kje spoznati kitajko?
Dragi moj,
nimaš pojma v kaj se podajaš… če kitajko vidiš kot dekle z dobro postavo in dobrimi delovnimi navadami.
A si kdaj imel opravka s Kitajci? Si kdaj z njimi delal in živel? Ali si vsaj bil na Kitajskem in površno okusil njihovo kulturo?
Razlike v osnovnih vrednotah so tolikšne, da glava boli. In ko misliš, da vse štima, se nekje najde neka (za nas nadvse čudna) vrednota, ki je ne moreš niti razumeti niti jim je izbiti iz glave…Ni naključje, da je Kitajska skupnost v vseh zahodnih državah zelo zaprta in v okolje slabo integrirana skupnost.
Preusmeri se na Filipinke ali Tajke. Nimajo tako dobrih delovnih navad, ampak so vsaj zabavne, znajo z moškimi, niso pretirano zahtevne in predvsem so nam po razmišljanju bližje. Postava pa je menda primerljiva 🙂
Tudi iskanje tega dekleta bo slajše in za tvoje zdravje manjškodljivo, ker boš namesto restavracij obiskoval masažne salone… 🙂
Primerov imam kar nekaj, povem ti lahko vsaj enega.
Delala sem na nekem projektu, v tujini. Mednarodna zasedba, bilo nas je nekaj čez dvajset, delali smo skupaj internzivno (in živeli skupaj) dva meseca. Vsi visoko izobraženi, med nami ena zelo simpatična Kitajka.
Enkrat se ta Kitajka spomni, da bi si lahko omislili neko zabavo in da bi jo ona organizirala. Smo za. Dogovorimo se, da bo vsak prispeval 5 Eur in ji damo denar. Tri dni pred zabavo Kitajka pove, da bo ona tisti dan, ko naj bi imeli zabavo, odšla v drugo državo. Vprašamo, ali je prišlo nekaj nujnega vmes. Reče da ne, da je že vedela nekaj tednov, da bo morala iti. K sebi potegne neko kolegico s Portugalske in ji reče, da glede na to, da ona tako dobro kuha, naj kar ona prevzame organizacijo za zabavo. Portugalka je bila malo presenečena, ampak je rekla o.k. in prevzela zadevo v svoje roke. Kitajka ji je dala zbran denar.
Portugalka je organizirala fenomenalno zabavo, vsi smo bili zadovoljni. Nakar se nekaj dni kasneje vrne Kitajka. Vpraša Portugalko, koliko denarja je zapravila. Portugalka ji pove in ji vrne denar, ki je ostal. Nakar se začne šou. Kitajka pravi, da je Portugalka nekaj denarja ukradla zase in gre v vse trgovine prečekirat koliko kaj stane, naredi izračun in teži, da je Portugalka kradla. Portugalka pojasni, da cene sadja in zelenjave nihajo in da niso v trgovini vedno enake. Mi povemo, da nam je vseeno, kaj se je zgodilo z denarjem, saj smo za dani denar dobili super zabavo, pa Portugalka je imela z zabavo ogromno dela. In da naj obdrži tudi denar, ki je ostal.
Kitajke nismo uspeli niti utišati niti jo pomiriti. Ves čas je razlagala, da gre za njeno dostojanstvo (koncept, ki ga mi ne razumemo) in je Portugalko javno obtoževala, da krade – na skupnih sestankih, pri šefih, poslala maile na vse vodje sorodnih projektov,… Šla je celo v trgovino, kupila vse, kar je kupila Portugalka, in obesila račune na oglasno desko – kao je dokazala, da je Portugalka kradla. Skratka – nočna mora.
