Kje lahko kupim ribice?
Ojla!
Razmišljala sem, da bi nečakinji za 13. rojstni dan kupila akvarij in ribice. Zdaj pa me zanima, koliko bi to kaj stalo. Zanima me za takšen akvarij: http://www.pentagrama.si/img/ozadja/pentagrama_akvarij_800x600.jpg. Kje pa bi te stvari lahko kupila? Lahko mi tudi predlagate, kaj bi ji lahko kupila namesto akvarija in rib.
LP
Vprašaj punčkine starše.
Če si želi ribice in če se starši strinjajo s tem, potem ji kupi pravi akvarij, s filtrom in vsem kar paše zraven.
http://akvarij.com/cgi-bin/stran.pl?id=4&izris=pisiHTML&st_strani=0&templ=1&jezik=slo
http://akvarij.com/cgi-bin/stran.pl?id=5&izris=pisiHTML&st_strani=1&templ=2&jezik=slo
Če bi deklica rada skrbela za kakšno živalco, so ribice za začetek najboljša izbira. Z njimi je minimalno dela.
Najmanj, kar potrebuješ, je akvarij z 20 l prostornine z filtrom in lučko. Vanj pa 2-6 ribic (odvisno od vrste) in nekaj rastlinic.
Takšni akvariji stanejo okoli 30 Eu, ribice okoli 5-10 (vse skupaj), rastlinica ali dve pa tudi okoli 10Eu, hrana za nekaj mesecev pa okoli 3-5 Eu. Vse skupaj lahko kupiš v katerikoli trgovini za male živali. Npr. Zootic ima prodajalne v večjih trgovskih centrih, trgovnci pa ti bodo svetovali, katere ribice gredo skupaj in kakšno hrano zanje potrebuješ.
Če želiš znižati stroške, pa poglej na Bolgi, pod Akvaristika, kjer ljudje prodajajo vse vrste akvarijev, velikokrat pa zraven podarijo še ribice, rastlinice in hrano.
Pri nas je babica kupila moji 5 letni hčeri za rojstni daj 56 litrski akvarij, ki ga imajo sedaj v akciji v Tukanu in pesek. Jaz sem naredila cel doktorat, da sem se naučila, da rabimo še pesek, eno veliko korenino sem kupila, nekaj rastlin. Opremila akvarij, posadila rastline. Potem sem nalila vodo do tričetrt akvarija, pognala filter in luči in tako se akvarij cikla dva tedna, preden se da ribe notri. Sem bila opozorjena, naj rib v trgovinah ne kupujem, ker so večkrat bolne, da je še najboljša izbira od rib v trgovinah trgovina Aler. No, pa sem šla tja, kupila nekaj različnih gupijev samčkov in samičk, nekaj polžev in nekaj prisesnikov za čistit akvarij. V roku enega tedna mi je skoraj vse pomrlo. Potem sem poklicala nekoga, ki se res dobro spozna na ribe (sem ga našla na forumih) in mi je pregledal akvarij – vse parametre sem imela OK, vzel je eno prav tedaj poginulo ribo, naredil analizo in videl, da je bila ne vem kaj že bolna. Tako, da sem še enkrat ves akvarij spraznila, fino očistila, zasadila notri rastline, ki mi jih je on dal, čez dva tedna dala notri njegove gupije, črne molje, prisesnike, polžke, še rdeče kozice mi je dal in sedaj že nekaj mesecev uživamo z ribicami. Petletnica jim da dvakrat dnevno jesti, triletni sine pa prižiga in ugaša luč, ko gremo spat. Pa smo res zadovoljni.
Še to: ribe so OK za začetek, samo prej se morate podučiti. Jaz sem hitro skapirala, da za začetnike majhni akvariji pod 50l niso dobra rešitev, ker če ga kaj polomiš je to na količino vode lahko usodno za ribe, če pa gre za večji akvarij, se napaka začetnikov ne pozna tako usodno.
Mi smo se sedaj tako navdušili, da kupujemo 300l akvarij za v dnevno sobo…
mamimamica, močno upam, da ti svojih ribic ne tlačiš v tako majhne akvarije!
V 20-litrski akvarij gresta lahko ena ali največ dve zlati ribici manjše sorte (pajčolanke so že čisto prevelike za tak akvarij) ali pa npr. ena ali dve skalarki.
Kar slabo mi rata, ko vidim kje kak natlačen akvarij ali celo bučko z “ljubkimi ribicami”, ki se tudi premakniti ne morejo. Fej, pa taki ljubitelji živali!
pika nogavička – vsi moji akvariji so večji od 60 litrov. Ampak ena deklica pa res ne bo začenjala s takšnimi cisternami. Če dobro pogledaš, sem napisala, da gre v 20l akvarij nekako 2-6 ribic, odvisno od vrste.
To ne pomeni 6 pajčolank ali zlatih ribic, ampak npr. 6 neonk. Te zrastejo kakšen 1,5 cm, tako da jim ni tako tesno. Če jih daš skupaj manj kot 6, pa spet ni dobro, ker so rade v skupinah. Zlati ribici samo 2. Rastline pa itak morajo biti v vseh akvarijih.
Kaj, če poiščeš kako spletno stran na temo akvaristike, prav gotovo najdeš tudi forume z nasveti.
Poleg tega malce dvomim, da bi šla kupit kardinalke iz Murske Sobote v Novo Gorico, če bi ti kdo svetoval, da tam so pa fajn.
Vsekakor pa priporočam nakup ribic v specializiranih trgovinah z akvaristiko, ne v kakih šoping centrih.
Kaj, če poiščeš kako spletno stran na temo akvaristike, prav gotovo najdeš tudi forume z nasveti.
Poleg tega malce dvomim, da bi šla kupit kardinalke iz Murske Sobote v Novo Gorico, če bi ti kdo svetoval, da tam so pa fajn.
Vsekakor pa priporočam nakup ribic v specializiranih trgovinah z akvaristiko, ne v kakih šoping centrih.[/quote]
najlepša hvala:)
Forum je zaprt za komentiranje.