koliko rabim prihodka – s.p.
Že nekaj časa razmišljam, da bi začela dejavnost, ki jo zaenkrat opravljam samo honorarno opravljati čisto zares.
Ker sem zaenkrat zaposlena, mi ni čisto jasno, kako je videti v praksi, če si sam svoj delodajalec.
Recimo, da bi si plačevala minimalne prispevke (o (ne)smiselnosti višjih imam pač svoje mnenje), ki znesejo enih 300 evrov, kaj so še drugi stroški (poleg materialnih, ki jih znam oceniti), ki jih moram upoštevati? Če bi mi na mesec ostalo 1500 čistega dobička bi bila kar zadovoljna …
saj ti ni treba pustiti službe, če hočeš odpreti s.p.
če odpreš s.p., pa si hkrati zaposlen, plačuješ menda 30 EUR dodatnih prispevkov na mesec.
če pa ti časovno ne znese, pa se s tvojim delodajalcem mogoče dogovoriš za polovičen delovni čas, plačuješ sama dodatno polovične prispevke in imaš več časa za svoj biznis, dokler res ne zalaufa.
Čisto na pamet lahko rečem le tole:
tvoj dobiček = vsi prihodki – vsi odhodki
In če bi rada imela 1500€ čistega dobička na mesec, ne moreš plačevati minimalnih prispevkov, ker so le-ti (kot tudi dohodnina) vezani na čisti dobiček za leto.
Gre prvo leto, ko štartaš z dejavnostjo in oceniš, kako bo, kasneje pa se izračunava glede na zadnje bilančne podatke.
odvisno…zračunaj vse stroške…ampak res vse…nato pa če ti ostane še za eno plačo, ki bo boljsa kot jo imas sedaj…recimo ene 1500 evrov, pojdi v to…drugače bi jaz raje ostalo kjher sem…ko si enkrat s.p., vedi, da nema sranja, da si za vse sam in če zboliš, nema denarja, ne služiš, zdaj gres lepo v bolnisko, pol tega ni, če pa je, tisti čas ni zasluska…in se in se…cele dneve garas in ce res nimas kaj od tega, se ti v to ne splača…
Ja, saj vem, trenutno tudi imam popoldanski s.p., ampak mi enostavno časovno ne znese več početi še tega poleg službe, ker to pomeni, da delam najmanj 12 ur na dan, kar pa je res preveč.
Za polovični delovni čas se v službi žal ne morem dogovoriti.
Težava pa je v tem, da mi prihodki zelo nihajo. Kakšen mesec jih je 3.000 evrov, kakšen spet samo petsto …
nihanje pa res ni problem, če veš da nihanje bo, in če je celoletno povprečje tako, da lahko voziš. v ogromno panogah so sezonska nihanja. pač tisti mesec, ko je prihodkov več, te daš na stran za mesece, ko bodo suhi.[/quote]
točno tako, pač 1x več (si narediš zalogo) drugič manj (trošiš zalogo) … če pa je zaloga dovolj velika, pa veš sama.
dodaj še akontacijo dohodnine, ki ti jo naračunajo prvo leto na podlagi predvidenih, kasneje pa na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.
Forum je zaprt za komentiranje.