Ko pridejo vnuki v varstvo k babici – totalen raztur
Živim v bloku. Nad nami živita stara starša, ki nista prav stara, nekje slabih 60. Imata tri vnuke, ki pridejo v varstvo za čez vikend približno na dva tedna. Ostali vikend so vnuki očitno pri drugih starih starših.
Kaj ti otroci počnejo, ne vem, ampak očitno pri miru ne sedijo in berejo knjigic.
Cel vikend dretje, lovljenje, cviljenje, topotanje…. Nemogoče je zgrešiti, da so v varstvu.
Meni se stara starša iskreno smilita, a po drugi strani se sprašujem, kako je to možno, da se dogaja.
Jim dajeta bombone, po katerih se otroci nikakor ne morejo umiriti ali kak drug junk food, s katerim babice rade razvajajo vnuke, v resnici pa to razvajanje plačajo s takim obnašanjem (pa se tega niti ne zavedajo)?
Ali drugod babice tudi pustite vnukom, da počnejo, kar jim pade na pamet, saj so babice za razvajanje, starši pa za vzgojo?
Dobra plat teh obiskov je, da smo takrat bistveno več zunaj, ker notri ni za zadržati, smo direktno pod njimi.
Ja, pri nas bi lahko bilo isto. Jaz nasih dveh ne vozim več k babici ker je bilo podobno kot v zgornjem opisu. Kilo cukra pa raztur. Pa nič ven it, ker z dvema pa težko. Sicer sta sta bila pri babici vsak drug vikend 4 ure, pa vseeno preveč. Potem je babi rekla, če se lahko pri nas doma pazita, da je pri njih preveč stopnic. Sem dovolila. Po prihodu domov me je skoraj kap. Razumem raztur igrač in bombo v kuhinji. Ne razumem pa mandarin na kavču, vse popacano (pri nas se je za mizo in to ve), strgan strik na balkonskih vratih od žaluzij itd. Sedaj mi otroke pazi xy oseba za 10 eur na uro. Ne da se dopovedat. Pa nimam več živcev.
Ne bi rekla, da so razturili mandarine na kavču – otroci vedo, kaj se sme in kaj ne. Kar ni pogojeno s kje.
Zato: nehajte že nakladat in pisarit o nemogočih malih in nemogočih starih starših. Vi, ki ste popolni in že ne veste več, kaj bi si še izmislili.
Avtorici: če želiš popoln mir, bi si morala omisliti bivališče kje na samem. V slabo izoliranem bloku tudi ti povzročaš, lahko komu moteče, zvoke s svojim bivanjem. A vemo, da ta forum marsikakšno štorijo prenese. Čeprav slabo domišljeno.
Ne bi rekla, da so razturili mandarine na kavču – otroci vedo, kaj se sme in kaj ne. Kar ni pogojeno s kje.
Zato: nehajte že nakladat in pisarit o nemogočih malih in nemogočih starih starših. Vi, ki ste popolni in že ne veste več, kaj bi si še izmislili.
Avtorici: če želiš popoln mir, bi si morala omisliti bivališče kje na samem. V slabo izoliranem bloku tudi ti povzročaš, lahko komu moteče, zvoke s svojim bivanjem. A vemo, da ta forum marsikakšno štorijo prenese. Čeprav slabo domišljeno.
[/quote]
Aha, torej je tudi pri tebi podobna situacija, se vnuki podobno vedejo.
Nevzgojene otroke pripeljete k starim staršem, potem so pa oni krivi, da divjajo, pa neki bomboni. Liberalna vzgoja mladih staršev je naredila svoje. Smo bili tudi mi starši in otrokom dali tudi sladkarije, pa niso počeli neumnosti. Bili so vzgojeni, vedeli so kje so meje, pa čeprav smo v bloku, ni bilo nikoli skakanja in tekanja po stanovanju.
[/quote]
Otroci vedo, kaj se sme in kaj ne in to ni pogojeno s kje?
Pa kje pa ti živiš? Odvisno je, s kom so. Zakaj npr. lahko ena učiteljica ukroti isti razred, druga učiteljica pa ima v istem razredu džumbus?
Otroci vedo, kaj se sme in kaj ne in to ni pogojeno s kje?
Pa kje pa ti živiš? Odvisno je, s kom so. Zakaj npr. lahko ena učiteljica ukroti isti razred, druga učiteljica pa ima v istem razredu džumbus?
