klub popotnik
nikakor ne mislim delati reklame za ta popotniški klub, niti dajati linka.napišite v matkurji klub popotnik in to je to.tam so tudi popotniški oglasi.sama stran pa je boring . raden web dada ostali slabo obvladamo html programiranje. / samokritika /
je pa res , dragi moji , na tem forumu precej mlatenja prazne slame in demokratične izmenjave menj med turisti in popotniki.
je že res, da ko si čez 30 vidiš v vsemu nekako posel , pod 30 pa samo da se nekam gre.1987 leta sem bil z klubom popotnik v grčiji.izlet je bil slabo splaniran.low cost varianta.a ko nama je z kolegom bilo dovolj dežja in mokrega šotora sva šla v hotel.ostali so bili pametni in mokri.
drugače ” iskanje samega sebe “
nekateri iz kluba popotni kot naprimer janin so iz poptništva naredili posel – ostalim več ali manj ostaja prvo majski izlet.ki se lepo sliši.a v turizmu kjer sem v službi so to dnevi garanja in prebukiranih sob.klasika kise ponavlja iz leta v leto.in prav je tako.
imam pa zanimivo idejo.kako bi izgledalo če bi se enajvečje ” klepetulje ” foruma “
dobili – dobile na kakšnem srečanju.ali pa iz vsega tega naredili celo poptniški klub.
biti popotni, turist je lepo.biti turistični delavec in odgovarjati na ena in ista vprašanja zelo slabo informiranim turistom in evforičnim popotnikom iziv – entuziazem in posel.od vsega tega je mesčna plača in večerna ožetost.
a pomislite – kakšna bi bila kriza slovenije – če ne bi bilo turizma ?
lp lord
Klub popotnik ni nikakršna turistična agencija, ampak kot že njegovo ime pove, društvo. Torej je namenjen druženju vseh, ki jih zanima tema popotništvo. Teoretično in praktično. Prav druženje je tisto, kar nam v teh internetnih časih in poplavi informacij najbolj manjka. Ali ni lepše ob pivu Pod Lipo ali pa na kakšnem pikniku izmenjati izkušenj in idej, kot pa samo na internetu brati neskončnih hvalnic digitalcem?
In med sebi podobnimi tudi ni težko najti sopotnikov za kakšno odpravo. Mislim pravo popotniško odpravo brez vnaprej določenega natančnega voznega reda in rezerviranih sob (nekakšen okviren dogovor udeležencev že mora biti), kjer se ustavljaš tam kjer ti je všeč in ni treba naprej takoj, ko turistični vodič dvigne svoj dežnik ali zastavico.
Lord, če se ti zdi, da je bil tisti izlet v Grčijo takrat v prejšnjem tisočletju slabo splaniran, si zato kot soudeleženec in član kluba pač soodgovoren. Da ne bi slučajno Lojzeta krivil za slabo vreme… Sicer pa pravi Kranjec gre vedno z marelo na pot.
internet tudi druži, kajne vito?nisem rekel da je bilo leta 1987 z klubom popotnik kaj narobe – parv fino smo se imeli – a to mi sedaj nič ne pomaga.od takrat je minulo reci in piši 16 let.in takrat sem delal od ponedljka do petka sedaj pa od torka do nedelje.si seveda vzamem dopust.a da bi siga za 1 maj 10 dni?potem lahko to službo kar ………………. ,
kot sem že velikokrat na tem forumu povedal, nas je turističnih provijev samo v sloveniji čez 100000.z enim ali nekaj prostimi vikendi na leto.dopusta ne štejem.se ga pa več ali manj koristi med tednom.
rezervirane sobe so zame prihranek časa – ne denarja – in sigurnost.spati v šotoru ali na plaži.samo digitalec / tisti ki ga tako hvalim / in upam grps mobitel ki bo kmalu čez 100000 sit.kako je z krajami pa vemo.zavarovati nima smisla – sicer pa katera zavarovalnica sploh zavaruje kake drobnarije / ki pa niso poceni /
zato čez dan popotnik – zvečer in zjutraj pa turist.
in vito koliko ljudi živi v ljubljani in okolici, koliko pa na provinci.ki zaživi čez vikende, ko nas vsaj v sezoni ” ljubljančani okupiraste ” in ne pozabite povedati da je na kmetih lepo.
