Klimakterij in utrujenot
Letos bom 50.
Že 4 leta sem po mojem mnenju v klimakteriju. Menstruacije imam neredne in občasno tudi po tri tedne trajajoče. Razpoloženje se mi spreminja iz minute v minuto. Ponoči zelo slabo spim.
Najbolj mi pašeta mir in tišina. Tudi samota, takrat se imam najlepše. Opazila sem, da me prisotnost drugih ljudi utruja.
Kar pa me zanima je to … ali ste ve tudi večino časa utrujene. Naredim par stvari, grem v trgovino in potrebujem počitek.
Skuham in pospravim … potrebujem počitek.
Kakšen dan sem od jutra do večera utrujena.
Ne vem ali je tole normalno, ali se v meni kuha kakšna bolezen?
Anonimna521, 07.08.2024 ob 12:59
Ce se imas menstruacijo, nisi v meni. Pripravljas se. Pri meni je enako, utrujena, spim se kar, ampak vseee me boooliii..oblivi so zaenkrat znosni, menda bo se huje…vedno sportno aktivna, zdaj se komaj premikam, imam cel kup poskodb, ki se vlecejo in vlecejo in seveda, kile se nabirajo…g r o z a
Saj zato pa je napisala v klimakteriju in ne v meni.
Pri meni je tako kot je pisala ena zgoraj, v valovih. Spim pa super pri odprtem oknu do cca.5 zjutraj. Obliva me predvsem proti jutru. Zjutraj vstanem in spijem en šot (ingverjev napitek ali čaj s pol limone in včasih čisto malo meda). Potem pa grem s psom za 1 uro na sprehod. To mi da energijo za čez dan. Sem pa pol okrog 3 čist utrujena. Takrat bi mi res pasalo 1 uro od spat. ?
Drugače pa sem začela delat vaje za moč (tudi z utežmi) in raztezne vaje. Sem pa ugotovila da če se pri športu več prešvicam, nima toliko vročinskih oblivov.
Pazim da jem čim več naravne bio hrane. Od prehranskih dodatkov imam pa nerafinirano sol, kolagen in občasno (predvsem pozimi) vitamine.
Pa še nekaj, ne pijem več prave kave, ampak žitno.
Drugače sem pa ratala bolj tečna, hitro imam vsega dovolj.
Neprijavljena, 07.08.2024 ob 18:58
Pri meni je tako kot je pisala ena zgoraj, v valovih. Spim pa super pri odprtem oknu do cca.5 zjutraj. Obliva me predvsem proti jutru. Zjutraj vstanem in spijem en šot (ingverjev napitek ali čaj s pol limone in včasih čisto malo meda). Potem pa grem s psom za 1 uro na sprehod. To mi da energijo za čez dan. Sem pa pol okrog 3 čist utrujena. Takrat bi mi res pasalo 1 uro od spat. ?
Drugače pa sem začela delat vaje za moč (tudi z utežmi) in raztezne vaje. Sem pa ugotovila da če se pri športu več prešvicam, nima toliko vročinskih oblivov.
Pazim da jem čim več naravne bio hrane. Od prehranskih dodatkov imam pa nerafinirano sol, kolagen in občasno (predvsem pozimi) vitamine.
Pa še nekaj, ne pijem več prave kave, ampak žitno.
Drugače sem pa ratala bolj tečna, hitro imam vsega dovolj.
Kateri kolagen priporočaš? Kdaj se vidijo rezultati in kakšni?
Tudi jaz letos 50 in popolnoma enako kot ti. Ves čas sem zanič, slabo spim, ne prenašam ljudi, ki mi niso blizu – recimo v službi se mi v skupni pisarni meša. Ne prenesem gneče, ne na cesti, ne v trgovini. Včasih sem popadljiva, včasih cmerava, večji del časa se mi ne da nič! Jaz bi da me vsi pustijo pri miru, zaprla bi se v sobo in gledala TV. Neprepoznavna sem. Iz osebe, ki ima rada svojo službo, sem se spremenila v kupček nesreče od ponedeljka do petka. Popoldne sem včasih tako vesela naredila vse, oprala, zlikala. Zdaj imam kaos. Razmetano, ne prav počiščeno. Groza!
