Klima – kakšna, kje kupiti
Kje znajo svetovati in ‘dobro prodati’ (za kupca seveda)? katere znamke recimo so kvalittne in na kaj je recimo treba paziti?
Pa ne mi pridigat prooosim, ker že doma ‘nismo čist usklajeni, imamo pa kroničnega bolnika pri hiši in vsako leto pač postane too much (k o je že prepozno, ampak vsaj za naslednjič).
če rabš samo za hlajenje kupiš komot kako od panasonica tam za ene 600,700 €. Z montažo kak stotak več.
če rabš, da ti bo grela v prehodnem času oz tud v zimskem času, potem preveriš, da ima možnost gretja pri -15 C oz tud pri -20. Tle si že malo bojl omejen in tud cena je nekoliko višja
če rabiš split klimo (se pravi več notranjih enot vezanih na eno zunanjo si še bolj omejen, in tud znatno dražje je)
vsekkaor glej da bo inverterska, da bo razred A+, lahko tud A++. Potem je fajn da imaš funkcije čiščenje zraka (tisto z negativnimi ioni – anioni)
vsekakor se najbojl prodajajo mitshubishijeve inverterske klime, ki so okrog tisočaka. Kupiš jih pa praktično povsod: harvey norman, verjetno tud big bang in merkur, in pa seveda pri raznih manjših obrtnikih, ki se s tem bavijo
Naj ti strokovnjak pove, kakšno moč klime potrebuješ – sama boš skoraj zagotovo narobe ocenila. Pa za montažo je tudi bolje, če ti izvede kar prodajalec, ker potem on tudi odgovarja in ga lahko pokličeš, če bi šlo za reklamacijo, pa četudi gre samo za dodatno nastavitev. Pazi na odvod za klimat + 1x letno servis (čiščenje filtrov itd). No mroda boš ti zaradi bolnika potrebovala pogosteje.
a so okna zasenčena (imaš kake zavese, žaluzije…). če imaš take zadeve, ti znatno zmanjša porabo štroma, pa bolj švoh klimo lahko kupiš
so pa hladilne moči tam med 2,5 do ene 4 KW. Govoriva seveda o klimi, ki ima eno notranjo enoto in je inverterska. Glej, močnejša ko je, hitreje ti bo shladila prostor in to je to. Ker ko se enkrat vzopstavi željena temperatura, klima (inverterska deluje z minimalno močjo – nekako kot prosti tek pri avtu)
Glede na to, da maš bolnika, predvidevam da nekih hudih temperaturnih šokov ne tolerira, torej bo klima verjento naravnana na kako minimalno pihanje in bo delovala kar cel dan, tko da po moje neke hude moči ne rabiš. Tam ene 3,5 kW bi skoraj moralo zadostovat.
Pa ne tolerirat preveč sonca v prostor, ker boš drugače skurila en kop štroma, pa temp šoki so bolj izraziti
aja še to. Eni si pomagamo s tem, da damo na razvlaževanje namesto na hlajenje. Tko prišparaš na štromu, pa željena temperaura se prej vpostavi…. kako se to obnese pri bolnikih pa ne vem. Poskusi, lahko da boš celo tako zmanjšala stroške hlajenja in izboljšala počutje v prostoru. vsekakor glej da bolnik ne bo občutil negativne strani klime……
Jaz mam naštmiano na razvlaževanje (funkcija dry) in na 22 C, rolete pa dol in klima laufa tko od poldneva do ene 6,7 zvečer in se nihče nč ne pritožuje
mam pa invertsreko od panasonica staro okro 8-10 let. Takrat me je stala okrog 300 jurjev (cca 1300-1400€), danes so take klime med 600 in 700 €, kak stotak, morda dva več za montažo oz montažo vred . torej med 700 in 1000 € se giblje taka klima + delo (priklop)
pred nakupom se pozanimaj,kako je z montažo in če se da, naj pridejo fantje na ogled pred nakupom in se dajte na licu mesta (pri vas doma ) zment kje bi bil alahko nameščena oz. če bodo potrebne kakšna dodatna dela (recimo če ni vtičnice v bližni ali kaj podobnega – pač, da te take zadeve ne presenetijo… saj to fantje potem znajo sami uredit, da je prav). Zaradi takih zadev je fajn predhoden ogled prostora, kjer bo klima.
srečno
Srečno z nakupom
Gunar vse povedal.
Če se boš odločila, vzami močnejšo. Ne računaj po principu koliko kvadratov, toliko moči. Pravilno se meri v kubikih. Upam, da ti bo strokovnjak pravilno svetoval. Kupi enkrat, kupi dobro.
Hvala za pomoč.
Saj imamo ‘naročenega strokovnjaka, ampak ne vem, če ga bomo dočakali, pa kolikor smo imeli že sodelovanj s takimi, ki svetujejo, je dobr, da tud sam vsaj mal veš, da ti ne uturijo vsega… in bomo vzeli klimo z montažo in servisom, drugače se ne pogovarjamo.
Jah, če bi vsaj mal osušili in na kakih znosnih 25-26 stopinj spravli, to bi blo že super. Notranje žaluzije res ne zmorejo, tud če so skor cel dan zagrnjene – pozimi se drugač fajn pozna na kurjavi…
Mi smo v petek montirali Panasonic inverter 3,5 kilovate, zelooo tiha, zgoraj imamo 64m2, pa na hitro ohladi, tako da odprem vrata od stopnišča in se pozna tud na spodnjem štuku. Moram pa rečt, da je delala ene urco mogoče mal več in potem do večera nič, ker ni bilo potrebe. je pa sedaj v Mercatoru akcija in pride mislim da 650 eur. Montaža je bila pa 150 eur (en privatnik). Upam, da sem kaj pomagala, srečno!
jaz sem drugače iz Goriške regije,klimo sem kupil, mi jo je tud montiral in mi jo vzdržuje (servisira) Dantes Trošt. s.p.
je pa iz ajdovščine oz okolice, tko da če si predlaeč zna bit to malo zaj… fejst mož, zna svetovat, naredi ok, brez nekih problemov in tud drugio k so emli z njim opravt so zlo, ampak res zlo zadovoljni
Pri klimatskih napravah naj bi bila panasonic najboljša firma, je pa zaradi tega tudi najdražja.
Čeprav so klime LG in Sharp malo cenejše, sem mnenja, da so zelo dobre. Sam imam namreč LG-jevo in sem z njo zelo zadovoljen. Kupil sem jo tukaj: http://www.tersus.si/
o nakupu klimatske naprave se je dobro posvetovati s strokovnjaki, tako da je najbolje, če jih povprašate kar sami.
jaz sem lani kupil klimo od Mitsubishija LN 3,5kw,
Vaš link
Hvala za nasvet g. Miha Vresk
Sem kupil klimo Vaš link
Sem zelo zadovoljen z izvedbo in samo ceno.
Vse čestitke.
https://svet-klime.si/klimatske-naprave/
Mitsubishi mene ne vidi vec. Klima, letnik 16, tam zgoraj nekje po ceni.
Enota za ioniziranje smrdi po eni cudni plastiki, kot kaki poceni daljinci. Casovna nastavitev se ne da vtipkat, ampak moras saltat s tipko gor in dol, koraki po 10 minut. Ne mores preklapljat med nacini dela pri ugasnjeni klimi – recimo, po delovanju, da bi preklopil v ventilator nacin, da se posusi.
Skratka, nikoli vec take salabajzerije, definitivno pa preskusim prej vse funkcije, preden kaj kupim.
Forum je zaprt za komentiranje.