koliko denarja vam ostane en teden pred osebnim dohodkom?Vam ga še sploh ostane za najnujnejše stvari
Težko… Imam še 14 evrov v denarnici, na računu nič. S tem denarjem si še moram v 3 dni plačati prevoz v službo (mestni bus) in kupiti kaj ter skuhati za štiri člane. Hladilnik je bolj kot ne prazen, not pol litra mleka in malo masla. Zamrzovalnik prazen. V omarah pol paketa testenin, nekaj čajev, manj kot pol kg riža ter par krompirjev in kava. Samo še zmeraj vem, da bom že nekaj skuhala iz “ostankov”, dokupila potrebno, pa bo…
A nič vam ne ostane?
Potem očitno ne znate delati z denarjem!
Zdaj se boste usule in pisale v stilu “pa ti preživi s 400 uer ipd……
Da. Tudi to se da! Si pač privoščiš samo to, kar si lahko.
Z malo iznajdljivosti pa še kaj prihraniš.
Jaz si privoščim kar si lahko. Ne potovanja v Dubaj, temveč sprehod po okoliških gričih. V trgovini kupim tisto, kar res rabim. Oblačila primerno vzdržujem in jih lahko nosim par let.
Ne hodim k frizerju, ne na manikuro – sama se uredim v domači kopalnici.
Zato imam kar nekaj prihrankov. In brez skrbi (nujno popravilo, kurjava, registracija avta…) živim iz meseca v mesec.
Ja, jaz priznam, da ne znam z denarjem.
Ta mesec še ekstremno, ker me je vrglo popravilo avta in sem šla do konca v limit.
Rezerve nimam nič. Ponavadi mi od plače (cca 1200) po plačilu kreditnih kartic, kredita za stanovanje in stroškov ostane cca 200 €. Tokrat imam 1 teden PO osebnem dohodku na računu še 20 € (limita, ne plusa!). Hrano in ostale nujne stvari bomo spet kupovali na razne Pike, Dinerse in Mastercarde. Ja, vem da so moj problem ravno slednje in se jih poskušam rešiti že ohoho časa. Ampak vedno me, ko mi gre že super, ko lepo pridem na pozitivno in se rešim kakega kredita, za**be smola in pride do kakega nepričakovanega stroška. Lani je crknil štedilnik, letos poleti pralni stroj in ravno včeraj pre**eti pomivalc. Plače imava skupaj z možem okoli 2500 in ko berem tale MON se samo čudim, kako enim znese z manj kot pol tega zneska! In me je v dno duše sram, da sem jaz taka zapravljivka.
Spet ena prvakinja v tem, kako s čimmanj načarati čimveč. Dajmo naredit tekmovanje, kdo lahko preživi s čimmanj denarja!
Je res smisel življenja v tem, da bomo SAMO PREŽIVELI S ČIMMANJ? In si ne bomo privoščili normallnega dopusta, pač pa bomo zadovoljni s sprehodom po okoliških hribih (ker je zastonj)?
Žalostno, na kaj vse ljudje pristanemo.
Spet ena prvakinja v tem, kako s čimmanj načarati čimveč. Dajmo naredit tekmovanje, kdo lahko preživi s čimmanj denarja!
Je res smisel življenja v tem, da bomo SAMO PREŽIVELI S ČIMMANJ? In si ne bomo privoščili normallnega dopusta, pač pa bomo zadovoljni s sprehodom po okoliških hribih (ker je zastonj)?
Žalostno, na kaj vse ljudje pristanemo.[/quote]
Pa ni štos v tem, na kaj vse ljudje pristanemo, ampak v tem, da zapraviš toliko kot zaslužiš. Zdaj vsi vemo, da časi niso rožnati, ampak prekomerno zapravljanje (četudi za golo preživetje) pa tudi ni rešitev. Še manj, da bi zapravljali za luksuz.
Je pa nekaj res, da je težko in da večina ljudi ne zna niti izračunat, kje lahko še kaj prihrani. Zadolževanje pač ne more biti rešitev.
Ta mesec še ekstremno, ker me je vrglo popravilo avta in sem šla do konca v limit.
