Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kolikšno plačo potrebuješ danes za nakup hiše

Kolikšno plačo potrebuješ danes za nakup hiše

Pozdravljeni,

Sem mlad zaposlen, 2800 Bruto plače, partnerica še malo več vedar je ona preko svojega S.P-ja, torej nekaj še poberejo vsakomesečni davki intd. Ona 25, jaz 33. Živiva trenutno v najemu, vendar si tako kot ostali želiva svoj košček zemlje pod soncem, zato se poraja vprašanje; kolikšno plačo sploh potrebuješ, da si lahko v današnjih časih privoščiš kredit za neko povprečno hiško, tja do 200k? Seveda izven Ljubljane ker v mestu je situacija z nepremičninam absurdna..
Trenutno živiva precej skromno, šparava kolikor se da, voziva se jaz s staro kripo ona z avtobusom tako da nekaj našparava za polog vendar je najemnina absolutno previsoka + zdi se nama neumno plačevati za nekaj kar nikdar ne bo najino.

Po praznikih greva na banko malo povprašati, vendar me zanima kaj lahko pričakujeva. Najbolj me je strah, da bo še vedno premalo – situacija v kateri sva trenutno me spravlja ob živce in imam občutek da je skrajni čas, da se nekaj kupi in zakriditira do konca življenja, vendar bova vsaj plačevala z nekim smislom – strah me je samo kako se bodo stvari še naprej dražile v nebo. Ah, težko je bit mlad v današnjih časih…

Povprečna hiška ja, nekje 80km izven osrednje SLovenije za 200.000 EUR morda. Drugače pa kar lepo 400.000 + EUR….. 🙂

Odgovor na objavo uporabnika
o cenah hišk in hiš, 19.12.2021 ob 19:31

Povprečna hiška ja, nekje 80km izven osrednje SLovenije za 200.000 EUR morda. Drugače pa kar lepo 400.000 + EUR….. 🙂

Če vzamemo, da so Vače pri Litija središče, 80 km na vzhod in imaš notri celo Zasavje, del POsavja,.. tam dobiš pa hiše pod 100 jurjev.

Kaj 80km, Trbovlje je kakih 30 km od središča.

A ti pa od bruto plače nič ne daš za davke in prispevke?

Kokoko, 19.12.2021 ob 20:35

A ti pa od bruto plače nič ne daš za davke in prispevke?

tudi tisti dajo, ki imajo 1.600 bruto.

Z 1200 EUR na mesec si ne moreš ničesar ustvarit. Lahko si urediš mansardo doma ali si pa v najemu. Realnost je pač takšna.

take mamo, 19.12.2021 ob 20:39

Z 1200 EUR na mesec si ne moreš ničesar ustvarit. Lahko si urediš mansardo doma ali si pa v najemu. Realnost je pač takšna.

Na mesec dobiva ven vse skupaj malo več kot 3k, potem rpide najemnina + nekaj stroškov. Torej ni 1200eur na mesec.

Še vedno ni nihče odgovoril kolikšno približno plačo potrebuješ / potrebujeta dva za nakup hiše.

A je to sploh možno?, 20.12.2021 ob 08:27

Na mesec dobiva ven vse skupaj malo več kot 3k, potem rpide najemnina + nekaj stroškov. Torej ni 1200eur na mesec.

Še vedno ni nihče odgovoril kolikšno približno plačo potrebuješ / potrebujeta dva za nakup hiše.

Joj kako otročje vprašanje. Je pa menda odvisno ali boš kupil hišo za 500 jurjev ali pa za 70 jurjev.

Ob tako visoki plači kot jo imaš ti, lahko hišo za 70 jurjev komot sam kupiš. Če te pa mika hiša za 500 jurjev bo pa težka.

ja pa odvisno no, 20.12.2021 ob 08:34

Joj kako otročje vprašanje. Je pa menda odvisno ali boš kupil hišo za 500 jurjev ali pa za 70 jurjev.

Ob tako visoki plači kot jo imaš ti, lahko hišo za 70 jurjev komot sam kupiš. Če te pa mika hiša za 500 jurjev bo pa težka.

