Kolikokrat na teden je zdravo jesti ribe?
Bolj zdravo kot vsak dan meso, zagotovo. Tako kot je nekdo napisal, bolj mala je, bolj zdrava je. Ribe niso več to kar so bile, divji ali gojen losos, dve popolnoma različni stvari. Sem se pa tudi sama malo zamislila, koliko česa pojem in koliko je treba, glede na priporočila NIJZ …. gremo na ribe 😀
NIJZ: Ribe so pomemben vir omega 3 maščobnih kislin, ki imajo preventivni učinek pred nastankom BSO. Študije kažejo, da naj bi uživanje rib vsaj enkrat na teden zmanjšalo tveganje za nastanek koronarne arterijske bolezni za 16 % (in sod., 2012) Prav tako naj bi uživanje rib od dva do štirikrat na teden, v primerjavi z uživanjem manj kot enkrat na teden, vplivalo na manjše tveganje za nastanek kapi za 6 % (Chowdhury in sod., 2014). Poudariti je potrebno, da vnos rib ni linearen s tveganjem za BSO. Predvsem je znano, da z zelo nizkim vnosom rib, tveganje za BSO narašča.
Jaz bi tudi lahko vsak dan to jedla, sploh tuna in losos bowle, mjamsa. Riba, obicajno loso, je tudi tko ob petkih na jedilniku, izvira se iz mladih let, ko doma nismo jedi mesa zaradi posta. Stekam pa, da enim ni do rib, mojemu zapakiram lososa v kaksno omako, ker ne mara okusa ribe, lignji in kozice so pa ok. Pzte edin, ker se zdrj pojaljajo neki pripravki od rib, ki niso r od ribe, tko da tud neka zdrava rec niso. Zadnjic sem se zmotla in kupla pripravek od lososa, bil je tak zivo rdec, sem misnla, da je divji.
spahovanje, 21.09.2021 ob 20:22
Pomaga da olje/kapsulo vzamete med jedjo. Recimo med kosilom. Nikoli na prazen želodec.
Probal sem že vse sorte znamk omega3. Poglejte kakšen je izvor omega 3, dobro je, da je od malih rib… pa kakšen je delež tega.
Morali pa jih uživati vsi, res pomagajo pri preprečevanju nastanka koronarnih bolezni.
Bobu bob, 21.09.2021 ob 22:04
2x na teden, morske. Gojenih rib ne jem. Vse kar je gojeno od lososa, kozic, panga itd. je strup, ker je sforsirano se uporablja veliko antibiotikov, raznih pospeševalcev rasti itd. Ribe so polne tumorjev, zajedalcev, bolezni itd. Skratka tega ne jem.
Potem takem je najboljše jest res male ribice, jaz recimo obožujem sardelice.
Ali tudi te gojijo?
Sicer pa, redno jemljem Omega 3 že vrsto let, preskušam različne, trenutno pa tele https://www.apomedica.si/nase-blagovne-znamke/dr-bohm/omega-3-complex-kapsule/, ker jemljem tudi njihove za lase in kožo, nohte, so daleč najboljši. zaradi alopecie areate, mi občasno odpadajo lasje, s tem, si hitro opomorejo..
Ribe jem 1x na teden, včasih tudi ne…najbolj me moti, da ne dobim kvalitete.
dvomim, da je losos zapakiran ok…
raje imam sardone, slanike, sardelce… ampak na to š naletet, tudi kakšni sveži škampi.
Sicer pa sem športnik in Omega3 jemljem zaradi hitrejše regeneracije…nisem pa imel pojma, da tako pozitivno vpliva tudi na srce.
Forum je zaprt za komentiranje.