kje izvem koliko delovne dobe imam
Pozdravljeni,
nekaj let delam in živim v tujini, nisem več rezident Slo. Ker sem tam delal ne vem točno koliko, a precej več kot 25let,bi želel imeti podatek, koliko točno, saj bom kmalu zrel za penzion,če se je dol že nabralo dovolj let.
Bil sem iz Ljubljane, prosim,ali mi lahko poveste, kam se moram obrniti,da bi dobil prave podatke o tem in koliko taka stvar stane?
Hvala lepa.
MON najdeš na netu, ZPIZ-a pa ne?
https://www.zpiz.si/cms/content/kako-lahko-pridobim-izpis-obdobij-zavarovanja
Pazi se, da se ne zakalkuliraš. Slovenija običajnim delavcem ni najbolj prijazna država. Sem videl veliko več “socializma” in spoštovanja delavcev v klasičnih kapitalističnih državah, kot pa v Sloveniji kjer je ponavadi pomembno le to kdo bo koga nategnil in kako. To ti govorim zato, ker poznamo delovno dobo, zavarovalno dobo in pokojninsko dobo.
Tudi dobro prereačunaj kje si ti splača biti davčni rezident po upokojitvi zaradi davčnih odtegljajev pri izplačevanju pokojnin.
???
Bila par dni nazaj tam z žlahtnico. Nobenga problema, dala osebni dokument in bp dobila izpis in sva šle. V 2 min vse fertik 😉
[/quote]
Zadihaj in se probaj vživet:
Pred leti v KR (še na starem naslovu ZPIZa) sem imel čisto kontra izkušnjo…ko sem jih klical in prosil, če mi lahko potrdilo pošljejo na drug konec državice, so rekli, da bo kake 14 dni za počakat.
KVA??
Ker bi zamudil rok, da bi se mi dodatek štel že s prvo plačo, sem ne bodi ga len vzel stvari v svoje roke in se iz Kočevja odpeljal v Kranj, da bi dobil ta papir…Seveda je bilo treba to uredit v ponedeljek oziroma sredo, ko so oni delali do 17h, jaz pa do 14h…v prometni konici sem se v Kranju končno narisal ob 16:20, postopek tam pa je trajal in trajal… Ime, priimek, zakaj sem pri njih sem 4x ponovil, prvič pri vratarki, ki je celo klicala nekoga in ga/jo obvestila o mojem prihodu. Osebne dokumente sem 2x pokazal, najprej v 1.nadstropje, kjer so mi dejali da sem na napačnem mestu in me napotili drugam… 2. nadstropje spet bla bla kdo ste zakaj ste in nič kako ste…a v arhivu ste že bili? WTF! Okej-klet-arhiv-vpis once again. Potem pa juhu bruhu spet nazaj gor v 2.nadstropje nabirat kilometre…zdrav duh v zdravem telesu pa to…ura je 16:40. Vidim “svoja” vrata, počakam nekaj minut, ne duha ne sluha o nikomer. Potrkam, da bi čimprej zaključil in šel domov, pa dobim odgovor srboritega ženščeta, ki ji je en nebodigatreba zj**** rutino popoldanskega kofeta: “pejte ena vrata naprej , vam bo sodelavka zrihtala!”Bumf, vrata zapre in čao🤐😮 Okkkej, let it be… grem par metrov naprej, nikjer nobenega čakajočega, samo zgubljen jaz v podrtem sistemu neorganiziranega dela ali nekaj podobnega in žnj uslužbencev, ki so pač plačani samo zato, ker so očitno. Malo vlečem na ušesa, da slišim, kaj se dogaja za zaprtimi vrati…smeh, veselje, dobra volja, sam še muzika manjka in vonj po piru in čevapih… Očitno je tukaj neke sorte zabava si mislim. Pogledam na uro, 16:55 kaže, enostavno se mi ni več ljubilo čakat na vrsto, ki je sploh ni bilo, in sem potrkal na vrata, potem se mi je pa tudi malo odpeljalo…notri so se tri uslužbenke krohotale za enim ekranom, jaz pa lovil zadnje minute, dobesedno. In potem me čudno gledajo, zakaj bentim in tečnarim…ja zakaj le pi***, SPRINTAJ MI YE3EN LIST PAPIRJA ki bi ga po pošti čakal 14 dni, s takim tempom verjetno x2… O fak, kr spet sem živčen ratal ko tole pišem…to bi mogel prav posneti. Takrat sem se resno spraševal, koliko folka je sploh zaposlenega tam notri ter kolikšna je sploh njihova efektivnost…za prah nabirat, kofe pit in zrak mešat še, ostalo dvomim. Tko da ja, če črto potegnem, sem za ca.200km zapravil zanemarljivih 10l dizla, si uničil celo popoldne in večer, skadil čikov nazaj grede toliko, da bom živel vsaj eno leto manj, sivih las nisem štel a še zdaj kak pogumnež pokuka na plano, živci pa uhh…še zdaj švicam🤪
Sem bil potem še enkrat kasneje po mojih Kočevskih dogodivščinah na ZPIZu v Kranju, takrat so se preselili na novo lokacijo…no, na Primskovem sem opravil skoraj tako ekspresno, kot ti😉
Zato sem napisal, da je odvisno, kam greš in da ni vse tako đabe, četudi ti ni treba dejansko nič plačat.