Joj no, sej je napisal da okoli 200k.

na mon si našel, na izračune kreditov pa ne?

nekaj imata našparano, recimo 20.000 evrov, za 190.000 evrov bi plačevala jurja na mesec za 20 let. To bi pri vajinih dohodkih šlo mar ne?

Poznam, 20.12.2021 ob 09:03

Joj no, sej je napisal da okoli 200k.

Se opravičujem, spregledala.

saj ne bosta večno skupaj.ona 20,ti nad 30…

za začetek rabiš za polog 30% lastnih sredstev. brez tega lahko pozabiš na kakršen koli nakup nepremičnine.

ko imaš toliko našparanega, pa si preračunaš, do koliko sta kreditno sposobna. te izračune pa nudi vseka banka.

recimo

https://www.sberbank.si/pripomocki/poti-do-banke/kalkulator-kreditne-sposobnosti

najemnina je strošek, žal. moraš pa vedet, da je tudi kredit strošek in da tudi pri kreditu zmečeš za stroške drugim kar ohoho denarja. od obresti, do stroškov odobritve, hipoteke… tudi nanese. ko imaš enkrat lastno nepremičnino, imaš tudi stroške z njo višje, kot so stroški v najeti nepremičnini. rezervni sklad, investicije, obnove… tega pri najemu ni.

A je to sploh možno?, 19.12.2021 ob 18:58

Pozdravljeni,

Sem mlad zaposlen, 2800 Bruto plače, partnerica še malo več vedar je ona preko svojega S.P-ja, torej nekaj še poberejo vsakomesečni davki intd. Ona 25, jaz 33. Živiva trenutno v najemu, vendar si tako kot ostali želiva svoj košček zemlje pod soncem, zato se poraja vprašanje; kolikšno plačo sploh potrebuješ, da si lahko v današnjih časih privoščiš kredit za neko povprečno hiško, tja do 200k? Seveda izven Ljubljane ker v mestu je situacija z nepremičninam absurdna..
Trenutno živiva precej skromno, šparava kolikor se da, voziva se jaz s staro kripo ona z avtobusom tako da nekaj našparava za polog vendar je najemnina absolutno previsoka + zdi se nama neumno plačevati za nekaj kar nikdar ne bo najino.

Po praznikih greva na banko malo povprašati, vendar me zanima kaj lahko pričakujeva. Najbolj me je strah, da bo še vedno premalo – situacija v kateri sva trenutno me spravlja ob živce in imam občutek da je skrajni čas, da se nekaj kupi in zakriditira do konca življenja, vendar bova vsaj plačevala z nekim smislom – strah me je samo kako se bodo stvari še naprej dražile v nebo. Ah, težko je bit mlad v današnjih časih…

Še malo počakaj, da cene padejo, kakšni 2 leti. Sedaj so cene nenormalno visoke. Mi gledamo parcelo v Lj., pa jo pod 400 ne dobiva. Imamo večje stanovanje za katerega bi sedaj dobili čez 400 tisoč, samo za ta denar trenutno dobimo samo parcelo. Nekaj imamo prišparano, samo še vseeno premalo za postavitev celotne hiše z opremo.

Gledamo, čakamo, da se bodo cene znižale.

Počakaj še malo, 20.12.2021 ob 09:24

Še malo počakaj, da cene padejo, kakšni 2 leti. Sedaj so cene nenormalno visoke. Mi gledamo parcelo v Lj., pa jo pod 400 ne dobiva. Imamo večje stanovanje za katerega bi sedaj dobili čez 400 tisoč, samo za ta denar trenutno dobimo samo parcelo. Nekaj imamo prišparano, samo še vseeno premalo za postavitev celotne hiše z opremo.

Gledamo, čakamo, da se bodo cene znižale.

Cene bodo padle? morda res samo takrat bosta vidva že 2x prekopana.

v Sloveniji lahko nekateri kupijo hišo z denarno socialno podporo.

Ko po parcela padla pod 400k bo tudi vaše stanovanje šlo pod 400k.

ja pa odvisno no, 20.12.2021 ob 09:10

Se opravičujem, spregledala.

Važno da lahko pametuješ …

koliko so padle cene v zadnji krizi?