Rezerve nimam nič. Ponavadi mi od plače (cca 1200) po plačilu kreditnih kartic, kredita za stanovanje in stroškov ostane cca 200 €. Tokrat imam 1 teden PO osebnem dohodku na računu še 20 € (limita, ne plusa!). Hrano in ostale nujne stvari bomo spet kupovali na razne Pike, Dinerse in Mastercarde. Ja, vem da so moj problem ravno slednje in se jih poskušam rešiti že ohoho časa. Ampak vedno me, ko mi gre že super, ko lepo pridem na pozitivno in se rešim kakega kredita, za**be smola in pride do kakega nepričakovanega stroška. Lani je crknil štedilnik, letos poleti pralni stroj in ravno včeraj pre**eti pomivalc. Plače imava skupaj z možem okoli 2500 in ko berem tale MON se samo čudim, kako enim znese z manj kot pol tega zneska! In me je v dno duše sram, da sem jaz taka zapravljivka.[/quote]
Verjamem, ampak, če se ne boš disciplinirala, bo samo še težje. Če sta štedilnik in pralni stroj nujna za normalno funkcioniranje, pomivalni stroj v tvoji situaciji pač ni. In na tvojem mestu bi bila nekaj časa brez, da si opomorem. Jebat ga. Dohodke imata dovolj velike, da če ne bi brezglavo zapravljala, bi bilo za vse dovolj.
Tako je. Eni enostavno niso sposobni preživet s svojimi razpoložljivimi financami. In preveč se zadolžujejo.
Vse hočejo imeti takoj – ne gre to tako. Najprej šparaj!!
Ena zgoraj piše – sem mi je pokvarilo in to – med drugim pomivalni stroj in so na puf morali kupiti novega. Inso se še bolj zadolžili.
Kaj ne morejo preživeti par mesec brez pomivalca??
Lepo vas prosim – naj se vam ne smilijo kar vsi povprek. Eni so totalno nesposobni.
mi pomivamo posodo že 30 let na roke – pa nam nič ne fali, pred kratkim smo kupili sušilca, veliko hrane sami pridelamo, se ne nažiramo, radi pa dobro jemo v malih količinah, hrano kupujemo samo v Merkatorju( sladkor, olje – na obali, kis pri prijateljih) ………………. med tednom zajtrkuješ doma, v službi( kdo je ima) malica in ostane samo večerja ob 16 – 18 ure – tak ritem vsaj 10 let , saj sta otroka samostojna ….
če bi imel 2400 eur prihodkov vsaj 1500 eur gre v prihranke……..
A še katera tako živi kot jaz me prav zanima?
Ne hodim na kavice nikamor po kafičih.Kruh pečem doma,zelenjavo kupujem samo pozimi.Za miklavža nakupim samo svojim otrokom,božićka ne poznamo.Božič je za nas cerkveni praznik z obiskom cerkve.Ne poznam manikiranja,pedikiranja,kozmetičarke.Pomivalca nimam pa smo velika družina.
Tukaj pa bereš dan za dnem kam pa kam za novo leto pa krompirjeve počitnice….pa darila,darila…..v duši si pa prazen.Otroke bom peljala pred novim letom malo po LJ pa bo,
Glede denarja-skoz ga imamo enako,ker skoz tudi živimo in zapravljamo enako.Marsikomu manjka skromnosti in če jo ne prineseš od doma -recimo da se je tam veliko kupovalo- bo gospodinja ta vzorec vlekla naprej.Ne vse mnoge pa.
Rezerve nimam nič. Ponavadi mi od plače (cca 1200) po plačilu kreditnih kartic, kredita za stanovanje in stroškov ostane cca 200 €. Tokrat imam 1 teden PO osebnem dohodku na računu še 20 € (limita, ne plusa!). Hrano in ostale nujne stvari bomo spet kupovali na razne Pike, Dinerse in Mastercarde. Ja, vem da so moj problem ravno slednje in se jih poskušam rešiti že ohoho časa. Ampak vedno me, ko mi gre že super, ko lepo pridem na pozitivno in se rešim kakega kredita, za**be smola in pride do kakega nepričakovanega stroška. Lani je crknil štedilnik, letos poleti pralni stroj in ravno včeraj pre**eti pomivalc. Plače imava skupaj z možem okoli 2500 in ko berem tale MON se samo čudim, kako enim znese z manj kot pol tega zneska! In me je v dno duše sram, da sem jaz taka zapravljivka.[/quote]
Ma daj, tole se morata pa res v roke vzet. A ni brez veze, da imata ob čisto spodobnih prihodkih stalno eno izredno stanje popolnoma brez potrebe? Vi bi komot prišparali 500 evrov na mesec in si v parih letih nekje kupili vikend … Ali avtodom ali karkoli že vam je želja. Se mi zdi prav škoda, da toliko denarja očitno zafrčkata za bz.
Vse v redu in prav ampak, da označiš v duši prazne tiste, ki hodijo na dopuste in kupujejo darila, pove največ o tebi in tvoji (ne)globini razmišljanja in vrednotenja. Bo treba še malo po glavi pospraviti, da se boš lahko razglašala za duhovno bogato osebo…
Eno z drugim namreč nima veliko zveze.[/quote]
A de nima…pustit gore denarja po trgovinah zato,da boš nekomu nekaj nesel in mu boš všeč….jaz moji mami nikoli ne kupujem daril,sem pa naredila nekaj drugega,stara je in sem jo vzela k sebi .Zanjo skrbim že 12 let in to je zame darilo njej….zdaj pa hopla po meni.
