Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika koliko denarja mesečno za hrano

koliko denarja mesečno za hrano

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, koliko denarja mesečno zapravite za hrano, ko non stop nekaj pečete , kuhate in ustvarjate?
Jaz ga že tako preveč, pa zgolj dvakrat na teden skuham kosilo, O.K., včasih večkrat, vsekakor pa ne vsak dan.
In morda nasvet: kako porabiti manj denarja za hrano?

Hvala in lep pozdrav.

Hm…en primer… Če kuhaš govejo juho, je je verjetno tako veliko, da ti ostane še za enkrat. Meso lahko naslednji dan pojeste v solati. Tako mi naredimo velikokrat.

Velik plus je tudi zelenjava iz lastnega vrta, ki jo imamo pri nas še celo zimo, ker jo zamrznemo.
Včasih se splača it tudi ven, kjer dobiš celotnok osilo za malo več kot 1000 SIT, kar je v končni fazi veliko manj, kot bi za enako kosilo porabil doma.
Ne vem…moj nasvet je, da porabiš čim več, kar je doma… Ker se da skombinirat in ratajo zanimiva kosila.

Moj recept je pravzaprav moževa pogruntavščina, vendar deluje. V trgovski center hodim enkrat mesečno, nakupim zvrhano poln voziček, to je mesečni nakup. Druge dni v mesecu večjega trgovskega centra ne prestopim, pa če se mi zdi še tako nujno. Enkrat tedensko (jaz soboto zjutraj) hodim v samopostrežno in nakupim tedenski nakup, tj. mleko, jogurti, skuta in kisla smetana, nekaj sadja in zelenjave ipd. Druge dneve ne prestopim praga. Na poti iz službe se vsak drugi dan ustavim v obcestni pekarni, kjer imajo dejansko samo kruh in te nič drugega niti ne more zapeljati. No, imajo tudi hladilnik z mlekom in jogurti, vendar je dražje kot v samopostrežni, zato je samo rezerva. Po potrebi hodim še v mesnico/ribarnico, ko pač zmanjka v zamrzovalniku, približno enkrat na dva meseca. Včasih sicer kupim kakšen košček svežega mesa pri tedenskem nakupu, ker imajo po novem v naši samopostrežni tudi kar dobro mesnico.

Nisem merila v denarju, vendar sem prepričana, da na ta način zapravim manj, kot če bi večkrat hodila po malem v trgovino. Predvsem pa to pomeni bistveno manj časa med policamo. Včasih sem bila jezna na moža, ki je vztrajal, naj pa skuham kaj drugega, če mi je slučajno manjkal npr. pšenični zdrob. Jezila sem se tudi: a sedaj bomo pa brez sadja, ker se ti greš principe, da gremo v trgovino šele v soboto. Vendar zaradi dveh dni brez sadja še nikogar ni pobralo, tisto sadje v soboto je bilo le samo slajše. Sedaj sem se tako navadila, da drugače sploh ne bi več hotela. Včasih prideš do prav zanimivih solat, če ravno nimaš doma najbolj prikladne zelene mehke solate iz trgovine. Tudi kakšno novo prilogo odkriješ, če doma ni nič krompirja…

Dobro ti je predlagala tudi zgornja soseda. Kar ostane, kar je bolje več skuhati, skuhaj enkrat in polovico daj v zamrzovalnik. Tako se gotovo manj porabi – vendar ne kvalitetno manj, temveč je manj odpadka. In mimogrede, sploh nimamo velike zamrzovalne skrinje ali celo dveh, stvari samo hitro krožijo.
Lp Mimi

Lucy, meni se pa zdi, da je kuhanje doma vseeno še najcenejša varianta. Se zgodi, da porabim za kosilo za štiri tudi samo 500 SIT. Kaj bolj razkošnega stane sicer kake 2.000, ampak za ta denar (500 na osebo) bi drugače dobili kvečjemu vsak en burek ali majhen hamburger.

Glavni obroki niti niso tako velik izdatek. Veliko več nanesejo razne salame, paštete, tudi jogurti in podobno. Da ne govorim o napol pripravljeni hrani… meni se zdi zelo draga. Tudi doma spečena peciva so v glavnem cenejša od katerihkoli kupljenih. Razen tega pa pri doma pripravljeni hrani vsaj približno vem, kaj je v njej.

Mimi, zanimiv način nakupovanja. No, pri nas se verjetno ne bi obnesel. Predvsem zato, ker sem vajena kupovati sproti in se mi zdi, da bi kupila česa premalo, spet drugega pa preveč, in bi potem metala stran…

Tudi jaz le enkrat ali dvakrat mesečno obiščem večji trgovski center. Pred vsakim nakupom pregledam domačo zalogo in dokupim le to, kar primanjkuje.
Pred dnevnim nakupom sestavim jedilnik in kupim le tisto, kar še potrebujem za danes ali morda za jutri, če pripravljam hrano vnaprej.
Z načrtovanjem in fleksibilnim prilagajanjem (ponudba) se lahko kar nekaj privarčuje.
Pripravljeno hrano, ki jo lahko zamrznem, skuham v dvojni količini. Kadar se ne utegnem pretirano dolgo vrteti okrog štedilnika, odprem le vrata zmzovalnika in hip,hip,hip je kosilce na mizi.