Kolagen sem začela jemat kot preventivo za sklepe pa se mi zdi da mi je učinkoval samo na lase. ? Jemljem kar Gamsa. Proti jutranji okorelosti mi najbolj pomagajo raztezne vaje zvečer pred spanjem. Delam jih tudi večkrat na dan.
Največ težav z vročinskimi valovi imam proti jutru in zjutraj. Zato sem to hotela zmanjšat in sem ukinila jutranji kofein. Ker sem bila navajena na ta ritual s kavo, sem si kupila žitno kavo Kupujem Cofee mama (nisem ziher da se tako napiše). Občasno še spijem kakšno kavo popoldan.
Tišina, 07.08.2024 ob 11:52
Letos bom 50.
Že 4 leta sem po mojem mnenju v klimakteriju. Menstruacije imam neredne in občasno tudi po tri tedne trajajoče. Razpoloženje se mi spreminja iz minute v minuto. Ponoči zelo slabo spim.
Najbolj mi pašeta mir in tišina. Tudi samota, takrat se imam najlepše. Opazila sem, da me prisotnost drugih ljudi utruja.
Kar pa me zanima je to … ali ste ve tudi večino časa utrujene. Naredim par stvari, grem v trgovino in potrebujem počitek.
Skuham in pospravim … potrebujem počitek.
Kakšen dan sem od jutra do večera utrujena.
Ne vem ali je tole normalno, ali se v meni kuha kakšna bolezen?
Tudi, ampak utrujenost premagujem s športom, fitnes, kolesarjenje, plavanje. Potem boljš spim.
Neprijavljena, 08.08.2024 ob 18:38
Kolagen sem začela jemat kot preventivo za sklepe pa se mi zdi da mi je učinkoval samo na lase. ? Jemljem kar Gamsa. Proti jutranji okorelosti mi najbolj pomagajo raztezne vaje zvečer pred spanjem. Delam jih tudi večkrat na dan.
Največ težav z vročinskimi valovi imam proti jutru in zjutraj. Zato sem to hotela zmanjšat in sem ukinila jutranji kofein. Ker sem bila navajena na ta ritual s kavo, sem si kupila žitno kavo Kupujem Cofee mama (nisem ziher da se tako napiše). Občasno še spijem kakšno kavo popoldan.
Najlepša hvala. ?
Čisto premalo se piše o klimakteriju. Začne se že 10-8let pred menopavzo. Npr tudi bolečine v sklepih je en izmed simptomov, ne samo vročinski oblivi in nihanje razpoloženja. Hujšanje v klimakteriju zahteva nove metode, ker se telo spreminja in nam hormoni narekujejo tempo.
https://europadonna.si/kakovostno-zivljenje/klimakterij-in-menopavza/
Značilne simptome menopavze ali klimakterične težave, ki so lahko blage, zmerne ali hude, razdelimo v štiri skupine:
-
Vazomotorni simptomi: vročinski valovi – nenaden in neprijeten občutek vročine v glavi in obrazu z znojenjem in razbijanjem srca v prsih. Sledi mrazenje. Vročinski valovi trajajo nekaj sekund do pol ure, nočno znojenje pa vodi do motenj spanja.
Psihološki simptomi: hitre spremembe razpoloženja, razdražljivost, utrujenost, celo depresija.
Fiziološki simptomi: spremembe na sluznici nožnice povzročijo neugodnost, bolečine pri spolnih odnosih, pogostejše okužbe sečil, urinsko inkontinenco, vnetja nožnice…
Dolgoročne posledice zaradi pomanjkanja estrogena so zmanjšana mineralna gostota kosti, kar vodi do osteoporoze, pogosto pa se pojavljajo kardiovaskularna obolenja zaradi motene presnove holesterola.
