Koliko hrane potrebuje pes?
Kmalu dobim psa, malo se učim in pripravljam. Glede hrane povsod kup nasvetov, kolikokrat na dan je treba hraniti psa, pa da ne sme jesti skupaj s tabo … Nikjer pa ne piše, koliko (količinsko) hrane mu moraš dati pri enem obroku. Vem, da je to odvisno od
pasme, starosti, aktivnosti in še česa, ampak vsaj okvirno? Pes srednje velikosti, mlad, srednje aktiven. Koliko recimo suhe hrane se mu da pri enem obroku?
Glede na količino, ki jo poje pes zgoraj, gre najbrž za zelo majhnega psa. Ti imajo kg tam okoli mačke. Moja mačka poje najbrž več od tega:)
Avtorica, to je zelo odvisno ne le od psa in njegove kilaže ter aktivnosti, temveč tudi od kvalitete briketov (recimo tisti z več mesa so lahko bolj nasitni, po drugi strani lahko pa cenejših pes ne mara in zato je manj). Mi najbrž porabimo okoli 100 EUR za hrano za večjega psa na mesec. Kupujemo pa hrano visoke kvalitete in včasih tudi skuhamo. Je enkrat do dvakrat dnevno, čisto odvisno. V tej mrzli zimi je pojedel kar več kot zdaj.
Koliko hrane bo moral dobiti pes, ti bo za začetek povedal tisti, ki ti ga bo prodal/dal. Če ti tega ne bo povedal, si izbrala napačnega vzreditelja.
Potem boš pa že videla sčasoma. Na embalažli suhe in mokre hrane vedno piše koliko te hrane potrebuje pes dnevno glede na kilažo, potem pa z izkušnjami količino prilagodiš še aktivnosti in potrebam psa.
Odsvetujem samo hranjenje z briketi, je bolje, da ima pes bolj pestro prehrano, mešano, nekaj briketov, nekaj konzerv in nekaj kuhane hrane.
Mi smo mladiča hranili 3-4x dnevno, pa briketki so bili vedno na voljo, s tem, da je naša jedla le, ko jebila lačna, ni bila nikdar požrešna.
Na embalaži piše, koliko je rimerna količina za koliko kg. Po teh priporočilih na konzervah sem se orientirala, koliko naj bi približno pojedla kuhane hrane.
S to mešano prehrano smo prišli do tega, da je jedla res vse, nikdar ni bila izbirčna in dobila je tudi vse, kar pes potrebuje. Zdaj je stara 15 let in še vedno zelo vitalna za svoja leta. No, verjetno ima tudi dobro genetiko, ampak nekaj je pa sigurno pripomogla tudi prehrana.
Sama imam 3 pse in jedo živo hrano, kar pomeni da kuham (meso, polnozrnat riž, zelenjavo itd) 1x tedensko dobijo tudi surovo mleto govedino.
Jedo 2x na dan zjutraj in zvečer v manjših količinah.
Na briketih in mokri konzervirani hrani ti zares vse piše, kot so ti napisale moje predhodnice.
Ti pa toplo svetujem, da psa navadiš že od mladička na vso hrano, od svežega kuhanega piščančka, govedine, kuhane piščančje drobovine, zelenjave kuhane in surove do briketov in konzerv.
Ker skoraj vedno, če pes na stara leta hudo zboli , je potrebna kakšna dieta s svežo hrano in, če jo pes ni navajen, ker je 10 let jedel samo brikete, so lahko hude težave z prebavo,
Srečno in zdravo z novim družinskih članom.
P.S. Toplo priporočam tudi, da psa zavaruješ pri zavarovalnici , za primere poškodb, bolezni itd.
Meni se obrestuje, saj je 10 letna psica na doživljenjski terapiji 150 EUR mesečno stanejo zdraviila in mi zavarovalnica povrne 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ko je pred 5 leti imela poškodbo kolena meniskusa je bila operacija pri veterinarju ortopedu 900 EUR če ne bi imela zavarovane bi bankrotirala.
Toliko v razmislek.
a lahko več:
lahko do 12 leta zavaruješ psa, od 3 meseca do 12 leta
jaz plačam 130 EUR na leto za psa 70:30 torej plačam 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pri veterinarju potem pa dam zahtevek z računom in dobim povrnjeno 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nazaj
obstajajo tudi veterinarji, ki imajo z zavarovalnicami pogodbe in potem plačaš samo 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ostalo da veterinar zahtevek na zavarovalnico in ureja sam
zavarovano imam pri Adriaticu možnost je tudi pri Triglavu
Misliš 50 kilogramov? Še mačka ima več kot 5 kilogramov.
[/quote]
Sej mačka je včasih večja od psa, tudi mojega. Imamo tudi mačko, dolgodlako, ne vem koliko ima kil, ampak izgleda vsaj pol večja od psa.
moj pes je maltepoo https://www.google.si/search?q=maltipoo+black&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjniYTMnuXUAhVhLZoKHXsFD-cQ_AUIBigB&biw=1620&bih=934
Misliš 50 kilogramov? Še mačka ima več kot 5 kilogramov.
[/quote]
Sej mačka je včasih večja od psa, tudi mojega. Imamo tudi mačko, dolgodlako, ne vem koliko ima kil, ampak izgleda vsaj pol večja od psa.
moj pes je maltepoo https://www.google.si/search?q=maltipoo+black&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjniYTMnuXUAhVhLZoKHXsFD-cQ_AUIBigB&biw=1620&bih=934
[/quote]
haha, mi imamo potem chiwopoo-ja – mešanka med čivavo in pudljem 🙂
[/quote]
[/quote]
imaš Chipoo-ja 🙂
http://www.petguide.com/breeds/dog/chipoo/
[/quote]
imaš Chipoo-ja 🙂
http://www.petguide.com/breeds/dog/chipoo/
[/quote]
ja, sem poguglala in še ugotovila, da takih, kot je naša, je zelo malo, večinoma so kodrasti, naša pa ima bolj čivavasto dlako, redek primerek svoje mešanosti 🙂
Glede količine in vrste hrane ti mora vse povedati vzreditelj. Hrane tudi ne menjaš na vrat na nos, ampak postopoma, v kolikor se za to odločiš. In čeprav nisem pristaš hranjenja z briketi in konzervami, sem še manj pristaš tega, da se nekdo, ki se nič ne pozanima, spravi hranit z doma pripravljeno hrano.
Kot sem rekla, po prve napotke k vzreditelju.
Forum je zaprt za komentiranje.