Kmetija KRISTAN z Lj trznice- res kakovost?
Kmetija Kristan je zakon, sicer pa kakor za koga. Tudi jaz sem včasih nabavljal v Savljah, odkar pa sem videl, kako dobavljajo kmetu s kombijem tudi drugi kmetje, ko njemu primanjkuje kakšne stvari, od jajc, solate, kumar, paradajza, hodim na tržnico. Eden iz Savelj je malce višje proti Vodnikovemu hramu, še svoj prst stehta zraven, da je dobra vaga.
Kristan ima prijazne prodajalce, napisano od kje je roba, če ni sezonska zelenjava, objavljene cene in res dobiš kar želiš. Če imaš kakšno posebno željo poveš in če je le možno tudi pri njih dobiš. In kako dober regrat so imeli, pa čemaž, beluše itd. In domača jabolka, pa mi je čist vseen če niso iz Sneberij, ampak iz štajerske, samo da so slovenska.
Ne razumem, kako ste se ljudje pripravljeni prerekat o škodljivosti vsega, kar zmečemo vase skozi življenje, kot da bomo na smrtni postelji obveščeni, da umiramo 5 let prej zaradi špricane zelenjave, namesto da bi jedli domačo. Ali ko kdo dobi težko diagnozo, boste kar na pamet vedeli, da je to od jagod, ki niso bio?
Sam kupujem pri sosedu, ki mu vozijo zelenjavo iz hribov s kombiji saj jo lahko edino tako prodajo. Raje vidim da mali kmetje sodelujejo med seboj, kot pa da kupujem italijansko zelenjavo, prepakirano v lesene zabojčke, ki so samo umazani od naše zemlje!
Prijaznost branjevcev na tržnici je pa itak zaigrana…
Kakšna kontrola. A misliš, da v trgovinah pa je kontrolirana. Česen, čebula iz Kitajske. Si že bila na Kitajskem. Jaz že. Bi se zgrozila. Ti res misliš, da je trgovinska hrana bolj pregledana. Ne. Zveza potrošnikov objavlja sem ter tja kakšne stvari, ki bi bile zdravju škodljive. Naprimer krema vsebuje preveč tega in tega. Otroška igrača ima slabo plastiko. Hrana je največja panoga poleg farmacije in orožarske industrije. Tu se priteka glavnim toliko denarja in moči.
Kakšna kontrola. A misliš, da v trgovinah pa je kontrolirana. Česen, čebula iz Kitajske. Si že bila na Kitajskem. Jaz že. Bi se zgrozila. Ti res misliš, da je trgovinska hrana bolj pregledana. Ne. Zveza potrošnikov objavlja sem ter tja kakšne stvari, ki bi bile zdravju škodljive. Naprimer krema vsebuje preveč tega in tega. Otroška igrača ima slabo plastiko. Hrana je največja panoga poleg farmacije in orožarske industrije. Tu se priteka glavnim toliko denarja in moči.
[/quote]
Na tržnici ti pa kmetje pošteno povedo koliko so škropili??
Ja, tržnica se je prelevila v elitni zelenjavno sadni center. Vse je bistveno dražje kot v trgovinah.
Sicer tudi sama občasno kupujem na tržnici in moram reči, da je občutek za mizo res dober, v denarnici pa precej manj.
Poleg tega je dobro imeti “preizkušeno” branjevko, ker je kar precej takih, ki ne prodajajo samo doma pridelane zelenjave, pač pa jo kupijo po veleprodajni ceni in potem prodajajo kot svojo.
Najem štanta je minimalen – kar je tudi prav, saj ne nudijo drugega kot mize in 4m2 prostora pod milim nebom.
Če si pa tam ob zgodnjih jutranjih urah in popoldanskih, ko pripravljajo ali pospravljajo, se pa razglej, kakšen avtopark imajo. Prav slabo jim ravno ne gre – večini.
[/quote]
Na tržnici ti pa kmetje pošteno povedo koliko so škropili??
[/quote]
škropiva niso tako poceni, da bi jih kmetje kar po rastlinah polivali…
Sam kupujem pri sosedu, ki mu vozijo zelenjavo iz hribov s kombiji saj jo lahko edino tako prodajo. Raje vidim da mali kmetje sodelujejo med seboj, kot pa da kupujem italijansko zelenjavo, prepakirano v lesene zabojčke, ki so samo umazani od naše zemlje!
Prijaznost branjevcev na tržnici je pa itak zaigrana…
[/quote]
Ta komentar je izpred leta dni, ko sem tudi sama še verjela, da je saveljska zelenjava mogoče res med najboljšimi.
Letos pozno spomladi sem šla spet tja kupit zelenjavo in solato. Pa gledam živo rumeno endivijo in bleknem kmetici: O, tale solata je pa italijanska, a ne? In kmetica zardi, začne se ozirat naokrog,saj je bila za mano že vrsta kupcev, pa parkrat zakašlja. Pravim: A je tako, gospa? In se vda, nekaj zamomlja in končno prikima.
Tudi Savlje niso več, kar so bile!
Ta komentar je izpred leta dni, ko sem tudi sama še verjela, da je saveljska zelenjava mogoče res med najboljšimi.
Letos pozno spomladi sem šla spet tja kupit zelenjavo in solato. Pa gledam živo rumeno endivijo in bleknem kmetici: O, tale solata je pa italijanska, a ne? In kmetica zardi, začne se ozirat naokrog,saj je bila za mano že vrsta kupcev, pa parkrat zakašlja. Pravim: A je tako, gospa? In se vda, nekaj zamomlja in končno prikima.
Tudi Savlje niso več, kar so bile!
[/quote]
Lahko si vesela, da ni bila kitajska..
Itak pa je vse nateg, saj dobijo vso zelenjavo že očiščeno, samo zamenjajo embalažo in malo potresejo z domačo zemljco… samo zato, da je domače.
Kupujem pri takih, ki prodajajo le sezonsko – trenutno je to radič, motovilec, korenje, še kaka gomoljnica, pa kisla repa, kislo zelje itd. Obožujem siljen radič, tega v trgovinah nimajo ali vsaj ne v tisti, kjer sicer kupujem.
Če me okrog prinesejo. čisto možno, vseeno pa manj kot to, da sredi januarja prodajajo cvetačo, pa vse v gajbici so enako velike in snežno bele. Govorim o teh, ki so omenjeni v naslovu.
Forum je zaprt za komentiranje.