Osteoporoza je v menopavzi velika zdravstvena nevarnost. Najbolj so k njej nagnjene vitke ženske bele rase. Poznani dejavniki tveganja za razvoj le-te pa so še kajenje in uživanje alkohola, pomanjkanje telesne aktivnosti, zgodnja menopavza, nezadosten vnos kalcija, družinska nagnjenost k bolezni…Spremembe na kosteh se običajno ne občutijo, vse dokler ni (pre)pozno – tihi razvoj bolezni. Ko se pojavijo prelomi kosti, je bolezen običajno že razvita.
sotrpinka468, 08.08.2024 ob 18:41
Tudi, ampak utrujenost premagujem s športom, fitnes, kolesarjenje, plavanje. Potem boljš spim.
Jaz sem drugače kar precej aktiven človek, imam rada gibanje, šport, ampak vse, kar sem prej počela, mi zdaj več ne sede. Ne razumem. Iščem nove oblike gibanja, spomladi sem tudi poiskala osebo, ki bi me vpeljala v nove oblike gibanja, pa me je gnal kot da imam 23 let, poskoke, poskoke z medicinkami, utežmi, da sem mislila, da me pripravlja na olimpijske. Ne, ne, to žal ni zame, ni mi pomagalo, prej bi rekla, da mi je škodovalo.
K vsemu temu pa naj dodam še to, da seveda – jaz imam 50, moja starša pa sta zakorakala v 80-90, pojavile so se bolezni, oče nima več izpita za avto, torej je padel del skrbi name (nakupovanje, lekarna, zdravniki, pregledi, napotnice, recepti, zdravila), kar mi je v vsem mojem počutju precej stresno in obremenjujoče. Ne pridem do počitka nikakor.
In potem je še psihična plat: doma starši ne razumejo, da sem po 8-9-10 ur zdoma zaradi službe, v službi ne razumejo, da moram včasih peljat koga od staršev na pregled, zaradi obojega ne uspem skrbeti za lastno gospodinjstvo, svoje hobije in interese sem morala zato tudi opustiti. Tisto uro zvečer, ki bi jo sicer namenila gibanju – omagam. Nisem sposobna.
Dopust (10 delovnih dni) preživljam v koordinaciji in organizaciji prenove kopalnice za starše (prilagojena tuš kabina, školjka…).
Mika me, da bi prvič v življenju milo prosila svojo osebno zdravnico za nekaj dni bolniške odsotnosti, ker če ne bom en dan preprosto ostala kje nalimana na tla kot palačinka in me bodo s spatulo strgali s tal. Nisem tip za take stvari, ampak enostavno – jaz ne zmorem več kot toliko.
Gospe ste poizkusile s prehranskimi dopolnili.
V letih okrog 50 je nujno s kvalitetno krvno sliko preveriti vse parametre.
Večini primanjkuje D vitamina, magnezija, zato je to dvoje nujno treba dodajati. Zelo dobro je jemati tudi omega 3 in qoencim Q10. Vse lahko začnete jemati takoj… a vsaj po pol leta preverite krvno sliko tudi za te parametre. Vsi ti dodatki so osnova. In vsi vplivajo tudi na utrujenost (neutrujenost). Magnezij (izberite kvalitetnega, ne samo citrat in oksid, naj vsebuje več vrst magnezijevih soli) vpliva še na kvalitetnejše spanje, D vitamin pa na imunski sistem. Omega 3 in Q10 zelo koristita “zrelemu”ožilju, Q10 direktno vpliva tudi na “energijo” oz. boljše počutje.
Preverite tudi stanje hormonov. Nujna pa je redna, vsaj zmerna telesna aktivnost (čimveč v naravi) in urejena prehrana (izogibanje poživilom, čimveč sveže nepredelane hrane, kvalitetne beljakovine in zdravi ogljikovi hidrati), in tudi spolna aktivnost je v teh letih za lažje premostitev tega obdobja zelo pomembna.
