Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kolumbija info in predlogi

Kolumbija info in predlogi

Živ!
V februarju se odpravljam v Kolumbijo za mesec in pol in me zanima ali ima kdorkoli kakšne predloge – must see zadeve, Isla de San Andres, Isla Providencia, jungle tours,…
Poleg tega bi bila prav tako vesela vsakršne koristne informacije npr. kok je dober Lonely za Kolumbijo al je isti deep sh*** kot za veliko število držav; dobr internet page..
Med drugim grem tudi srfat, tko da če je kdo “IN” 😉 vsakršna informacij je dobrodošla.
LP
Zala

Zelo zanimiva destinacija, tale Kolumbija. Midva s fantom sva se tam potepala pred skoraj petimi leti (konec januarja, začetek februarja). Poleg obvezne Bogote sva obiskala Santo Marto, Cartageno, San Andres in Amazonijo. Res enkratno doživetje. Kakšna bi bila priporočila?
Čimprej zapusti Bogoto, saj tam res ni kaj početi, pa še zrak je neizmerno onesnažen. Druga zgodba je na S obali. Obvezna sta obiska nac. parka Tairona ob Santi Marti in seveda Cartagene, ki zaenkrat še vedno ostaja eno lepših mest, kar sem jih videla. San Andres ima svoj čar, čeprav je prepoln domačih turistov. Je pa marsikaj zanimivega pod vodo (korale in pisane ribe). Povsem svoja zgodba je seveda Amazonija (Leticia), kjer je nujno vzeti kakšen vsaj trodnevni izlet v notranjost pragozda. Je pa res, da je vse skupaj precej divje in moram priznati, da sem v teh gozdovih preživela nekaj najbolj negotovih uric svojega življenja (a to je kar dolga zgodba).
Vsekakor se pozanimaj, kako je s trenutno varnostjo na posameznih področjih, saj se to spreminja. Največ bodo pa o tem vedeli domačini. Pred petimi leti so nas kar strašili, čeprav midva nisva imela prav nobene slabe izkušnje. Je pa res, da sva bila precej previdna. Dokumente in vredne stvari je bolje puščati v hostlih kot pa jih nositi s seboj. Vsak hostel ponuja sef in vsi so se izkazali za zanesljive. Midva sva puščala tudi odvečno prtljago v enem hostlu (Platypus) v Bogoti za kakšen teden, pa je vse ostalo na svojem mestu.
Kot vodič sva uporabljala LP in sva kar shajala z njim. Ima pa seveda svoje prednosti in slabosti.

Sporoči, če te zanima še kaj bolj konkretnega!

cau.
Mene zanima kako je s transportom na San Andres (možnosti in cena) in kakšne so cene na otoku. pa če se mogoče da spati v šotorih na osamljenih plažah?
lp

Nisem čisto prepričana, ali te zanima, kako priti na San Andres ali kako je s transportom po otoku. No, po otoku vozijo “razmajani” avtobusi, s katerimi se vozijo tudi domačini. Drugače zadeva deluje v redu, sicer je pa otok tako ali tako majhen. Se pa vsekakor splača narediti in obhod (seveda z avtobusom) celega otoka, saj se pokaže v povsem različnih obrazih, od peščenih plaž do močno špičastih skal s čudovito vodo in nešteto ribami.
Na San Andres seveda letiš lahko skoraj iz kateregakoli kraja v Kolumbiji. Glede cen so se stvari verjetno v zadnjem času precej spremenile. Pred 5 leti sva midva kupila airpass, ki je vključeval 6 letov po Kolumbiji, cena pa je bila 300 US$ (poceni). Na San Andresu sva spala v eni podrtiji 200 m od vzletne steze letališča. Hudo! Drugače mislim, da so bile cene prenočišč v hotelih kar zasoljene, saj sem hodijo najbogatejši Kolumbijci. Šotora nisva imela, tako da ne bi vedela, če bi se dalo spati še kje drugje. Pa še v Kolumbiji bi imela kljub vsemu nekaj pomislekov spati kar nekje “na črno”. Hrana ni bila nič bistveno dražja kot kje drugje po celini, še najbolje se je jedlo kar na stojnicah ob obali.

Sem pozabila še kaj?

Zdaj po novem je FARC začel ugrabljati turiste tudi na severu, tudi v znanih obmorskih letoviščih. Tak da bodi ekstremno pazljiva.

Hvala za info.
Tko; kaj pa primerjava kar se varnosti tiče z drugimi srednje/južnoameriškimi državami. Npr. feeling pa to; a se ti zdi da si skos mal u nevarnosti – to se je men npr. dogajal v El Salvadorju; al je ok.
Menda so kolubmijci totalno prijazni ljudje
Morem se še sama mal pozanimat in mal prebrat ene par zadev.
LP
Zala

Lahko za vse info kontaktiraš punco, ki na EPF v Mariboru uči španščino. Punca je pred kratkim prišla iz Kolumbije, tako da ti lahko veliko pomaga in ti da željene nasvete.

lp

Aja, pa se to. Mogoce sem bil dvoumen. Punca je kolumbijka :).

Glede varnosti se zadeva verjetno sproti spreminja. Midva zvečer v glavnem nisva hodila naokrog, razen če je bilo to nujno potrebno. Predvsem v Bogoti to ni noben užitek. Še posebej, ker tudi taksistom ni prav za zaupati. In lahko se ti zgodi, da te v hostlu ob 22 h preprosto ne spustijo več notri, ker se bojijo. Zato se splača v takem primeru narediti rezervacijo vnaprej. Tudi vožnji z avtobusi na daljše razdalje sva se izogibala, saj je bilo veliko govora o ustavljanju in ropih ravno na teh daljših relacijah. Sva pa imela dobro alternativo v poceni letalskih prevozih. Razdalje pa so ogromne!
Kot sem že povedala, midva nisva imela prav nobene slabe izkušnje, kar je verjetno deloma posledica sreče, pa mogoče tudi izogibanja nevarnostim.

Drugače so pa domačini definitivno več kot prijazni. Samo za primer naj ti povem, da so nama, ko sva spraševala v mestu za eno banko, takoj dali eno luštno punco, ki naju je osebno odpeljala tja. Vsekakor se splača znati vsaj malo Špansko, saj so zelo komunikativni. Turistov je pa malo…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close