Vse v redu in prav ampak, da označiš v duši prazne tiste, ki hodijo na dopuste in kupujejo darila, pove največ o tebi in tvoji (ne)globini razmišljanja in vrednotenja. Bo treba še malo po glavi pospraviti, da se boš lahko razglašala za duhovno bogato osebo…
A de nima…pustit gore denarja po trgovinah zato,da boš nekomu nekaj nesel in mu boš všeč….jaz moji mami nikoli ne kupujem daril,sem pa naredila nekaj drugega,stara je in sem jo vzela k sebi .Zanjo skrbim že 12 let in to je zame darilo njej….zdaj pa hopla po meni.[/quote]
Tu se pridružujem mnenju predhodnice, da zato, ker nekdo kupi darilo nekomu ni merilo, da je v duši prazen. Duhovni in zreli ljudje ljudi ne obsojajo, jim ne sodijo v prvi vrsti tudi zato, ker jih ne poznajo. Tudi sama ne obiskujem lokalov in to iz razloga, ker grem raje ven na sprehod in se da tudi ob sprehodu fajn počvekati. Sploh, če je lepo vreme in se najde še kje kaj za posedeti v naravi. Sem 38 let stara, pa tudi sama do danes nisem nabavila pomivalnega stroja. Ampak, če ga kdo ima, ga ne uvrščam med manjvredne ljudi duš.
Obdarovanje obstaja že od nekdaj, še iz časa, ko smo bili otroci. In tudi otroci smo se med seboj obdarovali kot prijatelji. In nekateri takšne geste še gojimo iz naslova, da sočloveku izkažeš pozornost ali način, da si se spomnil nanj, ker ga imaš rad. In ne zato, da boš nekomu všeč. Če nekomu nisem všeč brez moje pozornosti, takšnih ljudi potem v mojem življenju sploh ni. Da boš razlikovala. In ne gre za bajne vsote pri obdarovanju. Ker z drobno pozornostjo komu polepšam dan, pomeni, da sem puhoglava in še prazna v duši? Polepšati dan pomeni tudi, da z drobno pozornostjo, kot je recimo vsakdanji objem izkažem takemu to, da ga imam rada. Če je na vrhu še smetana z malo dodatno pozornostjo, pa res ne moreš soditi o tem, da je nekdo prazen, puhoglav.
Tudi sama ne poznam obiskovanja kozmetičnih storitev, ker se znam tudi sama urediti, vendar spet ne morem označiti nekoga, da je prazen v duši, če se posluži teh storitev. Ne poznaš tistega: sem storil to, za mojo dušo, kar je bilo kot balzam za mojo dušo? Visoko razvito duhovno bitje dopušča drugim, da balzamirajo svojo dušo na svoj način in ne tako, kot si si ga zamislila ti. Če je tebi balzam za dušo to, da greš v cerkveno ustanovo in opraviš sprehod po Ljubljani, je za drugega nekaj drugega. Obema je skupen cilj, le poti sta različni. In zato nič manj vredni ali več vredni ena od druge.
Tisto, kar nekomu pripisuje človek, iz nekje izhaja. Ponavadi iz njega samega. Zato raje pobrskaj pri sebi, če to tvoje sojenje drugim ne izvira morda iz praznine v duši. Ne vem, razmišljam.
Glede darila, kot praviš, da si ga dala mami. Meni pri vsem tem, ko druge oštevaš, jim sodiš, da so praznodušci, ker kupijo darilo, ne gre mičkeno v razum, kako potem lahko skrb za mamo označiš kot darilo, ki si ji ga dala. Je to darilo zato, ker je bila pridna, kot tvoji otroci in si se iz tega razloga prelevila v sv. Nikolaja ali je to zato, ker jo imaš rada? So brezdušniki samo tisti, ki darilo podarijo izraženo v ceni? Mar nima vsako darilo svojo ceno, čeprav ni izraženo v denarju, je pa to lahko življenjska cena? Če že oštevaš koga pri obdarovanju, da so praznodušci, bi morala biti vzor in sama nikdar ne kupovati daril komurkoli, niti jih dajati.
Vsak na svoj način obdaruje človeka, ti tako, drugi tako. Zaradi različnih načinov ni nihče nič manj vreden in nič bolj vreden. Ker nihče ni ne primanjkljaj niti presežek.