Zdravo.
Zelo zanimivi predlogi.. Sama priznam, da preveč zapravim za hrano in to kljub temu, da imam meso doma, mleko doma, krompir in ostalo zelenjavo, kruh sama pečem iz domače moke..
Mislim, da so najdražje variante siri, paštete, rio mare, salame (domače za mulce niso dobre..), smetane.. Ponavadi grem pa še lačna v trgovino, ko se vračam iz službe in potem je kar naenkrat voziček poln.

Mislim, da se bom morala organizirat..

LP

Pri nas gremo v trgovino 3x na teden. Sproti si na listek zapisujemo kaj potrebujemo in nato to tudi kupimo. Če slučajno zaidem v trgovino brez listka, kupim vse mogoče in takrat je nakup in znesek pri blagajni kar velik, tako, da se takega nakupa brez listka izogibam. Je pa res, da veliko stanejo paštete, čipsi, …
Pri nas na mesec porabimo cca 100.000 sit, smo pa štirje v družini + pes, kopenska želva, hrček in 5 rib.

Lp

3 čalnska družina – cca. 30000 SIT

Pri nas štiričlanska družina porabi na mesec približno 60.000 SIT, v čemer pa so všteta tudi čistila, pralni prašek, osnovna kozmetika (npr. geli za tuširanje, šamponi, zobna pasta) in plenice. Mislim, da je to malo.

Kruh pečem doma, tako da grem v trgovino (če res ni kaj izjemnega) le enkrat tedensko. Vedno grem z listkom, na katerega vedno zapišem vsako stvar, ki jo zmanjka ali se spomnim, da je nimamo več. Tako nabavim stvari hitreje, pa še ne mečem kar na pamet noter. Vedno tudi za en teden naprej malo razmislim, kaj bom kuhala. Kuham vsak dan (no včasih kakšno enolončnico jemo tudi dva dni zapored).

Pa še druge finte. Imam majhno njivo in pridno celo poletje vlagam in dajem v skrinjo. Poleti kupim sadje in skuham marmelade in kompote. Se pozna, vam povem.

Mesa pojemo zelo malo. Polpripravljenih in pripravljenih jedi ne kupujem. Tudi umetnih sokov ne kupujemo, če že kupim, je to sirup (vem, da je tudi ta umeten). Ljubitelji salam nismo, si pa radi privoščimo sir. Veliko pa gre za mlečne izdelke. Tudi sladice pečem doma -ko se zverziraš je to zelo hitro.

Mislim, da jemo kvalitetno in poceni.

Čimmanj hodit v trgovino in vedno z listkom, tega se skušam držat tudi jaz, a vedno ne uspe. Smo štiričlanska družina, pes in 2 mački, porabimo pa okoli 100.000,00. Ne predstavljam si, koliko bi porabili, če ne bi kuhala doma, saj je pripravljena hrana veliko dražja.
Lucy, kaj in kje pa jeste, glede na to, da kuhaš samo 2 x tedensko?

kakorkoli pogledam-prevec !! lp petra

Tudi jaz prakticiram nakupe preko listka in redko odstopim od napisanega.
Se je pa treba držati pravila, da v trgovino ne greš lačen, ker te lahko razstavljena hrana zapelje v nepotreben nakup. Prav tako prav rada pregledam razne reklame od Tuša, Mercatorja, Spara, kaj je v akciji. Včasih se kaj splača takrat kupiti. Sicer pa reklame hitro zavržem, saj 3/4 tistega kar oglašujejo pod “ugodno” sploh ne rabimo. Zbiram pa Mercatorjeve pike pa ne “na silo” ampak tako, kot pač nanesejo nakupi. Na vsake par mesecev pa prav pride tista boniteta. Lep pozdrav!

Petra me je prehitela z odgovorom…
Tudi pri nas preveč :o( Pa se ravno “afnamo” ne, sem in tja pa prija tudi kakšen priboljšek. Tudi mi hodimo v trgovino z listkom, a priznam, da pade v voziček marsikaj tudi mimo listka. Če se le da, gremo v večji nakup enkrat tedensko. Največji strošek pri nas pa so zagotovo mleko in mlečni izdelki, a to otroci potrebujejo… Seveda je drago tudi sadje in zelenjava in se mi zdi, da meso sploh ne več tako, kot je bilo včasih.
Ko bo treba začeti varčevati pri hrani, vemo, da se bomo najprej odpovedali tistemu “mimo” listka :o)
Lep preostanek dneva!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Jzst, jaz in partner med službo sendvič ali pizzo ali hamburger, sin v vrtcu. Popoledne suha hrana oz., kot rečeno, včasih kuhanje.

Mislim, da je problem predvsem ta suha hrana. Tu se nabere največ denarja. Za eno mineštro, ki bo trajala dva dni se porabi 500 sit, naj bo1000 s kakimi klobasami, za suho hrano pa najbrž to ne bo dovolj. Že kruh in sir za enkrat sta sigurno 500 sit, če ni nič drugega.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close