koliko časa porabite za čiščenje
Jaz večino stvari naredim sproti. Med kuhanjem pospravim po kuhinji, zvečer v kopalnici mimogrede pobrišem še umivalnik in spucam školjko,… Likam ob gledanju nadaljevank.
Sem pa goreč nasprotnih kakšnih ogromnih čistilnih akcij vsako soboto, ker mi je škoda vikendov. Pri nas pucamo po etapah med tednom. En dan sesanje, naslednji dan kopalnica,…
Pranje in likanje vsak popoldan (oziroma večer) po malo. Med vikendom ponavadi ne, ker nas ni doma. Ena žehta je pri nas majhna, ker imamo ta mali pralni stroj, v katerega več kot 4 kg ni možno stlačiti. Stanovanje je majhno, zato ni veliko prostorov za čistiti, je pa kar hitro precej prašno (predvsem po pranju, vrtenju sušilca in likanju) tako da čistimo s sesalcem sproti večkrat na teden, hočeš nočeš. Kopalnico pa mokro čistimo enkrat tedensko (ko se sesa po stanovanju, se seveda vedno posesa tudi kopalnica). Kopalnico čisti tisti, ki takrat ne kuha (vsak dan se kuha kočerja). Likam večkrat jaz kot on, stanovanje čisti pa večkrat on kot jaz.
vedno manj 🙂
itak je takoj spet vse umazano, tako da je res vseeno, ali brišem prah vsak dan ali enkrat na teden ali pa enkrat na tri tedne…
likam sploh ne več, enkrat na teden posesamo in pomijemo po tleh, kopalnico čistim generalno na tri tedne in vmes malo sproti pobrišem. vem, da ni tako čisto, kot bi lahko bilo, ampak se obrnem stran in gremo raje ven. se mi zdi bolj koristno porabljen čas na svežem zraku, kot ob drgnjenju stanovanja. in se prepričujem, da od malo umazanije še nihče ni umrl 🙂
Preveč!
Veliko si prihraniš že s tem, če se znebiš vseh odvečnih okraskov in druge nepotrebne krame, če imaš vse pospravljeno po omarah, ničesar na kuhinjskem pultu (aparati, posodice, steklenice in tako dalje), čim manj odprtih polic, da ni treba brisati prahu, prtičkov, tepihov in preprogic, in tako dalje. Ne pretiravaj niti z rožami in velikimi vazami po tleh, sproti metat stran star papir, ne kupuj revij kar tako za h kofetu (raje knjigo). Spominke shranjuj po škatlah in ne na vidnih mestih … Pa vse udeležence nauči, da sproti odnašajo/pospravljajo za seboj.
Na to, koliko casa je potrebno za ciscenje in pospravljanje, vpliva kup stvari (poleg kriterijev, koliko pac zelis imeti pospravljeno):
– velikost stanovanja
– st. ljudi in zivali
– navade stanovalcev (ali in koliko tudi sproti pospravljas in cistis)
– lokacija (ce zivis ob cesti ali v kakem industrijskem kraju imas precej vec prahu)….
Relativno lahko je imeti zelo pospravljeno malo stanovanje v katerem prebivata ena ali dve odrasli osebi. Takoj, ko je stanovanje vecje, z veliko pohistva, otroci, se kaksna zival, je bistveno bistveno tezje – ali stalno cistis ali pa spustis kriterije.
Tudi tu zelo malo. Pospravlja se sproti, tudi sčisti se marsikaj sproti. Ni za pretiravat… sesa se, ko se pokažejo kosmi prahu in las, kopalnico se spuca, ko postane umazana.
Vse to pa takrat ko je čas in volja. Ponavadi kakšen dan med tednom zvečer… za vikende nikdar, ker takrat je čas za potepe, šport, obiske, ipd.
Na dva do tri dni posesam in pobrišem tla v stanovanju, cunje perem vsak drugi dan, likam samo najnujnejše, kar nekaj časa mi vzame posoda in pospravljanje kuhinje, največ časa pa mi vzame pospravljanje igrač. V kopalnici umivalnik , banjo in školjko sproti spucam. Prah z omar enkrat tedensko, okna približno enkrat mesečno. Notranjost omar takrat, ko se menjavajo sezonska oblačila na novo vse zložim in premajhno odstranim. Na splošno se mi zdi, da pucam preveč in ni vidnega učinka, ker sem edina v družini, ki sproti pospravlja za seboj. Trenutno me čaka generalno čiščenje kuhinje z vsemi aparati in, če bo lepo vreme bo ta dejavnost prestavljena na kakšen grši dan.
Kuhinjo sproti med kuhanjem ali pripravljanjem večerje – iz stroja ponavadi zlaga mož.
Kopalnico sproti medtem ko se mali kopa ali pač mimogrede.
Iz dnevne sobe najnujnejše zvečer ali zjutraj.
Likam vsako nedeljo ob talentih, perem na teden ene tri stroje in potem počaka do nedelje.
Enkrat na teden pride čistilka, ki vse posesa in pomije. En večer prej pa cela družina besno pospravlja (igrače s tal, perilo v omare, stvari z miz itd.). Nam kar nekako znese, nimamo pa prevelikih standardov. Generalno pospravljamo dvakrat letno – preden pride na obisk tašča.
kuhinjo sproti med kuho, dnevno sobo 1krat teden do 14 dni, ker smo v njej zelo malo, spalnico kolikor se da sproti, hodnik pometem in pomijem enkrat na teden, kopalnico sproti ko se cunje perejo, shrambo kaj dosti ni treba pucat, okoli računalnika pa malo sproti pa je. za mene je čisto dobro tako kot je. imam pa kolegico, ki VSAK DAN posesa dnevno, puca kuhinjo, kopalnico, hodnik, pralnico,…pač ima moža, ki je frik na čistočo in mora biti vse tipi topi 24ur na dan drugače se mu zmeša. meni bi se od njega zmešalo. dobro da je moj totalno na izi kar se tiče čistoče.
[/b]
No, pri meni bi se njemu zmešalo……….če je tak frik, zakaj pa potem on ne puca?
Meni je moj, sicer že nekaj časa ex, samo enkrat nekaj pametoval okoli pomivalnega korita v kuhinji (smo imeli na začetku eno staro vgradno kuhinjo, kjer je bilo korito belo), češ, kako je umazano. V roke je dobil prašek in cunjo pa dovolila sem mu, da je sam očistil:)))
Forum je zaprt za komentiranje.