ko bolezenski znaki niso vidni
Stanje je sledeče.Pred dobrim mesecem sem imela vnete sinuse-akutni sinusitis, posledično hud pritisk v glavi, bolečine za očmi, občutek kot da je v glavi vse zamašeno-zabetonirano in grozna občutljivost na vsak zvok. Sinusi so se mi nekoliko odmašili, tudi bolečine za očmi so izginile, bolečine so še ostale ob pritisku v kotičkih oči pod obrvmi. Najhuje pa je ta grozoviti pritisk v glavi (občutek, da ti bo razneslo glavo), ki ne izgine in grozen občutek ob vsakem zvoku (drsenje copatov,odpiranje vrat, curek iz pipe, listanje revije,..) . Vse te zvoke sprejemam kot nekakšno bobnenje v glavi in me delajo grozno nervozno. Tudi pritiska v glavi ne morem izravnati, desno uho ni prehodno z zrakom, megli se mi vid, ko želim kaj prebrati. Imam pa tudi na dotik bolečo vratno vretenco. Bila na orl, pregled krvi, slikanje glave- vse bp. Rezultat izvidov in ko sama sebe poslušam imam občutek, da sem največji simulant, saj sem bila vedno bedastega mnenja, da si bolan, če se ti kje kaj vidi. Pri meni ni nobenih bolezenskih znakov, ki bi se videli. Zdravnik ne ve kaj bi lahko bilo, prosila sem ga če bi mi za prvo silo predpisal kakšen ad, da vsaj malo izgubim občutek za te zvoke, pa pravi, da ne , ker to ni psihičnega izvora in da mi ne bo pomagalo, meni pa se že od teh zvokov kratkomalo meša. Ne morem delati, ker sem v službi večinoma na telefonu in ko prislonim telefon k ušesu ne razločim govora, ampak slišim samo bobnenje. Je imel kdo podobne težave, kako ga je obravnaval zdravnik, kakšne preiskave je opravil in s kakšnimi zdravili vsaj malo omilil zadevo. Kako te v takšnem primeru obravnava komisija, ko nimaš kaj pokazati.
Morda poskusi doma tole:
prepihovanje nosu, (primi se za nos in pihaj), potem pritisni prst na eno nosnico(druga je prosta) in govori čo čo čoko čokolada (ha ha – smešno, ampak pomaga)
– kamilične inhalacije ali eterična olja
– sinupret tbl(iz izkušenj pomagajo)
– namaži se po celu(ne blizu oči) – Olje 31 od Justa
Veliko zdravja! :))
Hvala 😉
Sinupret jemljem že cel mesec, imam tudi kombinacijo antibiotičnih kapljic za nos, katere mi je predpisal na orl, vsak dan delam inhalacije s kamiličnim čajem in žajblom izmenično tudi s kamiličnim čajem in evkaliptom, vsak dan si spuščam slano vodo skozi nos, večkrat dnevno tudi izravnavanje pritiska v glavi s prepihovanjem nosu, zdaj sem poskusila še to čo čo čoko čokolada, rezultat je da mi sedaj niti skozi levo uho ne gre več zrak ven, občutek imam kot da je voda v ušesih.
Olja 31 pa še res nisem uporabljala.
Betaserc so zal samo na recept. Mogoce se zmeni za kontrolo na orl, povej, da pac pri delu veliko uporabljas telefon in imas s tem sedaj velike tezave, pa ti bodo naredili tudi audiogram. Nisem pa ziher, da so inhalacije prav odlicna ideja – verjetno ti jih niso svetovali na ORL? Pri sinuzitisih lahko namrec inhalacije navkljub splosnem laicnemu prepricanju zadeve mocno poslabsajo.
Ja na orl so mi svetovali tudi inhalacije s kamiličnim čajem in žajblom, predhodno ko še nisem obiskala zdravnika, pa sem že sama delala inhalacije s kamiličnim čajem in evkaliptum.
