Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Koliko želatine?

Koliko želatine?

En lep pozdrav vsem!
Ravnokar sem naredila skutino tortico po receptu Nike33, v maso sem pa dala 8 lističev želatine.
Zdaj pa nisem čisto sigurna. A je to dovolj, ker res ne vem, koliko želatine zadostuje za določeno količino tekočine (oz. mase). A kdo ve, koliko lističev se da za cca. 1 liter mase?

Kresnica, lepo te prosim za link na nikino tortico, sme vnesla v iskalnik skutna torta, samo skutna pa mi ni nič ven vrglo v zadnjem letu. Sama sem zdnjič delala pito iz Lise pa se mi ni strdila, sem pa uporabila agar-agar (vegi), tako da je zadeva romala v smeti, razočaranje je bilo neskončno…

Sem pa drugače aberveznik za želatino…upam da ti bo kdo znal pomagati, jaz sme takrat zastavila vprašanje glede pretvorbe lističev v prah…
Mogoče se najde kak nasvet na kulinariki.

P,

Hej!

Tudi jaz sem popolon brezveznik za zelatino:))) Poznam jo samo iz kaksne kupljene sladice.

Aprila, sem se veckrat vprasala, kako se je izteklo; sicer sem upala, da najbolje.

Kresnica, mislim, da bi Zala, Nika, Stasa… znale presoditi:)

Lep pozdrav obema Babi

Skutina tortica…. pa bi našla :). Jaz sem tudi malo poizkušala in našla

Pravkar sem jo prelila s prozornim prelivom. Res je bolj čvrsta, samo, ko sem poikušala dat narazen tortni obod, je na enem delu začelo pokati. Tako nekako, kot da bi se torta raztrgala… Upam, da bo jutri zjutraj vse ok.

Najprej ob z malim nožem loči torto od oboda in ga nato odstrani.
Samo okrog in okrog oboda in torto podrsaš z nožem in to je to, da
se lepo loči narazen brez “pokanja”.
LP

Hola !

Kresnica, na moji želatini piše, da je 12 lističev za 1 l tekočine.
Ker pa jaz želatino zelo redko uporabljam, ti težko povem ali bo tvoja tortica dovolj trda.

LP, Maja

rUČ, hvala ti za nasvet. Včeraj zvečer mi je tudi to padlo na pamet in sm prejle to naredila. Naslednjič, ko bom delala tako torto, bom pa preden bom vlila kremo v model, ob obodu dala peki papir in ga potem samo proč potegnila. Se mi zdi, da v slaščičarnah tudi tako delajo, ker včasih imajo tortice tiste papirje še vedno gor.

Babi,

tista pita je bil totalen zmazek, ki smo ga vrgli direktno v smeti, sem mislim da tudi sem pisala info o katastrofi (mogoče se motim in je šlo zgolj na kulinariko, ko je človek na parih forumih več ne ve kje in kam kaj poslat).
No jaz sem dala najprej 3 vrečke agarja pa se niti po 3 urah ni nič začelo strjevati, sem domešala še 2 vrečki in dala na hladno, naslednji dan še vedno nič podobnega piti oz strjenega, tako da je bila skrajnost in sem dodala še želatino v prahu pa se kljub vsemu ni nič spremenilo, bilo je v hladilniku zadeva je bila tekoča kot na začetku, kaj bi iblo narobe pojma nimam, sem delala po postopkih ki so bili opisani na zadnji strani vrečk…tako da je moje pacanje pit in tort iz revij končano, za novo leto sem bila razočarana nad karamelami, katere sem imela namen za darila…sedaj pa upam da me je vsaj kaj izučilo in bom res postopala zgolj še po preverjenih receptih.
Upam da mi bo ta Nikina torta nekoč uspela (ko se jo bom upala postopit), sedaj bo rojstnih dni itak na pretek, sezna se je otvorila…

Kresnica najlepša hvala za link, res sem tum tum (tako reče moja nečakinja), sem iskala skutna, ne pa skutina…upam da ti je oz bo zadeva dobro uspela, v kar ne dvomim!

p, maja

Hej!

So recepti, ki jih z veseljem uporabim in taki, ki se jih izogibam:)
Sicer nisem navecji ljubitelj kramastih stvari. Raje pojem dober sladoled.

Torta je pri nas orehova, kostanjeva, sadna z raznimi dobrimi namazi brez zelatine( res imam respekt pred njo), kavsene stvari,potice, zavitki, rogljicki, cimetove dobrote, piskotki, muffini, ( na moj nacin), rahli biskviti brez pecilnega, vse kar je z mandeljni in skuto…

To bi bil moj asortiman sladic…in se jih drzim, kot pijanec plota:)))
Kolikor rada eksperimentiram pri kuhi, toliko manj pri peki.
Okolica zadovoljna, jaz vesela, da mi te stvari uspejo.

Lep pozdrav Babi

Pozdravcek, Kresnica!

sele sedaj mi je uspelo videti tvoje sporočilo. upam, da je tortica uspela… drugace pa ni potrebno imeti nobenega “rešpekta” pred želatino… sama imam nekje recepturo po občutku, da za

2 dcl sladke smetane in 250 g skute ponavadi potrebujem 4 lističe želatine. Najpomebneje je, da se raztopljena želatina rahlo ohladi, nato pa jo zares POSTOPOMA dodajaš po žličkah v ostalo maso in konstantno mešaš. To je vsa umetnost.

lp
Nika

Malo pozno se oglašam, pa vendar 🙂 Tortica je res odlično uspela. Od oboda sem jo ločila tako, da sem ob robu potegnila z nožem in je šlo čisto lepo ven. Okus je bil pa tako ali tako božanski 🙂 Samo testo je bilo nekoliko trdo… Ni mi še uspelo ugotovit, zakaj.

Sem pa dala slike v album, če koga zanima 🙂
Hvala za nasvete, mi bodo sigurno koristili naslednjič, ko naredim tortico. In jo sigurno bom, ker je odlična.
Lep pozdravček vsem!

Nika, haha!

Sem vedela, da sem dala pravi naslov:))) Lep pozdravcek

MmmmMmmmMmmm…jaz pa toliko učenja, vi pa o takih dobrotah! Huh, še 1 teden…pa bo konec s kolokviji 🙂

LP

Kresnica, tale torta je pa tako lepa, da bi človek kar malo ekran obliznil :-))
Izgleda resnično osvežilna.

Hm, punce, še eno vprašanje o želatini – koliko časa ta skutina torta potrebuje, da se v hladilniku strdi? Ker me zelo zanima, če bo namesto super sladice nastala super polomija in kdaj lahko torto razglasim za eno ali za drugo…? 😉

Vsaka pomoč bo dobrodošla.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close