Škoda, ker se pogosto dogaja, da zrele ženske same sebi ne privoščijo vsega, kar je potrebno za boljše zdravje in počutje.
msolivija, 09.08.2024 ob 10:09
Čisto premalo se piše o klimakteriju. Začne se že 10-8let pred menopavzo. Npr tudi bolečine v sklepih je en izmed simptomov, ne samo vročinski oblivi in nihanje razpoloženja. Hujšanje v klimakteriju zahteva nove metode, ker se telo spreminja in nam hormoni narekujejo tempo.
https://europadonna.si/kakovostno-zivljenje/klimakterij-in-menopavza/
Značilne simptome menopavze ali klimakterične težave, ki so lahko blage, zmerne ali hude, razdelimo v štiri skupine:
-
Vazomotorni simptomi: vročinski valovi – nenaden in neprijeten občutek vročine v glavi in obrazu z znojenjem in razbijanjem srca v prsih. Sledi mrazenje. Vročinski valovi trajajo nekaj sekund do pol ure, nočno znojenje pa vodi do motenj spanja.
Psihološki simptomi: hitre spremembe razpoloženja, razdražljivost, utrujenost, celo depresija.
Fiziološki simptomi: spremembe na sluznici nožnice povzročijo neugodnost, bolečine pri spolnih odnosih, pogostejše okužbe sečil, urinsko inkontinenco, vnetja nožnice…
Dolgoročne posledice zaradi pomanjkanja estrogena so zmanjšana mineralna gostota kosti, kar vodi do osteoporoze, pogosto pa se pojavljajo kardiovaskularna obolenja zaradi motene presnove holesterola.
Osteoporoza je v menopavzi velika zdravstvena nevarnost. Najbolj so k njej nagnjene vitke ženske bele rase. Poznani dejavniki tveganja za razvoj le-te pa so še kajenje in uživanje alkohola, pomanjkanje telesne aktivnosti, zgodnja menopavza, nezadosten vnos kalcija, družinska nagnjenost k bolezni…Spremembe na kosteh se običajno ne občutijo, vse dokler ni (pre)pozno – tihi razvoj bolezni. Ko se pojavijo prelomi kosti, je bolezen običajno že razvita.
Hvala, da nas ozaveščaš. ?
Yep, vse kar ste že naštele in psihično in fizično…Res ni fer, nekatere pa kot rožice…pa tiste, ki imajo še mlajše otroke za gor spravit čez šolo….Verjamem ,da to obdobje mine slej kot prej- ker videvam gospe, ki so to prebrodile in furajo lajf potem na polno , čuvajo vnuke, malo pohodništva, malo športa, pride veselje do življenja spet nazaj…Smo pa tu gor kar številčna ekipa teh generacij, da lahko pojamramo…Zdržimo zdaj še to vročino , vlago in soparo- katerim nam že dve poletji ne odgovarja več in komaj čakamo – svežino, hlad in mraz…
Pred casom sem prebrala na enem izmed forumov, da pri vrocinskih oblivih pomaga masaza prsi – enkrat na dan, 30x navzven in 30x navznoter. Sem bila skepticna, malo mi je bilo hecno, ampak izgubiti nimas kaj. Sem poskusila in mi je resnicno pomagalo. Seveda to potem opustim, ko je bolje, pa spet zacnem po potrebi. Vedno pomaga. Priporocam. Nsj se javi se katera, ki je morebiti poskusila. Cimboljse pocutje vam zelim.
Vse to jemljem že kar dolgo, pa me je letos menopavza zdelala. Vročinski pblivi 24 ur na dan dvakrat na uro prisotna slabost, nespečnost, utrujenost….Tudi aktivna sem že celo življenje, tečem na daljše razdalje, vendar so me zelo začeli boleti sklepi. Zato sem prešla na nadomestno hormonsko terapijo.
Več let sem jemala naravne dodatke za blaženje simptomov, pa ni kaj veliko zaleglo. Almadea, Menowell, Bewell… najbolj se je poznalo v denarnici. Estrogen in progesteron, zadnje upanje. Jemljem 5 dni, tako da še čakam, da se stanje izboljša.
Forum je zaprt za komentiranje.