Ponavadi, ko so se pričele bolečine v sinusih, sem jih vedno obvladala s kapljicami Sinupret, tabletami Plivamed in inhalacijami. Zdaj pa se je očitno nekje v glavi vse skupaj zabetoniralo, ne vem ali je to sploh od sinusov ali je kakšen drugi vzrok?
Jaz imam težave z ušesom zaradi neizrasle osmice. Tudi ko mi kljuva, kot da je vneto, se vnetja ne vidi. Dolga leta sem imela uho ves čas na pol zamašeno, zdaj se je zgleda osmica toliko premaknila, da se je pritisk nekoliko sprostil in je mnogo bolje.
Kolegica je imela vnetje na korenini zoba – korenina ji je segala ne vem kako visoko in tudi pri njej so dolgo časa mislili, da ima probleme s sinusi. Če še nisi slikala zob, bi mogoče veljalo preveriti še to.
Če je bilo vnetje zelo hudo (upam tudi, da si naredila močno AB kuro), zna trajati kar nekaj tednov, da se ves sekret ali izloči ali absorbira. Če je torej vnetje zaustavljeno, bo le čas prinesel dokončno olajšanje. Ne kapljice, ne inhalacije, ne nič ne bo pomagalo.
In ja, če inhaliraš in vbrizgavaš tekočino, se stanje lahko močno poslabša, če ta vbrizgana voda zaide v kanale, votline in je ne znaš izločit. Moj otrok je ravno zaradi tega (in mojega vbrizgavanja) pristal na urgentni operaciji in bilo je zelo zelo hudo, 14 dni AB v žilo in še 14 dni oralno doma.
AB nisem posebej dobila razen v kapljicah za nos. Od vnetja sinusov je že pet tednov, prejšni teden mi je bila ponovno pregledana kri, parametri za vnetje so v mejah normale. Izvidi krvi bp.
Če zaide vbrizgana voda v kanale, so vam povedali na kak način se da izločit ali je obvezna operacija.
Kakšen poseg so naredili tvojem otroku, je zdaj v redu, je imel iste težave z zvokom in pritiskom v glavi kot jaz ?
Hvala 😉
Sinupret jemljem že cel mesec, imam tudi kombinacijo antibiotičnih kapljic za nos, katere mi je predpisal na orl, vsak dan delam inhalacije s kamiličnim čajem in žajblom izmenično tudi s kamiličnim čajem in evkaliptom, vsak dan si spuščam slano vodo skozi nos, večkrat dnevno tudi izravnavanje pritiska v glavi s prepihovanjem nosu, zdaj sem poskusila še to čo čo čoko čokolada, rezultat je da mi sedaj niti skozi levo uho ne gre več zrak ven, občutek imam kot da je voda v ušesih.
Olja 31 pa še res nisem uporabljala.[/quote]
Torej imaš zamašeno.
Poskusi spati na L ušesu, da bi prišlo do pritiska, pa da se kaj sprosti.
Če ne zamenjaj zdravnika, saj to na dolgi rok lahko poškoduje ceter za ravnotežje(da ne moreš niti stat na eni nogi, potem še rabiš nevrologa)
Še naprej govori čo čo čo čokolada, po cel dan…
Upam, da bo dobro, ti želim, da se rešiš teh težav. :))
Redno obiskujem zobozdravnika- je vse ok.
Vse bp, razen spodaj levo šestica se zdravi, tako da je boleča na dotik, to naj ne bi vplivalo na moje zdravstvene težave – tako je bilo rečeno ob pregledu zobovja na orl.[/quote]
Kako so vam pregledali zobovje? Imate sliko zobovja – ortopan? Če je problem s korenino zoba, zobozdravnik pri običajnem pregledu ne vidi nič, ampak je potrebno zobe slikati.
Glede na simptome – glavoboli, boleč vrat, vrtoglavica; bi lahko bil vaš problem tudi borelia (Lymska borelioza), ki jo prenašajo klopi. Tudi če se ugriza klopa ne spomnite, to še ne pomeni, da ga ni bilo. Do pojava simptomov lahko mine kar nekaj časa, zdravniki pa takrat običajno prej posumijo na druge bolezni. Pojdite k zdravniku na testiranje. Borelijo se zdravi z ustreznimi antibiotiki.