[/quote]
Po moje je tudi odvisno, kje so. Če se teli mulčki doma obnašajo lepo in ne smetijo po sedežni, bodo vedeli, da se doma ne sme smetiti po sedežni, zato dvomim, da je res, ko una piše, da so ji otroci zasvinjali celotno stanovanje, ker je bila zraven babi. Drugo pa je pri babi doma. Če babi vse dovoli in vse pusti, bodo delali bedarije, to je res.
Imaš prav, da ne gre za to, da otroci ne bi vedeli, kaj je prav in kaj narobe. Seveda dobro vedo, ampak tam kjer se da, preizkušajo meje in izzivajo. Če je babi povsem nemočna, jaz kot starš ne bi pustila oboje same doma. Bi bila zraven. Pa tudi če starš reče, da bo videl, kako se bodo obnašali pri babi, in če ne bo lepo, ne bo tega in tega.
Očitno ne znata z njimi.Nimata reda, ne znata jih zaposlit , ne obvladata jih.Otroci točno vejo, kaj pri babici in dedku lahko delajo, kaj ne.In tu delajo vse- kar jim pade na pamet .Ker ni postavljenih mej. Jaz bil šla gor in odraslima povedala, da je za vas situacija zelo moteča.Če jih ne obvladata ali jih ne moreta peljati ven, naj bodo pa drugič doma pri starših.
Z današnjimi otroci je vseeno malo drugače, kot smo bili mi pred 30 leti. Te so pa ne vem kako naj se izrazim, bolj živahni. Ne vem težje jih je krotiti se mi zdi. To jih veliko pravi. Ali pa starši drugače vzgajajo, saj ne vem re sne.
[/quote]
Težje je krotiti tiste, ki so ne – vzgojeni…Ki so od doma navajeni, da delajo lahko vse , kar se jim zdi…ki nimajo postavljenih meja.
In točno taki grejo potem v svet.
V vrtec, v šolo in v družbo.
Kako bo potem tak otrok sedel pol ure za mizo , poslušal učiteljico, mirno risal, vlekel različne črte , pripovedoval ob ilustracijah, če pa je od doma navajen skakat po omarah, pod mizo, ni navajen poslušat navodil staršev, ne učiteljev…
Res, eni starši so totalno nesposobni za vzgajanje otrok.Potem pa stokajo, da je otrok obupen…Od česa že?
Z današnjimi otroci je vseeno malo drugače, kot smo bili mi pred 30 leti. Te so pa ne vem kako naj se izrazim, bolj živahni. Ne vem težje jih je krotiti se mi zdi. To jih veliko pravi. Ali pa starši drugače vzgajajo, saj ne vem re sne.
[/quote]
Ne niso bolj živahni, tudi mis mo bili. Ampak mi smo smo zdivjali zunaj. Vpitje, skakanje, plezanje – vse to je bil del igre zunaj. Zdaj so pa otroci notri in se pričakuje da se jih animira. Njihov prosti čas mora biti zoorganiziran do minute. Bog ne daj, da ni, ker potem je pa štala.
živeti v bloku, 31.10.2020 ob 19:12
Živim v bloku. Nad nami živita stara starša, ki nista prav stara, nekje slabih 60. Imata tri vnuke, ki pridejo v varstvo za čez vikend približno na dva tedna. Ostali vikend so vnuki očitno pri drugih starih starših.
Kaj ti otroci počnejo, ne vem, ampak očitno pri miru ne sedijo in berejo knjigic.
Cel vikend dretje, lovljenje, cviljenje, topotanje…. Nemogoče je zgrešiti, da so v varstvu.
Meni se stara starša iskreno smilita, a po drugi strani se sprašujem, kako je to možno, da se dogaja.
Jim dajeta bombone, po katerih se otroci nikakor ne morejo umiriti ali kak drug junk food, s katerim babice rade razvajajo vnuke, v resnici pa to razvajanje plačajo s takim obnašanjem (pa se tega niti ne zavedajo)?
Ali drugod babice tudi pustite vnukom, da počnejo, kar jim pade na pamet, saj so babice za razvajanje, starši pa za vzgojo?
Dobra plat teh obiskov je, da smo takrat bistveno več zunaj, ker notri ni za zadržati, smo direktno pod njimi.
A vas babica in dedek nista nikoli razvajala?
Forum je zaprt za komentiranje.