A de nima…pustit gore denarja po trgovinah zato,da boš nekomu nekaj nesel in mu boš všeč….jaz moji mami nikoli ne kupujem daril,sem pa naredila nekaj drugega,stara je in sem jo vzela k sebi .Zanjo skrbim že 12 let in to je zame darilo njej….zdaj pa hopla po meni.[/quote]
A zdaj že o gorah denarja pišeš? Med kupiti darilo in dati zanj goro denarja je malce razlike, veš. In spet se postavljati na piedestal nad druge, češ skrbim za svojo mamo – kaj pa veš kaj drugi delajo, saj to ni bistvo te teme – je vse prej kot duhovno in zrelo početje. Ampak jaz sem te prebrala že v prvem pisanju, niti nisem rabila potrditve, da tisti, ki najbolj razglašate svojo vrednost, imate v bistvu najmanj pospravljeno pred svojim pragom…
Mislim, da ne samo jaz , ampak vsi v tej čudni in nezanesljivi situaciji večkrat pogledamo , kaj kupiti in kaj ne. Tako kot smo pred leti blagostanja brezglavo , brez razmišljanja kupovali ( tudi jaz), ne glede na to , ali res potrebujemo ali ne , teh časov zanesljivo ne bo več.
Če pa pogledam mojo situacijo : nikoli ne grem v minus na TR , mi gre pa določen znesek tudi za šparanje ob vsaki plači kar direktno na varčevalni račun.
Ne morem pa verjet , da je nabava nekega stroja v vrednosti 400 EUR lahko misija nemogoče. Ker to pomeni , da taka oseba nima čisto nič prihrankov za izredne odhodke. To je zaskbrljujoče.
Tukaj pomaga samo disciplina in resen pristop pri nabavi in pokrivanju stroškov.
Vprašanje je, kako ti delaš z aparati, da se ti tako kvarijo?! Če tako kot z denarjem, ni čudno, da imaš tako stanje kot ga imaš.Verjetno denar zaslužiš na prelahek način:-(
Ok, jaz takoj v štartu priznam, da ne znam. Sem kot naša država – porabim več kot zaslužim in potrebujem interventni zakon.
Res vas prosim za pomoč. Podatke bom malo prilagodila, da se preveč ne razkrijem.
Oba z možem imava skupaj 2400 evrov. Od tega:
– 400 evrov kredit za stanovanje
– 500 evrov kredit za oba avta
– 200 evrov en mini kredit
– 250 evrov mesečnih stroškov (blok)
– 170 evrov vrtec
– 100 evrov šola
– 130 evrov razna zavarovanja (dodatno zdr., življenska zav.)
– 100 evrov rentno varčevanje za otroke
– 40 evrov tečaji za otroke
Ostalo gre za hrano, benzin in ker je vsak mesec kaj (servis, rojstni dnevi, stavbno zemljišče,…), ne ostane nič oz. prej zmanjka.
Naš problem so krediti – predvsem avti, to vem. Ampak oba sva imela prej stara avta, ki sta se skozi kvarila – en mesec 300, drugi mesec 200 in tako v nedogled, pa še nikoli nisi vedel, če ti bo naslednje jutro vžgal. In zdaj je tako kot je. Če prodamo (enega npr), ne rešim nič – dobim bolj malo, ravno za kaj starega kupit.
Razen stanovanjskega, so ostali krediti na krajšo dobo – še 2 leti in ostane samo stanovanjski. Samo do takrat bomo do grla v limitu – sedaj se za silo držimo na nuli.
Lepo prosim za kak nasvet. Delam dodatno (prevajam), samo to mi nese mogoče 200 evrov mesečno (velikokrat tudi nič – mi ob že tako zahtevni službi bolj malo uspe delati). Zunaj ne jemo, kuham doma, kavic ipd tudi ne prakticiramo redno.
Kak konkreten nasvet?
Ja ne vem no, s temi avti … noro, kakšen znesek dasta na mesec samo za plehovje, če prišteješ še bencin, zavarovanje in redne servise.
Zgleda, da vas ornk nosijo redni nakupi za gospodinjstvo. Če bi kuhala čisto povprečne večerje brez nekih delikatesnih presežkov, bi vam moralo na mesec za gospodinjstvo z vsemi čistili in podobnim znesti s 400 evri na mesec … Ampak to pomeni, da ne kupiš kakih nogavičk, ker so ravno v akciji, pa te in one posode, ki je ravno v Hoferju po ugodni ceni, pa eno majčko zase kar tako in podobnih bedarij. Jaz mislim, da bi vam moralo čisto normalno znesti s preostalimi 500 evri.
Ne morem pa še vedno dojet, da ste pripravljeni toliko denarja zmetat za avte. Uh.
Forum je zaprt za komentiranje.