Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Knjige ki so zanimive za popotnike ?

Knjige ki so zanimive za popotnike ?

Lahko predlagate kakšno knjigo katere vsebina bi bila zanimiva za popotnika (zgodovina, vera, navade in življenje ljudi…..)
Predvsem me zanima če obstajao kakšne knjige o Iranu in Pakistanu.
Pa v slovenščini morajo biti.

Hvala za pomoč.

Lahko začneš kar s Koranom. Samo nisem ravno prepričan, da ga boš našel v slo prevodu.

Hojla!!

halooo. ja mi slovenci si pa nocemo pomagati. ENI samo na svojo rit gledajo in korist in zavidajo drugim.. pa daj clovek bozji, ce mu ne znas povedati za nobeno knjigo, tiho bodi. ce pa ves, pa jo zase zadrzi, da ne bo se kdo kaj novega zvedel. da bos samo ti vedel…

lp

Korana imam v srbo-hrvaškem ( bošnjaškem) jeziku, ki sem ga kupil v Sarajevu.

Mogoče te bo zanimala zbirka “kako so živeli” govori dosti poljudno o posameznih narodih na svetu, večinoma zgodovinskih (sam sem bral Azteke, Feničane, Vikinge, mogoče še kaj, ne spomnim se) V slovenščini.

lp

bv

Kateri narodi so zgodovinski in kateri niso? In kaj jih dela (ne-)zgodovinske?

Zakaj pa je Vitov predlog slab?

“Koran imam doma”, in ne “korana imam doma”.

Veliko zanimivega o Pakistanu, pa tudi o Iranu boš našel v knjigi Tarika Alija Spopad fundamentalizmov (poleg tega pa še o zgodovini Islama, aktualnih dogajanjih v islamskem svetu itd.). Leta 1982 je knjigo o Iranu izdal tudi Uroš Lipušček. Lahko probaš tudi leposlovje: Vlak v Pakistan Kušvant Singha.
Če želiš biti kolikor toliko resen popotnik, je nujno brati angleško (pa ne le Lonely Planet). Izbira se tako silovito poveča. Tako bi lahko prebral denimo kaj je o svojih potovanjih po Iranu in Pakistanu pisal lanski nobelovec V.S. Naipaul (knjigi Among the Believers in Beyond Belief)… in še kup drugega.

Medtem ko Kolobar zanimivo svetuje, quaranta sika in se dela pametno, pove pa prav nic.
Drugace pa bi predlagal knjigo( mislim da sta dve ali vec, ampak jaz do sedaj dobil le eno) od Alme Karlin( mislim da se tako napise), popotnice iz zacetka 20.stol. Zanimiv je pogled zenske na takratni svet, sploh ker je potovala sama.

LP

Kolobar, Albatros – good guys
Quaranta – os zla

Vprašanje se mi pač zdi brezvezno in to povem posredno.

No, ok, vseeno predlagam Michael Moore: Stupid white men. Univerzalno obvezno čtivo.

Sikam & se delam pametno, povem pa prav nič. Grda, grda Quaranta!

upam da si prebral slovensko klasiko, ki je tako cenjena zadnje čase v svetu – Bartol: Alamut, ki se dogaja v Iranu.

želim ti prijetno branje. simi

Mili, kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Ali še bolje – pometaj raje pred svojim pragom.
Svetuješ, da bi bil tiho, zato vztrajno iščem, kje v tvojem odgovoru se skriva kakšen uporaben predlog. Tudi sam bi rad kaj zanimivega prebral na to temo. Ker nisi bila tiho, si sigurno napisala kakšen konkreten predlog, samo ga najbrž ne znam prebrati.

Kar se Korana tiče, obravnava vse, kar Tomaža zanima (zgodovina, vera, življenje ljudi), predvsem pa marsikaj pove o temeljih kulture dežel, ki jih želi obiskati. Seveda je to samo eden od možnih predlogov. Do zdaj se je nabralo že precej drugih, samo tvojega še ne zasledim med njimi. Verjetno nekateri predlogi trenutno niso “in”, ampak pravi popotniki se ne ravnamo po dnevni modi…

Pa brez zamere, Mili.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close