrljivimi busi za 1 teden.
Se strinjam s teboj. Do letos spomladi sem hodila okoli z agencijami. Včasih boljše, včasih slabše, ampak sprejemljivo. Junija me je “moja agencija” precej razočarala. Ni pomembno katera, zato sem se odločila, da grem jeseni v lastni režiji. Bom sprobala in, če bo šlo kaj narobe, bom sama kriva.
Nekako ugotavljam, da so potovanja postala matra “samo, da se nekam gre” in niso več to kar so bila včasih. Hiper produkcija, ki ponuja samo dirkanje od enega mesta do drugega. V en sam dan se tlačijo kar 4je ogledi. Ob 7ih zajtrk, hitro v bus, trči-leti do prve znamenitosti. Časa imajo 2 uri, kar je še za površen ogled neke katedrale PREMALO. Ponovi vajo do naslednje in tako naprej do, zadnje, četrte. Ob 20ih si v hotelu (zdaj najcenejši Ibis Budget), crknjen ko konj, na večerjo pozabi, ker je samo nočitev z zajtrkom. Ali pojdi na lov za prosto mizo v okoliških lokalih.
Jesenska tura bo splanirana po moje. Naj stane kot pač stane. Ampak od tega želim imeti kaj lepega in spodobnega.
Super. Upam da se boš imela fajn.
Mene tudi motijo taka divjanja, zato preko agencij včasih vzamemo tak program, ki je kombinacija počitnic in izletov. Izlete si lahko tudi potem lahko tudi sam organiziraš. S pridom pa koristimo čartarske lete iz Brnika. Priznam da mi je muka vožnja do letališč v Avstriji ali Italiji.
Drugače pa vidim da ima kar nekaj ljudi ogromno časa da si splanirajo vse te dopuste sami. Dosti jih to naredi kar med službo.
Dam pa še primer, nam je bilo veliko lažje da nam je agencija (ne Kompas) zorganizirala individualno potovanje po Južni Ameriki pa ni bilo bistveno dražje kot bi bilo če bi to delali sami.
Sem pa prebrala članek na 24 ur. Napisan v smislu blatenja Kompasa, nestrokoven, pisec napačno navaja zakone. Kopi pejst dveh novic o odpovedi letov v preteklosti, potem je pa hotel še malo dodat pa je navedel polresnice in laži. Finančno poslovanje naj razlaga nekdo, ki vsaj preveri osnove svojih zapisov v ZGD. V glavnem poden od novinarstva.
Hvala. Vem, da bo v redu. Jeseni se spraznijo vse top dedtinacij, turisti gredo domov, na vse konce sveta in temperature so znosne. Imaš več “prostora”, cene spustijo na nek normalen nivo.
Preverila sem letna poročila za oktober. Baleari imajo še vedno temperature zraka in morja prijetne. Kakšna nevihta je res, ampak nič zaskrbljujočega. Pa skoraj prazne plaže, kjer je zdaj “milijon folka” in hotel, kjer bom, normalno deluje.
Bo dobra izkušnja za naslednja leta. Ker “mehurček udobja” je včasih kar omejujoč.
Lep vikend tudi tebi.
Težava je, ker nas je večina kar lepo vezana na glavni dopust poleti.
Otroci imajo počitnice.
Ne bom iskaka varstva, dejavnosti in se sekirala cela 2 meseca in še 1 teden in sa so tolko časa sami, brez da kam gremo.
Med šolo pa bi jih jemala iz šole? Še gre pri majhnih, srednješolec pa težko vzame prosto 2 tedna v drugi polovici septembra ali oktobra!
Tudi v službi čez poletje ni velikih projektov. Jeseni sem pa težko kar 2 ali 3 tedne skupaj na dopustu.
Poleg tega je poleti doma vročina, vlaga v zraku. Ni produktiven čas. Pride prav za 2 ali 3 tedne nekam odpotovati in biti na off.
wd40976, 20.08.2024 ob 07:45
Konec
Nedvomno, da je res konec. Ampak, postavlja se logično vprašanje, kakšne posledice lahko ima to dejstvo za agencije Sonček, Palma in Relax? Če so preko Kompasa rezervirali lete, potovanja, aranžmaje, jih potniki tudi vplačali (vedno moraš vplačati vsaj 30 % akontacije, da je rezervacija veljavna), potem bi se lahko zgodil efekt domine.
Morda vse to dogajanje tudi “smrdi” na poslovno goljufijo. Zakaj potem predsednik zveze izpostavlja, “upam, da so poslovali zakonito”? Hallo, ali ni pojem dobrega poslovanja, da preveriš solventnost svojega poslovnega partnerja? Mimogrede, saj se vsi med seboj poznajo, nekateri so bili celo kolegi v istih agencijah. In govorice se začnejo širiti veliko prej, kot dejansko nekdo potone. Da ne govorimo o platformah na Ajpesu, Neplačniki stop, Sisbon,si, Bizi.si, kjer celo navadni smrtniki preverijo “kje bodo naročili nova vrata” (če malo karikiran)!
Dopustka, 18.08.2024 ob 19:17
Težava je, ker nas je večina kar lepo vezana na glavni dopust poleti.
Otroci imajo počitnice.
Ne bom iskaka varstva, dejavnosti in se sekirala cela 2 meseca in še 1 teden in sa so tolko časa sami, brez da kam gremo.
Med šolo pa bi jih jemala iz šole? Še gre pri majhnih, srednješolec pa težko vzame prosto 2 tedna v drugi polovici septembra ali oktobra!
Tudi v službi čez poletje ni velikih projektov. Jeseni sem pa težko kar 2 ali 3 tedne skupaj na dopustu.
Poleg tega je poleti doma vročina, vlaga v zraku. Ni produktiven čas. Pride prav za 2 ali 3 tedne nekam odpotovati in biti na off.
Seveda imaš še kako prav. Fokus je na dveh poletnih mesecih, morda kakšen teden prej v juniju in pozneje v septembru. Taka je pač narava dela in šolanj, tu ni kaj filozofirati in moraš se prilagoditi.
Pomlad in jesen je čas počitnic za nas penzičev, ker nismo vezani na nič od tega.
Saj kaj pa pišemo tu,
izčrpajo podjetja, ne me je. Bat lastniki v tujini???? direktorji so pa Slovenci, pa vodje področij, pa še in še…. In nikomur nič… 2.milijona minusa OWWWW, so zaposleni PREVERILI oddajo REK obrazcev? Poravnane obveznosti za zaposlene?
Potem pa lepo v stečaj in ti isti direktorji bodo odprli nove firme in bodo novi direktorji. Ponavadi se pol okaraktizirajo v PODJETJU, kot prokuristi.
Kje pa je tistih 2 miljončka?
Odgovorni, pa si zatiskajo oči in talajo žige za nova njihova podjetja.
Kdaj bodo odgovarjali tudi oni?
Forum je zaprt za komentiranje.