Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kje imate denar na dopustu?

Kje imate denar na dopustu?

Hej,

zanima me kako ravnate z denarjem ko ste v tujini? Koliko ga imate pri sebi, ko greste na izlete, kje imate spravljenega (v sefu, kovčku,…?), se vam je že kaj neprijetnega zgodilo, so vas okradli ali celo oropali?

lp

Živjo!
Če grem na daljše potovanje, potem s seboj namesto denarja raje vzamem potovalne čeke, da nimam skrbi. Čeke, denar, potni list in ostale dokumente imam vse spravljene v torbici za okoli pasu, ki pa jo dam kar v ta mali ruzak. Tega imam vedno in povsod s sabo, najnujneših stvari nikoli ne puščam v sobi. Ko je treba kje na prostem prespat (vlak, klopca,..), dam ta mali ruzak pod glavo in to je to… Denar, ki ga porabljam sproti imam v mošnjičku okoli vratu. Do sedaj se mi še ni – moram “potrkat” – zgodilo nič neprijetnega.
Lp

Jaz imam tudi denar v torbici okoli pasu, prav tako potni list in let.karto. V sobi ne puščam nič vrednejšega. Torbico pa imam povsod s sabo. Doslej je bilo še vedno vse v redu.
LP

Zadnje čase se trudim, da ga imam čim manj pri sebi in da ga več ali manj dvigujem z bankomat kartico iz nekega računa, kjer nimam preveč denarja (se z nekom doma zmenim, da mi po potrebi nakaže denar na tisti račun).

Pri klošarjenjih po mestu se precej bolje počutim brez denarja in potnega lista. Za potni list in letalske karte priporočam, da jih skenirate in kopije pošljete samemu sebi na hotmail ali gmail. Zna zelo koristiti.

Živjo !

Jaz imam denar ponavadi prve dni vedno v torbici ki se tesno prilega koži, pod oblačili, ponavadi se pa odpravim vedno v kraje krej se zelo “švica”in pokakšnem tednu denar vedno zataknem v manjši ruzak, ki ga imam ves čas na očeh!
Manjšo vsoto denarja ki ga rabim sproti pa imam ponavadi v posebni denarnici, da ko kaj kupujem ne vlečem ven vsega denarja!

Okradli so me pa letos v vietnamu prvič….še zdaj ne vem kako..na srečo mi niso pobrali ničesar…

lep pozdrav

urska

okradli so te, pa ti niso pobrali ničesar…kje v vietnamu, ker sem se ravno vrnil pred parimi dnevi

jaz imam dokumente, denar in letalsko karto vedno v hotelskem sefu, nekaj malega denarja za sproti nosim s seboj v denarnici na dnu nahrbtnika in moram potrkat, do sedaj se ni še nič slabega zgodilo. v sobi ne puščam nič vrednega, saj človek nikoli ne ve. na izletih imam vse skupaj v nahrbtniku, ki je dodatno zavarovan še tako, da ima zadrgo na notranji strani in ga ne more nihče odpreti

Vse ponavadi nosim s sabo- na bankomate se mi ne da računati; za vsak slučaj pa imam tudi na kartici nekaj. Za pot sem si malo predelala oblačila, tako da sem si zašila skrite žepe pod krilo in trenirko, ker pa je bil splošen občutek varnosti kar vredu, pa sem ga ponavadi nosila v torbici okoli pasu, nekaj drobiža pa v žepu… ja, zaenkrat sreča, kaj pa drugega…

Čau!

Ja res je okradli so me, pa niso dobili skoraj nič, razen drobiža, ki sem ga imela za sprotno rabo!
Pa tudi nisem bila edina, ki so jo okradli in to v obmorskem mestecu Nha trang!

lp

urska

Imata pa veliko srečo!
Denar se nosi v potovalnem pasu, na golo kožo, pod majico ali nizko pod hlačami! Nikoli tak pas ne spravljamo v nahrbtnik, ki vam ga lahko strgajo iz rok ali ipod glave!
Ves denar, ki ga imate s sabo nikoli ne smete imeti na enem mestu, temveč skritega na več mestih!
Zelo dobro skrivališče je pas za hlače, ki je votel in ima prostor za denar. Vedno nosite dokumente od čekov ločeno od čekov – če vam jih bodo ukradli, boste s temi dokumenti dvignili nove in preklicali stare! Tudi torbica za okoli vratu je daleč od varno spravljenega denarja, kajt vsakdo vam jo lahko strga iz vratu!
Največkreat potujemo v kavbojkah – jaz si dam vedno pod zadnja žepa, z notranje strani hlač prišiti žepe iz starih kavbojk in tam skrijem del denarja (operiram samo z gotovino in karticami)!
Vedno imejte nekaj denarja v $ ali EVRIH v malih epoenih (po 1, 5, ali 10$), saj se velikokrat zgodi, da vam zmanjka v kakšnem odročnem kraju lokalne valute in morate kakšno malenkost plačati kar v svetovni valuti, tam ni dobro kazati kakšnih 100 ali 200 $, ker so včasih preveč mamljivi in imate lahko težave!
Ne pozabite, če ste okradeni – Western Union vam prenakaže v nekaj urah denar iz Nove Ljubljanske banke!!
Kadar menjate denar na ulici, ne delajte to sami, vedno naj nekaj ljudi obstopi menjalca in mu izročite svoj denar na koncu transakcije!
Vrag je v svetu ostati – suh!

