Ko otroka nosi luna
Spodaj v temi o neprespanih mamicah, sta se že dve oglasile, da otroke nosi luna … in sem se spomnila na našega ta velikega pobalina. Dve noči nazaj, namreč, sem okrog 23h ravno tolažila enega izmed dvojčkov, ko vidim, da se odprejo vrata od sinove sobe. Grem pogledat in on stoji tam, vmes vrat, in spi. Počasi sem ga obrnila, peljala nazaj v posteljo, in tako je potem spal do jutra. Me je kar malo šokiralo, ker kaj takega še nisem doživela pri njemu. In zdaj me zanima ali je to res tako pogost pojav pri otrocih in a to potem počasi izzveni/se preraste? Če sem do sedaj kdaj pa kdaj pozabljala zaklenit vrata od hiše jih zdej zihr ne bom več pozabila … da mi ne gre še ponoči kam na špancir. :/
Torej … kakšne izkušnje?
mojega moža je ponoči redno luna nosila. ko je bil malce starejši si je vrata sam odklenil in šel v pižami spat v avto. njegovo mamo bi skoraj kap, ko ga ni bilo v postelji.
moj tast pa se je že v odrasli dobi enkrat ponoči zbudi in vse slike s sten zložil na tla in šel nazaj spat. tašča je spet zjutraj skoraj skup padla, ker niso vedeli kaj bi naj to pomenilo in kdo jim je hodil po bajti. druge razlage kot da je ovega spet luna nosila ni bilo.
no sedaj imava sina, ki je star tri leta in je imel ti. nočno groze. to niso more, ampak je nevrolog rekel da je to ˝nošenje lune˝ ki se pri malih lahko kaže kot jok in stok v spanju. zgodilo se je dvakrat. sploh ga nisem mogla umiriti, mali je spal, glavica mu je padala nazaj in se hkrati drl kot zmešan.
kakšni nočni podvigi bodo šele sledili…?
pozdrav
No … to se je našemu ta velikemu dogajalo ko je bil star 2 leti … tej napadi nočne groze. Spal in se drl … tudi po dve uri v kosu. Jaz zraven njega, ga tolažila, božala, poskušala sem ga zbudit … nič … tulil tulil in tulil. Takrat so se nam tudi sosedje pritožili, da kaj počnemo z otrokom in naj ga za božjo voljo mal potolažimo ponoči. :((( No … hvalabogu je v parih mesecih izzvenelo. Očitno je pa sedaj to sprehajanje ponoči nadgradnja. :))
Našo hčerko je noslila luna, ko je bila stara okrog 9 let. Hodila je po hiši, prižigala luči, odpirala vodo, odejo nesla v banjo ipd.. Sem se tudi bala, da bo ponoči šla ven. K sreči ni.
Vse to se je dogajalo kmalu po tistem, ko smo se preselili v novo hišo.
Sem se malo pozanimala pri šolski zdravnici in psihoterapevtu. Obadva sta rekla, da verjetno zaradi spremembe. Da se ponavadi kaj takšnega dogaja otrokom in ljudem, ko pride v njihovem življenju do kakšne večje spremembe, morebiti prikritih težav ali skrbi. Seveda so nekateri za te reči bolj dovzetni, drugi ne.
Po kakšnem letu se je stanje samo od sebe umirilo.
Predlagam ti, da poiskušaš ugotoviti kaj bi morebiti lahko bil vzrok. Sicer pa se ne sekiraj preveč, bo minilo.
Mogoče boste imeli kakšno malo bolj burno noč.
:))))) jaz sem pa lulala zraven radiatorja, ker sem bila prepričana, da sem že na stranišču :)))
Moja sestra je v otroških letih velikokrat prišla z deko v kuhinjo, se ulegla na klop in spala naprej. Kasneje jo je luna bolj nosila v hladilnik ali k sladkarijam – sposobna je pojesti celo škatlo keksov, ne da bi vedela za to :)))
Moj je celo otroštvo in do pred parimi leti ponoči razbijal, brcal v omare, skakal po postelji, metal stvari po tleh, mene je enkrat močno zbrcal, potem pa padel čez mene s postelje, se v trenutku pobral in spet, kot da ni nič, zavil v postelji.
Kasneje so te težave počasi ponehale, ker sem se vedno zbudila že ob prvem njegovem blebetanju in sem ga nato pomirila. Bil je kot mali otrok, ki ga nosi največja mora 🙁
No, še danes ga včasih kaj nosi, samo ne več tako nasilno, pa še to ponavadi, če ima preveč časa in se na PSju igra kakšne krvave igrice.
Sinova oba ne hodita okoli, sta pa ob polnih lunah bolj vznemirjena in večkrat jočeta ali pa se celo naglas krohotata :))) v spanju seveda 🙂
Mojo hčerko je veliko let nosila luna. Zdaj to počasi izzveneva. Počela je vse mogoče. Pridirkala iz sobe, naju z možem pogledala (sva bila v dnevni) in rekla da gre spat. Šla pa je direkt v kopalnico. Enkrat sem jo ujela na stopnicah na podstrešje, ko je vlekla kovter za sabo. Enkrat je stala na pisalni mizi in odpirala okno, enkrat je “pulila” vtičnico iz stene… Skratka, bilo je svega i svašta, da o govorjenju v spanju ne govorim.
Prijateljica je dobila svojo hčero spat na pisalni mizi v sobi mlajše sestrice :-).
Moja sestra se zna ponoči jokat in blebetat, kar me zna prestrašit. Nazadnje se je spet jokala kot ponavadi, potem se je pa vstala in hodila sem ter tja. Nesla je telefon v kopalnico in govorila o slovenščini, tudi v spodnje nadstropje se je odpravila ter se obrnila in šla nazaj gor. To se res pogosto dogaja in nikomur ni niti malo všeč. Zjutraj se pa ničesar ne spomni. Najhuje je da je nemorem umirit.
V otroštvu sem baje prižigala luči in odklepala vrata 🙂 se nič ne spomnim. Po dvajsetih letih pa me je včeraj ponoči nosila luna ne vem kaj sem počela vrata od sobe so bila odprta čeprav sem jih zvečer zaprla so vedno zaprta. Sprašujem starše če so bili ponoči zaradi nevihte in odprtega okna v sobi pa trdijo da ne da sem jih sama ponoči odprla ☺️ ne vem kaj sem počela zjutraj ni gorela luč nič se ne spomnim da bi kje hodila ? polulano ni nikjer bilo ? sodelavka je enkrat lulala zraven postelje sošolec pa na kavču oba pijana ni bila kriva luna ? me je pa šokiralo to s slikam ?
Forum je zaprt za komentiranje.