Vso srečo!
No, pravo vnetje sinusov zahteva AB zdravljenje, kapljice v nos so za lokalno vnetje, morda nosne sluznice, na same sinuse pa nekega efekta ne bo. Sicer se bo vnetje umirilo samo, bo pa trajalo, tedne in ob padcu imunskega sistema se zna ponovit.
Vbrizgavala sem fiziološko na lastno pest, ker je kao tako fest in fajn, pa ni. So me v bolnici nadrli in striktno odsvetovali v prihodnje (govorimo o vnetju sinusov, ne zamašenem nosu).
In ne, seveda ni potrebna operacija kar tako. Moja je bila še otrok in pa streptokokna bakterija, katere se v preteklih zdravljenjih ni dalo dokončno zatreti, zato je bilo nujno zdravljenje v žilo – to so bile besede lečeče zdravnice.
Ja, otrok je imel težave s sluhom in zvokom še nekaj mesecev po ozdravitvi.
Kaj pa vem, če že Ab nimaš, povečaj dozo Sinupreta x2 ter dodatno kakšen izvleček kapucinke ali pa eterično olje divjega origana. In še kak booster za imunski sistem. Aja, pa če boš znala stisnit zobe (ker te zaradi vnetja zna peči nekaj minut po vbrizgu), obvezno in takoj Nasodren.
Redno obiskujem zobozdravnika- je vse ok.
Vse bp, razen spodaj levo šestica se zdravi, tako da je boleča na dotik, to naj ne bi vplivalo na moje zdravstvene težave – tako je bilo rečeno ob pregledu zobovja na orl.[/quote]
Kako so vam pregledali zobovje? Imate sliko zobovja – ortopan? Če je problem s korenino zoba, zobozdravnik pri običajnem pregledu ne vidi nič, ampak je potrebno zobe slikati.
Glede na simptome – glavoboli, boleč vrat, vrtoglavica; bi lahko bil vaš problem tudi borelia (Lymska borelioza), ki jo prenašajo klopi. Tudi če se ugriza klopa ne spomnite, to še ne pomeni, da ga ni bilo. Do pojava simptomov lahko mine kar nekaj časa, zdravniki pa takrat običajno prej posumijo na druge bolezni. Pojdite k zdravniku na testiranje. Borelijo se zdravi z ustreznimi antibiotiki.
Vso srečo![/quote]
Nimam vrtoglavice, pojavi se slabost, ko poslušam nekaj časa določen zvok (tiktakanje ure, listanje časopisa, drsenje copatov,…) ko se umaknem od tega zvoka , se slabost umiri.
Verjetno bi čutila bolečine , če bi bila problem korenina zoba. Pregled zobovja na orl je bil samo vizualno.
Ko sem bila pri zdravniku, mi je postavil diagnozo akutni sinusitis. Iz nosu nisem imela izcedka, ampak vse zasušeno- zabetonirano. Dobila sem samo AB kapljice za nos-sinuse. Po teh kapljicah je pritisk v sinusih popustil, pa tudi pritisk v očeh, ostal pa je pritisk v glavi ina pa ta grozna občutljivost na zvok in zamašeno-zaprto desno uho, ter boleč vrat in težave z očimi( preberem par besed in se mi zamegli pogled, si pomanem oči, je malo boljše, pa se spet ponovi, ko želim kaj prebrat). Zdravniku sem omenila tudi, če bi bil meningitis, pa pravi, da ne, ker so parametri vnetja v mejah normale.
Jaz imam kronične težave s sinusi in po obolenju uporabljam tole, včasih se je dobilo pri nas. Balončke sedaj naročam na ebay.
http://salveopharma.hr/brand/otovent/opcenito-copy/otovent/
Oja, bolečine za znoret. Tudi dodatno še ušesa, ne le oči, obupen glavobol, čeljust zunaj, znotraj, boli cela leva ali desna stran glave z vratom vred.
