Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Klasična čokoladna maslena krema

Klasična čokoladna maslena krema

Imela sem priliko dvakrat zapored narediti klasično čokoladno-masleno kremo, delam po receptu od Babi. Bom kar prepisala…

“15 dag zmletega sladkorja, 1 vanilin sladkor
3 jajca
20 dag surovega masla
15 dag cokolade
2 zlici ruma
V locnku z mikserjem razzvrkljamo jajcka in sladkor, iste metlicke kot za smetano. Loncek damo potem v vecjo posodo z vroco vodo na minimalni temperaturi plosce in zvrkljamo zmes dalje. Voda ne sme vreti, samo da malo sumi. Loncek naj bi bil podlozen z zvito krpo, da se ne dotika dna. Žvrkljamo, da se zgosti in naraste, ne sme biti pregosta. Tako kremo damo hladit v mrzlo vodo in jo veckrat premesamo. Posebej gladko umesamo maslo in mu dodamo zmehcano cokolado. To zmes dobro premesamo in ji po malem dodajamo ohlajeno kremo. Na koncu jo zacinimo z rumom. Do uporabe das v hladilnik. Se strdi in lepo mazes. Na vrh ne dam glazure, uporabim kar to kremo.”

Krema je res fantastična. Glede na to, da tega nikoli nisem videla pri nekom drugem, me vseeno zanima še nekaj čisto praktičnih stvari. Stepam cela jajca, zato količinsko zelo naraste. Nad paro sem stepala 15 in več minut, gledala sem na uro, pa je bila zadeva še vedno zelo penasta. Je to prav? Nekako se mi zdi, da bi se morala “zgostiti” v kremo? Ko sem obupala, sem jo dala hladit, pa salmonela gor ali dol. Ob stenah sklede je bilo sicer toliko pregreto, da se opečeš. Ko se je shladila in ko sem jo zmešala z maslom, je postala svileno voljna, količinsko je seveda upadla. Kasneje v torti se je kar nekako vpila v biskvit, tako da je bila torta nizka, z ozko črto kreme, četudi sem dodala še 25 dag mletih orehov (za orehovo torto). Kljub temu je bil okus izredno poln in kot da nekako pride za tabo. Drugače se je krema krasno mazala, lepo strdila. Od zunaj sem namreč torto namazala s samo kremo brez orehov.

Torej, je prav, da krema ostane penasta? Mogoče se tista iz samih rumenjakov in sladkorja bolj zgosti? Ali pa imam jaz pred očmi kremo za princeske, kjer tudi miksaš nad paro in v določenem trenutku res nekako začutiš in vidiš, da se je krema zgostila in da je konec?
LP Mimi

Za te kreme je potrebno dati samo rumenjake. Poskusi, boš videla, kako lepo bo na pari narastlo in se zgostilo.

LP

Tudi jaz delam takšno kremo samo z rumenjaki. Nastane kompaktna krema.

Jaz že dolgo uporabljam tak način za pripravo kreme – z celimi jajci, če stepaš dovolj dolgo nad sopari – da je kuhana vidiš po tem ko se zgosti in se lepo sveti – jaz dodam nalomljene koščke jedilne čokolade med jajčka in skupaj skupam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close