koliko/kaj naredite popoldne doma?
Cunje perem ponoči, preden grem v službo jih obesim,ko pridem domov jih poberem.
Ko peljem hčero na balet grem v trgovino, tako to ob sobotah odpade.
V petek zjutraj slečem postelje in postavim jogije pokonci , odprem okno in grem v službo. Ko pridem domov dam prat posteljnino,oblečem posteljo in mi čez vikend ostane samo postelja od hčere.
Čez vikend mi ostane vseeno veliko.Kopalnica,sesanje,pomivanje. Si pa vzamem soboto dopoldan,dam kosilo v pečico, da lahko nekaj ur intenzivno počistim. Najbolj se mi pozna, če mi ni treba ob sobotah ven v trgovino ali trg.
@ težko …… kaj to vsak petek pomivaš okno in menjaš posteljnino?
vse sobote pucaš? OMG, jaz pucam takrat, ko me res že zelo moti … na srečo moža bolj moti kot mene pa potem on velikrat popuca. Sicer me vsake toliko piči, pa mal bol pospravim, ampak da bi pa cele dneve pospravljala???
jaz sem res bolj na izi, delam doma, tko da si delo razporedim, pazim da je vsaj za silo urejen dom, ne rata pa vedno, pri samih fantih v hiši hahaha.
Meni pospravljanje vzame cca. 30 minut dnevno… Imamo zelo cisto in pospravljeno. Za vikende ne pospravljam in ne perem…sem pa prepricana da imam vse hitreje narejeno kot nekdo ki ne pospravlja sproti, ko se enkrat nabere je katastrofa… Namesto mesecnega ali tedenskega eno ali dvo urnega drgnjenja kopalnice jo spucam vsak vecer in mi vzame par min. …. Pospravljava (oba z mozem) po 20.30 uri ko vsi otroci zaspijo…ponavadi ob 21 ze imava cas za crkljanje…
In zakaj sproti ne pospravljate vsi??če bi ne bi imela dela.
Vsi sproti pospravljamo: otroka stara 6 in 4 vsako jutro svojo posteljo,pižamo.Igračke pospravljata sproti,po kosilu takoj sproti vse popravim,Otroka tudi zvečer: oblačila v koš za pranje,spucata za sabo umivalnik ko si opereta zobke,jaz po kosilu ali posesam ali pometem…. Edino kaj mi vzame kakšno urco -dve časa pa je likanje v soboto-to opravim zvečer.
Ob četrtkih posesava celo stanovanje jaz spucam kopalnico, vmes dam cote prat.
Kuhinjo spucam in pometem sproti.
V petek greva po fasungo pa če je še kaj za oprat.
Pospravljava sproti.
V soboto načeloma ne delava nič pospravljanju ali čiščenju podobnega – razen, če nama ne rata v čet, pet 😉
Neke sterilne čistoče pa priznam da nimava 😉
Po monovskih standardih sva precej velika packa :S
Kuhinjo spucam vsak večer, vzame mi manj kot 10 minut. Kopalnico enkrat tedensko, ampak med tednom, tudi zvečer. Itak “se čisti sama”, jaz samo našpricam s čistilom, malo pustim in potem obrišem. Enkrat tedensko mož sesa, jaz nato pomijem. Cunje perem, ko se jih nabere poln stroj, pa je to lahko sreda popoldne ali nedelja zvečer.
V glavnem, nimam pospravljalnih dni, raje sproti in manjše sklope, ker se mi več ur skupaj res ne bi dalo pucat.
Popoldan samo pometem (če me hčera ne prehiti), ostalo pospravljamo sproti. Je pa res, da večina opravil vzame le nekaj minutk (poteg s krpo po lijaku, tuš kabini, omarah, postiljanje, zlaganje perila). Če kaj ostane (likanje, čiščenje kopalnice, pranje avta, okna), to postorimo v soboto dopoldan.
Od kosila naprej in celo nedeljo pa namenjamo eden drugemu.
Mi je pa zanimivo to vaše čiščenje in pucanje in pospravljanje.
Sem bila povabljena na en poseben obisk domov na katerega so me čakali in se po njihovih besedah sodeč pripravljali že prej.
Sem dobila vtis , da je kuhinja in dnevna potrebna pospravljenja in to mojega pospravljenja .Noter ropotije take in drugačne. Ne vem kako lahko v kuhinji in dnevni imate nastavljene zdravila in podobne vitamine pa sirupe in lekadole… ??? Za moje pojme to spada v posebno škatlo v posebni omar,i kjer so zdravila in ne nastlano po omarah.
Potem obešalniki v predsobi polni bund, plaščev in jopic, da nimaš kam več kaj obesit. omg res.
Če je tako našarjeno zame ni popravljeno in moj dom je vedno urejen po tem sistemu, da lahko dobim kadar koli obiske in me ni sram.
Od 16h naprej v soboto se pa šteje že kot za nedeljo in se ne pospravlja ampak uživa!!!
En predlog!
Ker se družine očitno delimo na samooskrbne in na tiste, ki imajo babi in tašča servis, priporočam tudi ločen Starševski čvek. Tukaj eni razlagajo, kako malo časa porabijo za kuho, pospravljanje, likanje, …in kar je še takih opravil, potem pa se običajno izkaže, da res porabijo malo časa, ampak ne zato, ker bi tako malo jedli in razmetali ampak zato, ker kos opravil naredi nekdo drug (kuhanje kosil, likanja…).
In potem kakšno samooskrbno gospodinjstvo naivno in iskreno prizna, da bistveno več časa porabijo za kuho, pospravljanje, likanje……Pa ga mone napadejo s pametovanjem o izrabljanju prostega časa za družino, rekreacijo in skupno preživljanje prostega časa. …..
Življenje samooskrbnih družine se več kot očitno vrti drugače, torej, ločena debata. Bo bolj realno in več razumevanja med nami.
Pa še za konec. Sem živela v dvosobnem stanovanju z dvema otrokoma, sedaj v hiši. Vem koliko je potrebno, da so stvari kolikor toliko na svojem mestu, da se dajo omare zapret, da je kopalnica uporabna….S čiščenjem družinam sem si prislužila kar nekaj denarja. Točno vem, kako izgleda stanovanje, če ga čistiš par minutk na dan, ali pa 5 ur na teden. Vem kako je v gospodinjstvu, če se normalno čisti, ali se ne čisti……Mene boste s to lahkotnostjo življenja težko prepričale, da ste na higienskem minimumu!!!!
Vse sem prebrala in se ne najdem popolnoma v nobenem sporočilu.
Na začetku sem bila alergična na vsak delček prahu in mi ni ostalo prostega časa niti sekundo. Potem se pa navadiš in nekako razporediš stvari na pomembne in manj pomembne in s tem povezana opravila. Rutina naredi svoje s časom.
Zdaj sem prav zadovoljna. Imam nekako vse na svojem mestu in tudi časa je za vse dovolj.
Forum je zaprt za komentiranje.