0

cene bi padle samo, če bi država resno pristopila k temu, da zgradi vsaj 50.000 (?) stanovanj in jih da na trg kot najemniška stanovanja po subvencionirani ceni za stabilen dolgoročni najem. to se bo pa zgodilo ob nikolovem.

dokler pa imamo neurejen trg nepremičnin, kjer dominirajo rusi (sploh v ljubljani), kjer je pol stanovanj na črnem air bnb trgu, pa ni šans.

in ja, če bi cene padle, bo tudi vrednost vašega stanovanja padla skupaj z njimi.

čekdisout, 20.12.2021 ob 09:48

koliko so padle cene v zadnji krizi?

0

cene bi padle samo, če bi država resno pristopila k temu, da zgradi vsaj 50.000 (?) stanovanj in jih da na trg kot najemniška stanovanja po subvencionirani ceni za stabilen dolgoročni najem. to se bo pa zgodilo ob nikolovem.

dokler pa imamo neurejen trg nepremičnin, kjer dominirajo rusi (sploh v ljubljani), kjer je pol stanovanj na črnem air bnb trgu, pa ni šans.

in ja, če bi cene padle, bo tudi vrednost vašega stanovanja padla skupaj z njimi.

Začni gradit!

Država smo državljani, 20.12.2021 ob 09:50

Začni gradit!

če pa jamra, da si še zemljišča ne more kupit za vrednost enega stanovanja. kje je pa še vse ostalo?

sicer pa, ne vem, kje v ljubljani so parcele za 400.000 EUR, če je tako visoka cena, potem tam individualna gradnja itak ni predvidena. parcele za hiše v ljubljani se začnejo pri 100.000 EUR

ženska živi v oblakih

S takimi prihodki lahko kupita hišo za 200 tisoč, če imata kaj denarja privarčevanega. Banke že dolgo ne dajejo več kreditov za 100% kupnino. Pri določenih bankah se da se zdilati za 90%, pri čemer moraš vzeti dva kredita – hipotekarnega v ~70% vrednosti in še “navadnega” recimo za 20 tisoč, pri čemer je ta navadni seveda precej manj ugoden (višje obresti) … Se pravi, za hišo s ceno 200 tisoč bosta morala imeti privarčevanih 30 ali 40 tisoč evrov. Določenim bankam ne bo všeč s.p. in bodo zahtevale dodatne pogoje (dodatna hipoteka, življ. zavarovanje, višje obresti, …). Zato se splača pozanimati na več bankah.

Vedeti pa moraš še to, da nakup hiše ni vse, potrebovala bosta denar za prenovo in/ali opremo, verjetno dva avta, ker bo hiša izven Ljubljane in tako naprej. In nenazadnje, hiša je luksuz in tekoči ter izredni stroški bodo večji kot pri nekem majhnem stanovanju. Zato pamet v roke in dobro splanirajta ta korak.

Hitro bosta ugotovila, v koliko časa vam bo uspelo prihraniti 60-70% vrednosti nepremičnine.  Potem pa kar pogumno.

Pozdravljen,

odgovor na tvoje vprašanje je preprost; S takšnimi prilivi z lahkoto dobita kredit na banki. Sploh ti. Banka te lahko obremeni nad minimalno plačo (778€), torej je pri tebi prostora več kot dovolj. Z dobro obrestno mero je obrok kredita na dobo 20 let približno 950-1000€, če želiš 200.000€ seveda. Lastna sredstva so stvar pogajanja. Če imaš dovolj visoko plačo ti svetujem, da vzameš kredit samo ti, partnerka bo tako ali tako solidarni porok, če bo solastnica. Oglasi se v banki. Srečno.

Imam manjšo plačo kot ti, samska in imam stanovanje v vrednosti 100k 25km iz ljubljane. Tako da 200k bi vidva morala skupaj spravit za hiško. Če imata visoko najemnino pojdita v nekaj manjšega, cenejšega. In varčujta. Pri takih dohodkih lahko daš kar nekaj na stran. Če daš samo jurja na mesec na stran imata v treh letih za polog, ostalo kredit. Z 2k na mesec pa lahko živita kar nadpovprečno, glede na slovenski standard, vsaj dokler nimata otrok.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close