Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Koliko za Mehiko?

Koliko za Mehiko?

Pozdravljeni!

A mi lahko kdo pove kakšne so cene v Mehiki oziroma koliko denarja bi potreboval za minimalno 1 mesec zivljenja tam doli. Kaksno so cene na ulicah in v gostilnah?

Hvala!

A nebi taksna vprasanja raje naslovili na forum : Praktični nasveti za popotnike ?

Vprasanje pa je neglede na to prevec obsirno. Dejte pripisati na kateri konec mehike pa potujete ker se cene razlikujejo, se posebej ce potujete v kak turisticen kraj. Drugace pa so cene v mehiki izredno nizke za nas standard se posebej na ulici. Primer comida ( obrok ) stane okoli 10-15 $ pesos to je priblizno nekje med 700-1000 SIT recimo. Pizza je bla 20 pesos-ov druzinska. Na kaki trznici pa se da dobit izredno nizke cene za hrano ce si upate tam jesti ( mozne so prebavne motnje ).

Zadnja sprememba (02-08-04 14:50)

Na kateri konec Mehike bi šel še ne vem! Vem pa, da bi si rad čimvečji delež države ogledal. Sigurno me pa ne zanimajo komercialne zadeve.

Aha no ker jaz sem bil samo na Yucatanskem polotoku ( dezela Majev ) ostali del mehike me pa se caka za prihodnje obiske ;). Ce vas bo kaj tam zaneslo vam lahko kaj povem o ostalem delu pa ne vem nic, samo kar sem slisal ali bral od ostalih. Bil sem recimo :
-Tulum ( arheoloski ostanki )
-Coba ( arheoloski ostanki )
-Valladolid
-Merida
-Uxmal ( arheoloski ostanki )
-Sayil ( arheoloski ostanki )
-Labna ( arheoloski ostanki )
-Tikul
-Akumal
-Playa del Carmen in Playacar ( samo hoteli )
-Xcaret
-Chicken Itza ( arheoloski ostanki )
-Hoctun

Ce vas kaj od zgoraj napisanega zanima vam lahko kaj vec povem.

4 leta stari podatki (1 USD = 10 pesov):

prenočišča: od 50 do 150 pesov soba za dve osebi (praviloma se plačuje na sobo, ne na osebo)
lokalni prevozi: metro v Mexicu 1,50 pesa, mestni busi različno od 0,30 do 3,00
relacijski prevozi: odvisno od kvalitete avtobusa in od hitrosti prevoza /na osebo: (Tijuana – Guerrero Negro 290, G. Negro – La Paz 317, trajekt Pichilingue – Topolobampo 135, vlak Los Mochis – Creel 237, Creel – Cuauhtemoc 80, Cuauhtemoc – Chihuahua 45, Chihuahua – Mazatlan 413, Mazatlan – Tepic 141, Tepic – Guadalajara 132, Mex.- Oaxaca 197, Oaxaca – V. Hermosa 243, Palenque – Merida 183, Valadollid – Playa del Carmen 74, trajekt na Cozumel 102 (povratna), Merida – Mex 546, ….)
hrana in pijača: comida 5-30, večerja ali kosilo (juha+glavna jed s prilogami+pijača) za 2 osebi 50-150, pinacolada 20-60, voda 2-10 /liter, pivo 10-12, mango 3-5, kokos 5, ananas 12, melona 3, mandarine kg 6, papaja 12, čokolada 5-10
zdravstvene storitve: šivanje rane (3 šivi) 150, pobiranje šivov 54, ženski vložki 12
vstopnine: ogled kitov pri Guerreru Negru 400, rezervat Arareco 10, muzej v Creelu 5, metulji pri Anguangueu 15, Palenque 20, Uxmal 49, Chichen Itza 51, Teotihuacan 20, antropološki muzej Mex. 20

Vse cene navajam v pesih, takratni tečaj je bil 10 pesov = 1 USD, zdaj je približno 11,50.
Upam, da podatki niso preveč podrobni.