provincijalne lepote se vsaj za primorsko kličejo – cuzi – muzi takole 5 švoh uric do prestolnice in nazaj.zato me pod lipo in na strojnifakulteti še dolgo ne bo.
tukaj na provinci nimam še leta nikakršnega veselja ustanavljati kakšnega popotniškega društva ali sedeti v upravnem odboru planinskega društva.sem v literarnem društvu.in združenju primorskih književnikov.četo kaj šteje.
pa brez zamere
/potovati se da tudi sam – lani v dobrni sem se imel super – nobena me ni nadlegovala saj so vse imele čez 40 in več let.predvsem sem se odpočil.čeprav nimam nič proti manjši družbi.a poklic, ki ga opravljam zahteva tudi zdraviliško rehabilitacijo.nenazadnje sem bil na ramšakovem vrhu – ki je malo bolj zahteven cilj kot šmarna gora.in nenazadnje sem bil 5 ur pravi popotnik.srečam sem samo 1 planinca
lp lord
odgovor j : si sploh prebral kar sem napisal ? mogoče res mlatim prazno slamo – a v 30 letih potovanj so me samo enkrat okradli!
zato vsa potovanja načrtujem.
kot je bilo že večkrat na tem forumu povedano – razlike med tudristi in popotniki ni – oboji razen izjem o državi v kateri trenutno so vejo malo ali nič – razlika je le v filozofiji
lp lord
Sorry lord, mogoče obstajajo tudi popotniki, ki tudi po 30 letu ne vidijo v vsem le posel. Mogoče je celo večina takih. Mogoče si ti celo eden redkih, ki se “žrtvuje” za biznis.
Ustav konje, ruzak na rame, pa na pot za kakšen mesec. Ni pomembno, ali spiš v šotoru ali v hotelu s petimi zvezdicami, važno je, da se odklopiš!
Kemo
Pa dobr Lord, dej nam že nehi morit s to tvojo “čudno” filozofijo! Men se zdi da ns že vse skp kr mau posiljuješ s temi tvojimi potopisi in raznimi razglablanji o digitalcih in podobno!!! Če ti je v službi, al kjerkoli že vse to počneš, ti predlagam da jo raje zamenjaš, kot pa da nam težiš!
LP
Tinca
Vsak ima svojo predstavo o popotništvu, tudi lord, tudi jaz. Vsaka informacija, vsako mnenje mi pride prav in mi lahko pomaga pri načrtovanju. Toda, nikoli si nisem želel potovati s pomočjo kakšnega popotniškega kluba. Popotniške duše so sicer družabne, a preveč individualistične, da bi lahko bilo to to. Torej vedno sam od doma, zdaj sicer že deset let z družino, toda popotniško, kolikor se z lastnim avtom da.
Izmenjava izkušenj, podatkov ja, vse ostalo pa ne sodi več zraven, potem je že boljše z agencijami rajžati po svetu. Vsaj veš, kaj lahko pričakuješ.
Vojc
Saj sem sam kriv, da sem se s tabo v debato spravil, Lord. Ampak, če sem se že lotil, grem naprej.
Popolnoma drži, tudi internet nas druži. Pač na svoj način. Samo popotniki smo običajno ljudje, ki se nam ni treba pred nikomer skrivati in se lahko pojavimo tudi v javnosti s svojim pravim obrazom in imenom. In kot je nekdo v enem od spodnjih odzivov napisal, smo tudi družabna bitja. Zato še vedno zagovarjam tudi klasično druženje. Je pa seveda internet tudi eden od odličnih načinov za zbiranje informacij, samo znati jih moraš pravilno prefiltrirati.
Zdaj si pa v črno zadel. Ena od bistvenih lastnosti popotnika je prilagodljivost. Saj med drugim se je primerno prilagoditi tudi kulturi dežele, ki jo obiščeš. Ti pa si očitno bolj slabo prilagodljiv, zato si turist ali celo Turist (z veliko začetnico). Tvoja neprilagodljivost se kaže tudi (še kaj bi se našlo) v tem, da ne preživiš brez vnaprej rezervirane sobe. Tako greš najbrž samo zato iz zanimivega kraja z zanimivimi prebivalci, kjer bi bil lahko še nekaj dni, ker imaš v naslednjem kraju rezerviran hotel. Ubogi! Prikrajšan še za tisto malo svobode, ki bi si jo lahko privoščil. Si pač žrtev svojega lastnega načrta.
