Najdi forum

komarč

Dobila sem gomolj komarča. POznate kakšen dober recept?
Hvala

KOROMAČ??

Ja, baje obstaja več imen:) ali pa finoče mu baje pravijo na primorskem!
Bi se ga dalo narest na žaru?

Ja, komarček se tudi imenuje 🙂

tule je nekaj idej:

Na žaru se čisto načeloma lahko opeče vse. Koromač se sicer uživa surov ali kuhan, podobno kot brokoli. Tudi za pečenje ga jaz najprej na kratko pokuham, zopet podobno kot brokoli. No, brokoli sem že tudi samo popekla v žar ponvi, verjetno bi bilo podobno s koromačem, narezanim na rezine.

Ko sem koromač pekla v pečici, sem ga najprej prerezala na pol ali četrtine, odvisno od velikosti, malenkost pokuhala, nato pa dala v manjši pekač, potresla s panceto, parmezanom, smetano, kar je pač bilo. Če se predolgo odkrit peče, se preveč izsuši.

Drugače ga jaz največ delam za malico v službi v solati. Rezine koromača kratko skuham na sopari, dodam še drugo surovo ali pokuhano zelenjavo, včasih kakšen trdo kuhan jajček, feta sir ipd. Solatna polivka je lahko klasična kisla, lahko jogurtova.

Koromač je dober tudi kot topla priloga. Rezine koromača popečeš oz. pokrite zdušiš na panceti, olju, čebuli. Babi zraven doda še surove krhlje krompirja, da se počasi vse skupaj duši. Na enem srečanju smo to naredili in je bilo božansko.

Dobro porabi svoj koromač (ali sladki janež) in lep pozdrav, Mimi

Mimi – tole za malico bi me pa zanimalo! S katero zelenjavo pa se koromač ujame?
In seveda hvala za nasvete!

Joj, ne zameri, ampak jaz bom rekla, da kar s tisto, ki jo imam v hladilniku :-)) Takšno solato si za malico za naslednji dan pripravljam vsak večer, tako večkrat prevlada realizem, kar je pač pri roki. Glede na to, da je koromač kuhan, potem gledam, da je zraven še kaj nakockane sveže zelenjave. Ponavadi gledam, da imam doma svežo papriko, kakšno kumaro, tale vodeni paradižnik sedaj sicer ni posebej dober, je pa… Kakšna koruza. V nadaljevanju pečena paprika iz zamrzovalnika, kakšna kuhana kaša, kuskus, kakšen zaostali riž od kosila, včasih tudi “ostanki” kakšnega mesa od kosila, ki ga otroci samo razbrskajo…

Od vsega pa na te solate najbolj paše feta (oz. vipavski sir) v oljčnem olju z zelišči, že malo uležan. Nekaj kock sira in pol žlice olja, pa ne potrebujem nobenih drugih začimb…

Od začetka sem poskusila kar tako, sedaj sem presenečena, kaj se vse naredi “iz nič”, čez noč pa se lepo prepoji. Kar pogumno poskusi, ne bo ti žal, obljubim :-))
Pozdravček, Mimi

Meni je surov tako zanič, da … Ampak dušen je pa zakon! Začela sem tako, da sem ga dala k pečenki. Ko se je navzel tega vonja je bilo to nekaj tako dobrega, da … Sedaj ga uporabljam vedno in povsod, meni paše k skoraj vsaki jedi. Boljši je, če se ne razkuha preveč, mora biti malo “al dante”.

Dušen komarček me spominja na okus dušene čebule (saj se tudi tu povsem spremeni okus med surovo in dušeno).

L.K. – kako ga daš k pečenki?
Ga zdrobiš – narežeš – vtreš v meso???
LP

Ne, tako kot že zgoraj ena piše: na četrtine, brez soli, … samo da se ga zraven v ponev. Jaz pustim, da se spodaj skup drži.

Za ostale jedi ga narežem kot čebulo. Samo se ne razpusti tako, samo postane mehak. Danes smo jedli zel. juho, kjer je bil tudi vmes. Narezan na kockice.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close