Refosk, tole pa ne bo držalo. 10-15 pesov ni 700-1000 tolarjev.
Ali še enkrat preveri ceno, ali pa tečaj, po katerem si preračunal.

jaz sem zapravil v enem mesecu okoli 150 tisocako za prevoze spanje in ponocevanje
ampak je bil low budget seveda

jaz sem sedaj v mehiki /jukatan,paleqe,cristobal/ in gre kar okoli 35/40 us$ na dan in to budget varianta, tako da so cene eake kot pri nas ali malenkost nizje, se pa da prisparat ce jes na ulici i spis v cabanah oz v mrezi ali pa na skupnih leziscih

Za boljšo orientacijo dodajam še skupno porabo denarja: za 31 dni bivanja v Mehiki za dve osebi, budget varianta, vendar ne ravno bottom end, brez stroškov letalske karte tja in nazaj, skupaj 1527 USD.

Res je cene v pesosih so pravilne v tolarjih pa napacne. Ne vem kaj sem racunal na pamet kar nekaj. Se opravicujem za zavajanje, ceprav ponavljam cene v pesosih so tocne. In sicer za comido v valladolidu ( na glavni avtobusni postaji ) za pizzo pa v Tikul-u ( v pizzeriji ki jo priporoca tudi lonely planet ). Drugace pa sem jaz skupaj z zeno porabil okoli 200.000 SIT za ( 15 dni ) s tem da sva imela prvih 7 dni vse placano v all-inclusive hotelu drugi del potovanja sva pa imela rent-a-car in placana prenocisca. Res pa je da sva na veliko kupovala razne spominke,sombrero,poncho,tepihe.
Za orjentacijo naj povem cene se slednjega pa ne bom preracunaval vec na “pamet” v tolarje 😉
Torej :
sombrero – 100 Pesos ( tisti ki jih nosijo mariachi )
poncho – 25 Pesos
tepih – 50 Pesos ( velik )

Cene so zgolj informativne ker je za vse potreben barat, pa se odvisno kje kaj kupujes. V vecjih srediscih in turisticnih krajih so cene tudi 10x drazje ce se ne pogajas dobro.

Za info si pogled stran:

http://www.lonelyplanet.com/destinations/north_america/mexico/money.htm

Meals

Budget: US$2-8
Mid-range: US$8-20
High: US$20+

Lodging

Budget: US$10-20
Mid-range: US$20-70
High: US$70+

Dejstvo je, da Mehika ni preveč poceni;
prišparaš pa, če hodis jesti v restavracije Menuje; tam dobis celo kosilo za nekaj malo denarja. ce pa naročas hrano pa je dooosti drazje…Ampak najprej moraš najti restavracije, ki imajo menuje…

Jaz imam zelo slab zelodec, pa sem jedla po trznicah in ne prevec uglednih restavracijah in mi nikoli ni bilo nic!
ce mi je kdaj kaj smrdelo ali cudno zgledalo, pac tega ne pojes!

Ja, Mehika že kar nekaj časa ni tako poceni, kot nekateri mislijo, sploh če nočeš imeti najcenejše varaiante. Tudi rent-a-car ni poceni (cca 40 USD/dan) oziroma je primerljiva s ceno v Sloveniji, za ta denar pa dobiš najmanjši avto (Opel Corsa, Ford KA). Če hočeš imeti v avtu klimo, moraš ponavadi doplačati. Če hočeš potrem priti hitro iz kraja v kraj, je najbolje uporabljati avtoceste. Avtocesta Ciudad de Mexico-Cancun pride 1.069 pesosov (cca 1600 km), avtocesta Mexico-Guadalajara pride npr. 528 pesosov (cca 500 km). Je pa dobro uporabljati avtoceste, ker so razdalje velike, lokalne ceste pa so lahko v zelo slabem stanju. Bencin pride v tolarjih nekje okoli 130 SIT/liter, če se prav spominjam. Dobro je, če imaš mednarodno vozniško dovoljenje, ker če ne znaš špansko, se boš s policistom bolj težko menil (če te ustavi, seveda). Če boš vzel avto, tankaj na Pemex črpalkah, bencin se pa imenuje Premium (93 okt). Druga vrsta bencina je Magna (87 okt), je tak kot je bil pri nas Normal, še za čas Juge. Ko si na črpalki, pazi predvsem na to, koliko ti natočijo v rezervoar in da ti res točijo Premiuma in ne slučajno Magne. Pazi na radarje, kajti v zadnjem času se je mehiška Policia Federal de Caminos (ekvivalent naši prometni policiji) zelo modernizirala. Uporabljajo moderne avtomobile in opremo. Sam sem bil priča kar nekaj kontrolam hitrosti (mene na srečo niso ustavili). V Ciudad de Mexico se je dobro voziti v avtu zaklenjen.
Hrana v trgovinah je nekoliko cenejša kot pri nas, na stojnicah (mercado, tianguis) pa je zelo poceni.