Tisto, da “Ljubljančani okupirasmo” tvojo provinco je pa že zelo nevarna izjava. A naj potem jaz rečem, da tudi vi okupirate Ljubljano, kadar pridete sem. In tako naprej v nedogled do prave vojne. Daj no mir Lord, a si čisto pri sebi. Ko sem pred nekaj leti s peščico prijateljev potoval po Albaniji in smo vsako noč prespali pri drugi družini, (enkrat celo pri policaju, ki nas je ustavil na cesti), ni nikomur niti na misel prišlo, da bi nas imel za kakšne okupatorje. Nasprotno, takega gostoljubja sploh nismo pričakovali. Ali pa ko v svojem mestu vidim nekoga, ki izgubljeno vrti zemljevid v rokah in ga usmerim v željeno smer ali pa kadar poberem štoparje ob cesti, mi tudi na kraj pameti ne pade, da bi jih primerjal s kakšnimi okupatorji. Še dobro, da koga od koderkoli zanimajo tudi naši kraji. Lord, mislim, da je skrajni čas, da se malo zamisliš nad svojimi idejami. Če ni že prepozno…
Lord, še nekaj sem pozabil. Zelo pohvalno je, da si tudi v literarnem društvu in združenju književnikov. Seveda to šteje. Osebno to zelo cenim.
Saj vem, da sem že malo zloben, priznam, ampak vseeno me zanima, ali v svojem turističnem poklicu prav tako dobro delaš, kot se pri pisanju držiš slovničnih pravil.
tinca filozofija je stvar posmeznika.o službi govorim zelo malo – je pa res da mi izkušnje iz službi zelo pridejo prav pri pisanju reportaž ali spoznavanju sveta.vojcevo mnenje je zelo dobro.
mislim pa da so popotniške reportaže potrebne.in da z njimi nobenega ne posiljujem.da pa na popotništvo gledam tudi kot posel je normalno.
žurerska leta sem že prerasel.
čez nekaj let bo upam moj vandrovski vodič napisan.zaenkrat pa imaš http://www.zaplana.net in mojo http//users.volja.net/murphylaw
pa brez zamere
vito očitno nisi razumel ” da sem se malo pohecal “.ljublančani so seved v kraju kjer živim dobrodošli – okupacija pa je mišljena kot masovno romanje.nič drugače ni v trbižu / tarvisio / kjer je vsak tretji stavek najbolj zgovornega trgovca zraven hotela nevada ” invazija nemcev ” .
sem pač tudi humorist in nad svojimi idejami se zamišljam že od 10 leta ko pišem.
je pač tako vito da sta bila tudi ustanovitelja loney planeta bolj slabo prilagodljiva.drugače ne bi ostala z pol dolarja v sydneju.in tako naprej.
vito – grem v 40 in za moj hrbet in zdravlje je spanje na prostem neprimerno.
ne vem kaj je z hoteli narobe?
gostoljubnost.dokler je v kraju nekaj popotnikov ni problem.nekaj tisoč?potem je to posel ali pa greš na dopust drugam.da so popotniki izgubljeni z zemljevidi?
temu se reče slaba priprava potovanja.mene ni bilo 10 let v trst.prvič sem šel spet lani brez zemljevida in mi ni bilo treba nič spraševati.drugič z karto, ki je v trstu skoraj nisem rabil.sem vprašal samo enkrat.tretjič sem imel zemljevid trsta v glavi.
sicer pa če vidim kakšnega popotnika v domačem kraju ni problem.rade volje pomagam.