na ZPIZ se dobi izpis zavarovalnih obdobij in ne delovne dobe 😀
za upokojitev potrebujete pokojninsko in ne delovno dobo!
obrazec, ki ga najdete na spletu na strani od ZPIZ-a natisnite, izpolnite, podpišite in pošljite po emailu nazaj na ZPIZ – oni pa vam bodo poslali izpis zavarovalne dobe, ki je podlaga za izračun pokojninske dobe 😉
Ma kaj kompliciraš in ponavljaš, da je voda mokra. Tuj in domač zavod se morata uskladiti glede let delovne dobe, da se priznajo vse pravice iz starosti in trajanja zaposlitve. Če to zahtevaš v tujini, bodo kontaktirali zpiz, če to narediš v Sloveniji bo zpiz kontaktiral tujino.
[/quote]
Ne, za naš ZPIZ moraš ti prinesti dokazila pokojninskega zavoda iz tujine ter dati posebno vlogo za priznavanje. Potem pa sami, če je potrebno, pridobijo še dodana dokazila in ti zabeležijo tudi tisto dobo.
Če se hočeš kot rezident Slovenije upokojiti, se na tak način potem upošteva tudi doba v tujini, se pa ne upošteva pri izračunu višine pokojnine in za tista leta, oddelana v tujini, dobiš tudi pokojnino iz tujine.
Če si oddelal 30 let pri nas in 10 let v tujini, dal vlogo za priznavanje, ti naš ZPIZ prizna 40 let dobe, pokojnino pa izplačuje v višini 3/4 pokojnine (za 30 let), za 10 let dobiš iz tujine, ko izpolniš njihove pogoje.
Ne, za naš ZPIZ moraš ti prinesti dokazila pokojninskega zavoda iz tujine ter dati posebno vlogo za priznavanje. Potem pa sami, če je potrebno, pridobijo še dodana dokazila in ti zabeležijo tudi tisto dobo.
Če se hočeš kot rezident Slovenije upokojiti, se na tak način potem upošteva tudi doba v tujini, se pa ne upošteva pri izračunu višine pokojnine in za tista leta, oddelana v tujini, dobiš tudi pokojnino iz tujine.
Če si oddelal 30 let pri nas in 10 let v tujini, dal vlogo za priznavanje, ti naš ZPIZ prizna 40 let dobe, pokojnino pa izplačuje v višini 3/4 pokojnine (za 30 let), za 10 let dobiš iz tujine, ko izpolniš njihove pogoje.
[/quote]
Še to – ne pozabi, da je treba tujemu pokojninskemu zavodu vsako leto (če ne živiš pri njih!) dostavljati overjeno potrdilo o tem, da si še živ. Tudi naš ZPIZ to zahteva od upokojencev, ki jim izplačujejo (vsaj delno) pokojnino, bivališče pa imajo prijavljeno izven Slovenije.
Avtomatsko se to zaenkrat ureja samo med državami ex-YU.
jst sem šel mimo zpiz-a v Ljubljani, pogledam čez šipo, nobene gužve, pa si rečem, zakaj pa ne…., grem vprašat, kako stvari stojijo.., pridem not, receptor vpraša…., želite…, jst, pa nč, sm vprašal bi, kdaj bi recimo imel pogoje za penzijo…, on pravi…, izvolite, tam okence 8.
Tam sem dal podatke, pa sm mislil, da bo to takoj povedla in izračunala, ko ona to vse zabeleži in reče, boste dobili po pošti…, od tega je že tri, štiri mesece, pa še vedno nič…, pa si mislim, ko jih jebe, itak, je treba delat… do penzije, hehe…
Forum je zaprt za komentiranje.