Začela jemati boraks in sodo bikarbono, vodna zmes, po dve tri čž/dan.
Pitje in mazanje bolečih predelov MSMja. V uho dala tudi košček ingverja.
En dan pa se odpre, gnoj odteka. Preventivno mažem dnevno, čistim ustno votlino, mažem umita ušesa.
Blagodejno pomaga. Nisem pozdravila, ker je kronično, vendar so napadi vse redkejši in bolečune takoj preženejo navedeni minerali.
Jaz imam kronične težave s sinusi in po obolenju uporabljam tole, včasih se je dobilo pri nas. Balončke sedaj naročam na ebay.
http://salveopharma.hr/brand/otovent/opcenito-copy/otovent/%5B/quote%5D
V čem je razlika, če pihaš zrak iz nosu na prosto ali v balon?
Vso srečo![/quote]
Nimam vrtoglavice, pojavi se slabost, ko poslušam nekaj časa določen zvok (tiktakanje ure, listanje časopisa, drsenje copatov,…) ko se umaknem od tega zvoka , se slabost umiri.
Verjetno bi čutila bolečine , če bi bila problem korenina zoba. Pregled zobovja na orl je bil samo vizualno.[/quote]
Mhm, razumem. Kar se tiče zob – pri nekaterih ljudeh korenine nekaterih zgornjih zob lahko izraščajo navzgor v sinus, kar se vidi na ortopanu. Vnetje korenine zato lahko povzroči sinusno vnetje, oz. se bolečina zaradi vnete korenine širi navzgor ter navzad (sinusi, orbita, uho). Na vašem mestu bi šla na slikanje. Izgubiti nimate kaj.
Ko sem bila pri zdravniku, mi je postavil diagnozo akutni sinusitis. Iz nosu nisem imela izcedka, ampak vse zasušeno- zabetonirano. Dobila sem samo AB kapljice za nos-sinuse. Po teh kapljicah je pritisk v sinusih popustil, pa tudi pritisk v očeh, ostal pa je pritisk v glavi ina pa ta grozna občutljivost na zvok in zamašeno-zaprto desno uho, ter boleč vrat in težave z očimi( preberem par besed in se mi zamegli pogled, si pomanem oči, je malo boljše, pa se spet ponovi, ko želim kaj prebrat). Zdravniku sem omenila tudi, če bi bil meningitis, pa pravi, da ne, ker so parametri vnetja v mejah normale.[/quote]
Borlijo sem omenila zato, ker se vaši simptomi skladajo (vključno z bolečim vratom ter težavami z očmi) in ker jo zdravniki dostikrat zamenjajo za kaj drugega. Oz. Traja nekaj časa, da pomislijo tudi na to možnost.
Nekaj o povezavi med vnetimi sinusi in borelijo piše tule:
http://www.sinus-pro.com/Archive/articles{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}202011/The_Link_Between_Lyme{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}99s_Disease_and_Sinusitis.asp
Simptomi borelije so zelo raznovrstni in se pojavijo počasi. Pri nekomu se pojavijo eni, pri drugemu drugi.
Tule imate naštete in dejstvo je, da so vsi, ki ste jih omenili, tudi na seznamu:
https://canlyme.com/lyme-basics/symptoms/
Pred več kot 20. leti sem imela podobne težave. Zdravnik mi je predpisal tablete Chymoral forte (zdaj se jih več ne dobi, vsaj mislim tako, so jih pa izdelovali v Galeniki Beograd) in po tistih tabletah sem bila takoj boljša.
Sicer pa – vsak človek je poglavje zase. Sem laik, ampak mislim, da so tvoje težave posledica nekega vnetja, ki še ni odpravljeno. Morda bi potrebovala še eno dozo antibiotika, da bi se te težave umirile.
