Kje poceni oreščki (lešniki, mandlji, ind. oreščki,
Tudi jaz obožujem indijske oreščke, še posebej zato, ker jih dobiš “neobdelane”. Niso praženi niti soljeni.
To si jih drago plačala. Si prepričana, da se nisi nekje zmotila ? V povprečju stanejo okrog 12€/kg, kar pride nekje 2,5€ za 200g oz. 20dkg. Razen, če ni kakšna extra firma, potem so lahko res blizu 20€/kg.
Drugače pa imajo v Hoferju indijske oreščke cenejše kot drugje, ampak jih ne dobiš vedno. Imajo tudi jedrca makadamije, ki pa so še dražja. Zadnjič sem opazil v Mercatorju, da so jih tudi imeli kar poceni (cca. 10€/kg), ampak jih moraš vzeti z lopatko (tam pri sadju) in ne že pakirane.
tole za začetek:
Eh, google lahko pomaga tudi meni 🙂 V glavnem, aflatoxin (iz tvojega članka) je znan po korelaciji z nastankom rakavih obolenj, in je lahko prisoten v hrani. Se tvori naravno, in je lahko prisoten v celi paleti živil, med drugim tudi v določenih oreščkih (indijski orehščki sicer niso podani v tistem seznamu). Če prav razumem, se tvori z izločanjem iz mikro-lišajev/gljiv. Lahko se razvije tudi šele pri skladiščenju/transportu. Če se ugotovi, je potrebno ustrezno ukrepati (odpoklic, uničenje pridelka, itd.). Na srečo, ravno zaradi razširjenosti, na veliko testirajo raznovrstne pridelke, če vsebujejo aflatoxin. Ni omenjene kakšne povezave z eko/bio pridelavo, češ da bi se lahko temu enostavno izognili z “vstavi poljubno naravno metodo”.
Ponudba oreščkov in suhega sadja se vsako leto povečuje, lahko jih dobite v tušu/mercatorju na kilogram (rinfuza) in so cene nižje. Hofer in Lidl, trenutno širita ponudbo, predvsem z Bio, cene pa so nižje, kot drugje. Podobno raziskavo trenutno delajo prijatelji na Ekonomski fakulteti, in lahko jim pomagate s svojimi izkušnjami, tako da rešite anketo na povezavi https://www.1ka.si/a/35229 , njihova raziskava gre potem različnim ponudnikom suhega sadja in oreščkov, ki bodo temu primerno prilagodili ponudbo.
Jaz pa najraje preko spleta na kilo naročim, pa po pošti dobim in najmanj časa porabim…nisem še bil razočaran.
http://www.bimed.si
Rinfuza je lahko dosti bolj kontaminirana s vsem živim, še predno veliko vrečo ali pretresejo v dozirne posode s stiškom na prodajnem mestu, ali pa kar odprto vrečo pustijo na prodajnemmestu a si sam z lopato nalagaš. Stvari iz zraka, prah, bacili, virusi iz okolja….
Jaz kupujem indijske oreščke kar v Lidlu – so odlični v tistem pakiranju, nobeni hpriokusov, vonjav, ker so pri prepakiranju potem hermetično zarti in se ohrnai naravna aroma in eterično olje, se ne izgublja na poti transporta, skladiščenja do končnega kupca.
Forum je zaprt za komentiranje.