pa brez zamere
lord
Lord, veš kako pravimo takšnim pri nas v Šk. Loki – fabrka idej! Kar se tiče turizma in popotništva je pa razlika! V popotništvu je glavno pravilo – da ni pravil! V turizmu so pa sama pravila! Turizem sem poskusil kot vodič. Hvala, nikoli več! Od 45 turistov v avtobusu, po 9 dneh in moji vsakotnevni razlagi in trudu, vsaj 10 ni vedelo v kateri državi smo. Šele doma so se hvalili, da so bili v Turčiji! Kako pa naj vedo. V agenciji oddajo potni list, na letališču jih počaka vodič, jih odpelje v letalo, od tam z avtobusom v hotel, zjutraj vsakega posebej zbudi, odpelje na zajtrk, pa spet c avtobus na oglede…. Za kozlat! Ne tega pa ne! Nič narobe pa ni, če se grupa popotnikov dobro pripravi in organizira spanje in transport, da potem na poti ne zapravljajo časa za organizacijo in jim več časa ostane za raziskovanje in doživetja. Pa še naloge si lahko razdelijo in mogoče je ravno društvo popotnikov takšna pomoč. Obstajajo tudi ljudje, ki so se naveličali turizma, a si sami še neupajo v svet. V okviru poptniškega društva pa bi se podali na potepanje z ohlapnim programom in izkušenim popotnikom? Na zahodu pravijo takšnim organiziranim avanturam – turizem 21 stoletja. Ravno tako nista ne turizem ne popotništvo vezana na starost – le na filtre v glavi! Vidiš Lord pa si me spet sprovuciral! Mislim, da je bil to tvoj namen.
Naj se krešejo mnenja!
No mad
Hecal ali ne hecal, Lord, takšno razmišljanje je popotnikom tuje. Predvsem pa ne zveni čisto nič humoristično.
Zato pa je toliko bolj humoristična tvoja izjava o spanju na prostem. Saj vsakega skrbi za svoje zdravje (in ne zdravlje), menda celo v ustavi piše, da si za svojega dolžan skrbeti sam. Prav nič ni narobe s hoteli in nikjer ti nisem namignil nič o spanju na prostem. Če se omejim na tvoj popotniški teritorij, je stvar popolnoma enostavna. Skoraj vsaka slovenska vas ima gostilno ali kmečki turizem, marsikatera od njih je s prenočišči. Zato s spanjem res ne sme biti težav. Če ti je v enem kraju zelo všeč in imaš tam kaj početi, pač ostaneš tam in ne rineš v naslednjega samo zaradi rezerviranega prenočišča. Saj ti je Nomad lepo napisal, kakšna je razlika med popotništvom in turizmom. Pravila, vnaprejšnje rezervacije, dogme, to te loči od popotnika.
Kar se slabe priprave potovanja tiče, pa takole. Turist si bo ogledal tisto, kar je napisano v prospektu, oziroma, kar mu bo pokazala agencija. Popotnik se bo pogovarjal z domačini in odkrival tudi druge zanimivosti, za katere lahko izve šele na terenu in temu bo prilagodil svojo pot. In prav v odkrivanju novega, neznanega je še en čar, kaj ne.
najprej hvala vsem za izčršna mnenja, zlasti vitotu in nomadu.tudi tinci in vojcu.
nekako se mi zdi da se ta debata zelo vleče.
lahko pa opišem današnje srečanje z turisti / srednješolci / ko sem vozil ne vem katero karjolo / šajtrgo / z materialom od izkopa so šli mino mene.verjetno me še opazili niso.jaz se tudi nisem veliko sekiral.ker oni mene niso pozdravili – jaz nisem odzdravil.nato še parček.isto.vsi so se takoj obrnili in od kraja seveda niso imeli nič.
če bi mimo šli popotniki, bi kakšno rekli.in mene ne bi nič motilo da bi moje delo nekaj minut stalo !
mislim da sem razložil razliko med turisti in popotniki.tada kljub temu bom vztrajal v moji turistični službi.ker sem se tako odločil.da so turisti neumni kot pravi nomad deloma drži.ampak prinesejo zaslužek in plačo.služba kot vse druge.
mislim pa da je treba in turiste in popotnike spoštovati.z profesionalnim stresom se je treba sprijazniti.in si pomagati z prostim ponedeljki in dopustom.
kar se pa mojih ponedelkovih izletov tiče mi nikjer ni treba prenočevati saj se zvečet vrnem domov.za dopust imamo še eno stanovanje.ne bom povedal kje.ostalo pa ali v hribe ali toplice.do nadaljnega.
in predvsem se z ničemer ne deklariram.upam da so vam moje strani dale kakšno popotniško idejo.
in z tem postom odpiram novo debato ” ali je res človek bil na luni “
ni popotniška – a tudi poptovanje na luno je neke vrste popotništvo.
in še enkrat hvala za vsa vaša mnenja
Forum je zaprt za komentiranje.