Verjetno bi čutila bolečine , če bi bila problem korenina zoba. Pregled zobovja na orl je bil samo vizualno.[/quote]
Mhm, razumem. Kar se tiče zob – pri nekaterih ljudeh korenine nekaterih zgornjih zob lahko izraščajo navzgor v sinus, kar se vidi na ortopanu. Vnetje korenine zato lahko povzroči sinusno vnetje, oz. se bolečina zaradi vnete korenine širi navzgor ter navzad (sinusi, orbita, uho). Na vašem mestu bi šla na slikanje. Izgubiti nimate kaj.
Ko sem bila pri zdravniku, mi je postavil diagnozo akutni sinusitis. Iz nosu nisem imela izcedka, ampak vse zasušeno- zabetonirano. Dobila sem samo AB kapljice za nos-sinuse. Po teh kapljicah je pritisk v sinusih popustil, pa tudi pritisk v očeh, ostal pa je pritisk v glavi ina pa ta grozna občutljivost na zvok in zamašeno-zaprto desno uho, ter boleč vrat in težave z očimi( preberem par besed in se mi zamegli pogled, si pomanem oči, je malo boljše, pa se spet ponovi, ko želim kaj prebrat). Zdravniku sem omenila tudi, če bi bil meningitis, pa pravi, da ne, ker so parametri vnetja v mejah normale.[/quote]
Borlijo sem omenila zato, ker se vaši simptomi skladajo (vključno z bolečim vratom ter težavami z očmi) in ker jo zdravniki dostikrat zamenjajo za kaj drugega. Oz. Traja nekaj časa, da pomislijo tudi na to možnost.
Nekaj o povezavi med vnetimi sinusi in borelijo piše tule:
http://www.sinus-pro.com/Archive/articles{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}202011/The_Link_Between_Lyme{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}99s_Disease_and_Sinusitis.asp
Simptomi borelije so zelo raznovrstni in se pojavijo počasi. Pri nekomu se pojavijo eni, pri drugemu drugi.
Tule imate naštete in dejstvo je, da so vsi, ki ste jih omenili, tudi na seznamu:
https://canlyme.com/lyme-basics/symptoms/%5B/quote%5D
Sedaj sem še našla več simpotom, ki jim prvotno nisem posvečala posebne pozornosti, ker so druge težave hujše (izpadanje las bolj kot običajno,mrazenje-telesna temp. 36,1 ali največ 36,4 , utrujenost-spim po 12 h skupaj,boleči ramenski sklep,sem mislila da ko mi je sestra jemala kri, da je zadela živec, drgetanje telesa, občutek, da izgubljaš um, zapletanje jezika, občasno piskanje ali šum v ušesu, …). Zdravniku sem za vse te simptome povedala poleg ostalih, ki sem jih že prej navedla, razen za izpadanje las in bolečino v ramenskem sklepu. Očitno tudi on ni polagal pozornosti. Je rekel, da je normalno, da sem utrujena, čeprav sem mu rekla, da meni ni normalno, ker itak cele dneve že 1 mesec samo poležavam, se davam iz enega kota v drugega in se vsak dan prisilim za 1urni sprehod. Vprašal me je kaj je od vseh teh naštetih težav največja in sem mu naštela vse kar sem tukaj gor v prvem postu.
Jaz imam od vnetja sinusov pred enim letom stalno tezave s sumenjem v usesih, pa obcutek zamasenega, posusenega nosu nekje visoko zadaj, med nosom in grlom, se slino tezko pogoltnem. Obcasno tudi obcutek zamasenih uses, takrat slabse slisim zunanje zvoke, mi pa odmeva v usesih lasten govor in pa svoje dihanje izrazito slisim. Takrat sem dobila ab pa nasonex za nos, ampak nikoli ni bilo cisto ok. Tudi oci imam stalno obcutljive, razdrazene in ves cas podocnjake. S ponovnim obiskom pri zdravniku kar odlasam, ker vcasih ze sama ne vem vec, ce nisem ze malo zmesana. Skratka zoprno.
Forum je zaprt za komentiranje.