Ker odhajam v Mehiko čez tri tedne me zanima kake so kaj cene prenočišč in javnih prevozov? LP Dejc

dejc, a ti kaj bereš, pred nekaj urami sem detajlno pisal o tem

Ej sori! Kaj priporočaš za ogled? Priletiva v Mexico City in čez tri tedne odletiva iz Cancuna. LP

Jaz sem bil pred dvema letoma jesen 2002 z prijateljico.In moram reci, da po izkusnjah drugih popotnikov moram reci, da je Mehika postala kar draga.Midva sva v enem mesecu potrosila cca. 2000 dolarjev, pa je bila tudi low budget varianta.Nekaj je tudi spominkov in drobnarij v tej ceni.
Poleg tega, kolikor poznam, se se cene kar pridno dvigujejo.Imajo kar mocno letno inflacijo.
Yucatan, je pa splosno znano najdrazji.Bila sva v Tulumu v cabanas, pred dvema letoma je bila cena 200 pesov za dva.Hrana s pijaco skoraj 100 pesov na osebo-ubitacno.Je pa res da je to bilo najdrazje morje v Mehiki-karibi.Medtem ko je Veracruz, bil ziher 2 do 3x cenejsi.Sem se pa lani pogovarjal z eni americanom, ki je tudi poznal Tulum,bil tam leta 2000.In tedaj so bile cene vec kot pol manjse, vsaj taksne informacije mi je dal.
Drugace pa si mehiko res splaca ogledat.Potovala sva pa od Cancuna proti Mexico Cityu.

Je pa na Yucatanu najboljse mesto oz. izhodisce za ogled vseh piramid in znamenitosti -Valladojid.
(saj ne vem, ce sem prav napisal) Nic kaj turisticno mesto, prijazni ljudje, ugodne cene hotelov in hrane.

Lep pozdrav vsem.

Vprašanje za dejca: kje si kupil karte in koliko stanejo?

lp, lora

Karte so svinsko drage. Kupil sem jih v TA Marcopolo Ajdovščina. Letiva z Airfrance Ljubljana-Paris-Mexico City in nazaj Calcun-MC-Paris-Ljubljana. Cena s tax 194.000 SIT. LP

Midva s punco sva dala za karte iz ‘Minhna’ do Mexico city in nazaj iz CanCuna v ‘Minhen’ 595 eurov, letiva pa z Iberio. Ni bla pa to nč last minit al kaj podobnega.

Kje pa sta kupila karte?

Kupila sva jih v potovalni agenciji Thalatta, na Nazarjevi 8.

Hvala obema za odgovora.

Pozdrav, lora

Uffa, ta je pa res draga. Ni pa ti treba it v Benetke al pa Munchen, to je pa res. Sam po moje bi vseeno kje dobil cenejšo, kot ravno v MP v Ajdovščini, ker kolkor vem so samo posredniki posrednikov itd.

Drgač sem ti pa po mejlu poslala razne podatke. Pa Davidu_ tudi…

Srečno.

Jaz sem dal aprila za 3 karte (2 odrasla + 1 otrok) nekaj čez 500.000 SIT. Samo smo pa leteli iz Ljubljane preko Frankfurta v Ciudad de Mexico. Aja, šli smo pa z Lufthanso.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close