In vsakokrat ko sem sodelovala/živela s Kitajci, je bila ista pesem. Kulturne razlike so tako velike, da prej ali slej zaštopajo sodelovanje… in oni ne razumejo nas, mi pa njih. Zanimivo pa mi je bilo, da se to dogaja samo in izključno s Kitajci. Z vsemi drugimi smo našli nek skupen jezik, tudi s Korejci, Japonci, Indijci…
Hehehe matjaži, te je kar pri srčku stisnilo ane? Ne vem, kaj se ti tolk obiraš in se ne odpraviš sam v toti Maribor, saj to je samo pol urce od tvojega doma (ptujskega polja) .:)[/quote]Samo upava lahko, draga bibitka, da je res na ptujskem polju, ne pa kje na dnu drave tam niže ptuje, med vejevjem in kamni… drava je podmukla reka, mojo babico je pred mnogimi leti nekdo komaj še potegnil ven, imela je pa dolge kite, matjažko jih menda nima…
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Ne vem kje jo boš ti našel. Poznam pa nekoga, ki ima že precej mednarodnih izkušenj, tudi s Kitajkami. Žal pa živi v tujini; čeprav ne v Aziji, tako da ti ne more “pomagati”.
Mlajša generacija Kitajcev je že prevzela mnoge zahodne navade, tako da kulturne razlike menda več niso tako zelo velike. Sploh če najdes kakšno bolj neodvisno, ki npr. že živi izven Kitajske, brez staršev, da ji dihajo za ovratnik, se da. Definitivno pa, ce te rajcajo Azijke, pojdi tja in si jih poblize oglej. 🙂
Hehehe matjaži, te je kar pri srčku stisnilo ane? Ne vem, kaj se ti tolk obiraš in se ne odpraviš sam v toti Maribor, saj to je samo pol urce od tvojega doma (ptujskega polja) .:)[/quote]Samo upava lahko, draga bibitka, da je res na ptujskem polju, ne pa kje na dnu drave tam niže ptuje, med vejevjem in kamni… drava je podmukla reka, mojo babico je pred mnogimi leti nekdo komaj še potegnil ven, imela je pa dolge kite, matjažko jih menda nima…[/quote]
no, no, tudi matjažko najbrž ni brez kite in najbrž ne bi imel nič proti, če bi ga katera zanjo prijela.. Le o dolžini bi lahko teoretizirali :-)))))
Samo upava lahko, draga bibitka, da je res na ptujskem polju, ne pa kje na dnu drave tam niže ptuje, med vejevjem in kamni… drava je podmukla reka, mojo babico je pred mnogimi leti nekdo komaj še potegnil ven, imela je pa dolge kite, matjažko jih menda nima…[/quote]
no, no, tudi matjažko najbrž ni brez kite in najbrž ne bi imel nič proti, če bi ga katera zanjo prijela.. Le o dolžini bi lahko teoretizirali :-)))))[/quote]
Katenjka, matjaži je z vsemi žavbami namazan in on se ne bi kar tako pustil “odnesti”.:)
Kolikor se spomnim prvega avatarčka matjažija, je res imel dolge lase… tam mi je bil bolj všeč, tak mističen tip.:) čisto možno, da si je kito spletel; saj kakšna je dolžina niti ni tako pomembno, važno je, da se da fajn oprijet.:)))
Meni je to full nenavadno, da ne rečem, neumno, da nekdo hoče imeti punco neke specifične rase oz celo nacionalnosti, ve pa ne ničesar o njih. Če bi se zanje zanimal, slej ko prej prideš v stik z njimi, ker kitajcev navsezadnje v sloveniji ni tako malo. Pred kratkim sva bila z bratom v kitajski in mu je bila ena tako všeč, da je študiral, da bi ji rekel za cifro 🙂 🙂 🙂 lepo slovensko je znala, razen s šumniki je imela malo težave, prav simpatična… kje je razlog, da nekdo načrtno išče punco te narodnosti,… ali ima komplekse rešitelja, da bi pomagal eni punci, ki je po možnosti izobražena ali vsaj pogumna, da je prišla sem, toliko razgledana, da se je naučila slovensko; ali ima kake druge manjke v fizičnih karakteristikah in misli, da bo to idealna kombinacija, ona (špekulativno?) brez prihodnosti tu, on pa njen vitez… a se ni lepše zaljubit na klasičen način, če tako nanese, je to kitajka, če ne, je pač… ne vem… ukrajinka…ccccc
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup]
Zakaj ravno kitajko, zakaj ne slovenko oziroma zakaj sploh izbirati po neki rasi?
Forum je zaprt za komentiranje.