A pri Westen union morajo najbrž domači nakazat. Sam če si brez kartice in čekov kako to zgleda da ti prinesejo na določeno mesto pa kolk računajo za transfer……..
Drugač te pa lohk okradejo tud če maš denar na notranjih žepih(V Boliviji te celo šoferji avtobusov opozorijo da operirajo lažni policaji-civilisti z značko in kartico in te pelje kao preverit na policijo pa potem iskanje mamil pa si preiskan do golega……..podobno je opozorilo na LP) Zato je treba imet na več mestih pa čeki pa kartica itd…..

V Sloveniji sodeluje z Western Unionom NLB in lahko pri njih dobiš vse podatke (provizija). Stvar pa poteka takole – v momentu, ko nekdo nakaže določen znesek v NLB in to banka sporoči enoti W.U., ti oni takoj ta znesek izplačajo (v lokalni valuti – kar zna biti problem – je pa odvisno od zakonov države!)
Je pa J. Amerika prav gotovo področje, ki je varnostno najbolj problematično!
Se pa lažni policaji pojavljajo tudi drugje. V Iranu en tak operira že več let in je med drugim ustavil tudi mene, ker moj kombi izgleda kot kamper, a nas je bilo v njem preveč močnih fantov in ko sem mu zagrozil s solzilnim sprejem, jo je jadrno oddirjal! Sem pa v Indiji srečal pred tem belgijski par, kateremu je iz kombije pobral 1200$! Zato sem bil nanj bolj pozoren. V Iranu te lahko legitimira samo uniformiran policaj – drugim (v civilni obleki) vsebine žepov ne smeš kazati! Policisti v civilu z tujci ne operirajo!
Torej denar skrit na več mestih je dobra odločitev, za vse primere!

Predno grem na pot si vedno kopiram vse dokumente (pasport, letalske karte, zavarovanje, kreditna kartica). Eno kopijo pustim doma staršem, eno kopijo pa dam v prtljago, ločeno od originalov. Se mi pa zdi res praktična ideja tudi poskenirat in si poslati na mail na npr. hotmail. No, originale si dam ali v torbico, ki jo imam ob pasu ali pa, če se mi zdi hotel dovolj varen, tudi med prtljago v hotelu.

Nikoli ne potujem s potovalnimi čeki, vedno keš in kreditna kartica za nujne in večje zadeve. Denar imava s partnerjem vedno vsak pol v USD ali EUR in lokalni valuti in ga imava razdeljenega po več punktih. Malo v torbici okoli pasu, malo okoli vratu, včasih pa ga kje dobro skrijeva v hotelu. Odvisno od tega kje sva, kako varno je,…

Pametno si je zasiti kaksen zep na notranji strani hlac. Tako mas dnar vedno pr seb.

v skritih (dodatno našitih) žepih znotraj kavbojk, v torbicah okoli pasu, nekaj v nahrbtniku čez eno ramo (tko da ti ga noben ne more kr tko “iztrgat” s tebe)… redko, ampak res redko pa še nekaj malega v hotelskih sefih. dokumente in letalske karte pa imam tud vedno s sabo v torbici okoli pasu, vsakega pa 2 kopiji pa v velikem nahrbtiku na različnih mesteh.
zaenkrat je šlo brez težav, še nisem bila oropana ali kaj podobnega.
je pa res, da sem bolj začetnik v popotovanjih…
pa lep dan!
petra

PROSIM ČE MI KDO ODGOVORI,KOLIKO ČASA POTREBUJE POTOVANJE DENARJA ,ČE GA NAKAŽEM V SENEGAL PREKO WESTEM UNIONA HVALA ZA ODGOVOR L.P

Mislim da bi v enem dnevu moralo biti vse urejeno..

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

mi2 sva se posluževala bankomata (Eurocard)

oj.

samo se eno skrivalisce bi dodala,ki mi je v J am prav prislo. bolj priročno zenskam:) modrci imajo, ponavadi podlozke, ce tisto staknete vn in tja vtaknete denar v mini plasticni vrecki,d nimate problemov ce vas kej zalije ali polije:) je to tudi prav fino in varno skrivalisce:)

lepo potujete:)

pa cimvec zanimivih dogodivscin vam zelim:)
cau

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close