Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Ko vas rijatelji prosijo …

Ko vas rijatelji prosijo …

Ko vas prijatelji prosijo, da opravite delo, s katerim se sicer tudi službeno ukvarjate in vam predstavlja vir zaslužka … Jim računate? Če jim, je to normalna cena ali daste popust?

če ni v nekem večjem obsegu, ne , če gre za večje delo pa sigruno precej popusta.

Popust cca. 30%, razen za najbližje prijatelje (to so recimo trije ljudje), njim ne računam.

Sem nekako za popust, pač odvisno od osebe.

Enkrat me je tako neka kolegica prosila za uslugo, pa sem rekla, da ji računam tretjino cene. Potem te usluge ni več potrebovala.

Če gre to samo za par urc dela, potem jim seveda ne računam.

Če pa je kaj večjega, pa povem, da mi časovno žal ne znese – da imam norišnico v službi, jim pa lahko koga dobrega/ugodnega priporočim.

Prvič in če je malo, zastonj. Sicer pa ne, ker potem to pride v stalno prakso. Vrste postanejo neznansko dolge. Če hočeš stanje spremeniti, pa takoj zamera. Preizkušeno. Zato je bolje TAKOJ računati.

Odvisno od tega ali je res prijatelj ali bolj znanec. Prijateljem (ampak to je ene 3 do 5 oseb, vključno s sorodnimi) ne računam.

Ostalim dam nek minimalni popust, ker drugače bi lahko ves čas delala na pol zastonj.

Prijatelja od brata sta želela načrt za hišo. Moj je tedaj bil še dobra duša in jima ga je naredil za 500€. Seveda ga je potem žnj krat popravljal in spreminjal (ker sedaj pa bi takšna okna pa ovako steno pa spet mogoče drugačna okna ali pa namesto oken balkonska vrata ali pa kopalnico na drugi strani…) in vsa popravila so prišla po urah v takšnem obsegu, kot da bi jima naredil 5 načrtov.

Seveda sta onadva bila mnenja, da sta vse skupaj poplačala s temi 500€. Od tedaj naprej več ne dela nikomu nič zastojn. Za prijatelje občuten popust, zastojn pa ne…

Vsem ‘prijateljem’ že vnaprej povem, da ni osnovnih šans, ker imam preveč dela. Vzamem samo tisto, kar lahko naredim zastonj – da je dela največ za urico, dve.

Saj to je problem. Ko se enkrat začneš delat razne zastonjske uluge, je precej težko razmejit med vsemi sosedi, sošolci iz gimnazije in drugimi poznanstvi, ki kar naenkrat potrebujejo tvoje storitve. Jaz pa konec koncev živim od svojega dela, nisem neka dobrodelna organizacija, iz proračuna pa tudi nisem plačana.

prijateljem zastonj, če gre za osebne zadeve, tj. večinoma študijske, če gre pa za karkoli službenega, če prijateljeva firma potrebuje to in to, pa računam. znancem računam tudi osebne zadeve, ampak dam popust

Heh, pol lahko jaz ves čas delam zastonj, ker večinoma študentom delam zadeve za študij.

še ena lektorca torej.

ne vsakemu študentu, samo prijateljem, ki potrebujejo kaj takega. ali recimo kakšen CV. take reči.

Od prijateljic otroke inštruiram zastonj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close