Najdi forum

Kitajska Xian

Pozdrav

Čez cca 2 meseca grem na Kitajsko. Standardna tura-Peking, Xian, Souzhou, Shanghai. Zanimajo me sledeče stvari:
-zasledila sem, da je nekje v bližini Xiana zavetišče za pande. Je kdo bil? Priporočate obisk? Kako se pride do tja od Xiana?
-zanimajo me spalni vlaki. Prebrala sem, da so različnih kakovosti in da ko prideš tja, greš na tistega, ki pač takrat vozi. Kakšne so kaj izkušnje s temi vlaki?
-kako je s šopingom? kje je bolje kupovat, Peking ali Shanghai? Se sploh da dobit kaj originalnih firm ali so povsod samo ponaredki?

Hvala za vsakršno pomoč
Zoja

itak da dobiš originalne firme, razlikovat te bodo pa naučili na prvi stojnici
Če povzamem: recimo majica (lacoste&co, ki pri nas v originalu stane 100USD+)9 ) za 3USD, ki jo kupiš na ulici je fake, tista na pokriti tržnici za 5USD je pa original-
Isto načelo velja tudi za vse ostalo-ure, torbice..

– iz Xiana sem šla v “rezervat pand” (ki pa na žalost to ni) preko agencije. Kako prideš tja brez agencije, nimam pojma, ampak imajo pa vsi hostli v ponudbi tudi to. Cena je bila se mi zdi 20 evrov

– spalniki se delijo v hard in softsleeperje. Karto moraš kupiti vsaj par dni prej, da jo dobiš. Če prideš na postajo isti dan, se skoraj lahko obrišeš pod nosov – sploh za hardsleeper. Midva sva jemala soft (zaprti kupe s 4 posteljami, medtem ko je hard odprti s 6), pač malo več denarja, ampak tudi malov več spanca, ker sva potovala ponoči

– šoping – peking je najdražji, priporočam ti xian…

Hvala obema za pomoč!

5USD za original majico Lacoste? Uu, to je pa zelo poceni. Nisem si mislila, da je tako ugodno! Superca! 🙂 Če bom le imela čas za šopingirat… :S

Zanima me glede denarja- ali lahko imam kar dolarje ali je treba imet kitajski denar oz kaj je boljše?

Loonanai ti si bila preko agencije? Za koliko dni pa? Ste imeli kaj fraj za šoping, je bilo dovolj časa za kaj kupit? Z zavetiščem pand nisi bila zadovoljna? Bi mi priporočila, da grem pogledat ali je to konec koncev samo navaden živalski vrt?

Na programu mi piše, da je spalnik s 4imi posteljami na kabino, torej je to verjetno softsleeper.

Kaj bi mi priporočali glede cepljenja? Se je treba cepit proti hepatitisu ali je to nepotrebno?

Hvala še 1x!

Ne, midva sva šla na svojo roko na Kitajsko – z agencijo sva šla v xianu le na ogled pand in terakote. Je precej ceneje tako… Mene je prišlo vse skupaj 1100€ za tri tedne. VSE skupaj! 😉

5$ za original La coste – ??? ne verjamem… Definitivno pa je, da so ponaredki odlični!

jooj, kako ste vsi resni- itak, da gre za ponaredke, originalov tam ne boste videli. Oz.jih boste, seveda jih imajo tudi-ampak so pol dražji kot pri nas
razen če vam uspe priti do prodajaln, kjer res prodajajo cenejše originale, ki so, kako naj rečem – padli iz kamionov . To pa pomeni, da vas lokalec(sami teh prodajaln praktično ne morete najti..) -vodič-odpelje v neko stransko ulico, s sklaidšči, kjer se to kupi …Ampak to je za prvi obisk , sploh pa v lastni režiji, že malce tvegano, zato to odsvetujem

jooj, kako ste vsi resni- itak, da gre za ponaredke, originalov tam ne boste videli. Oz.jih boste, seveda jih imajo tudi-ampak so pol dražji kot pri nas
razen če vam uspe priti do prodajaln, kjer res prodajajo cenejše originale, ki so, kako naj rečem – padli iz kamionov . To pa pomeni, da vas lokalec(sami teh prodajaln praktično ne morete najti..) -vodič-odpelje v neko stransko ulico, s sklaidšči, kjer se to kupi …Ampak to je za prvi obisk , sploh pa v lastni režiji, že malce tvegano, zato to odsvetujem[/quote]

Ne vem, zakaj citiraš, bom še jaz tebe…

1. če kupuješ v originalnih trgovinah po šoping centrih – definitivno kupiš original. primer so trgovine ala nike, adidas, puma,…
teniske puma – 50€ v pekingu na wangfujing street (ne dobi se jih pri nas)

2. stranske ulice s skladišči… ja, na zunaj res ne veš, kam prideš – ko stopiš skozi vrata ogromne stare zgradbe pa ti je takoj jasno, da si prišel v nakupovalna nebesa. da je nevarno??? :)) samo toliko, kolikor si karakter in si pustiš, da te človek “vodič”, ki te je tja pripeljal, ne obere. jaz tam nisem kupila ene stvari (v shanghaju)..

Kitajska v lastni režiji NEVARNA??? Očitno nisi še stopil na kitajska tla. Ja – je nevarna, če te doleti potres ali poplava…

[/quote]

Ne vem, zakaj citiraš, bom še jaz tebe…

Kitajska v lastni režiji NEVARNA??? Očitno nisi še stopil na kitajska tla. Ja – je nevarna, če te doleti potres ali poplava…[/quote]

citiral sem zato, ker se nanaša na originale in “originale” ki so omenjani zgoraj

Glede nevarnosti : upoštevaj, da gre nekdo prvič na Kitajsko.

Poleg tega prosim:, ne bodi tako paternalistično-popotniško -agresivna.

Če misliš, da še nihče ni ostal brez denarja, kartic, in ostalega, ko je takole zašel v tak okoliš s skladišči, se hudo motiš -ne vem, v kateri kitajski si bila ti, da tega ne veš. . So so, marsikdo je celo zelo vesel, ker je odnesel celo glavo..da ne govorim o “sreči”, če slučajno pade v policijsko racijo.. ko so potem vsi na čelu z Ruplom krivi, samo on ne

In take izkušnje ne privoščiva popotniku, ki gre prvič tja, kajne?

Smešno…

Tudi jaz sem bila prvič na Kitajskem – v lastni režiji, ne preko agencije, tako da…

Ne vidim nobene paternalistično – whatever agresije, samo povem, da Kitajska ni nevarna. Za nevarnost priporočam Južno Ameriko, kjer pa nisem imela nikoli nobenih težav (Peru, Argentina, Urugvaj, Brazilija in Mehika).
Mogoče zato, ker grem na potovanje s pozitivno energijo, ne pa s strahom, kje me bodo oropali ali pri nakupovanju prinesli okoli. Vse je v tebi, veš… Najbolj mi gre na živce, ko “vrli popotniki” začetnikom (ki potujejo z agencijo) težijo z opozorili, kako je “tam nevarno, koliko je tam bolezni itd”. Kakor recimo – “bolje, da ostaneš doma”…

To je vse od mene.
Moja izkušnja na Kitajskem je skrajno pozitivna – mogoče zato, ker sem šla tja s pozitivnim razmišljanjem. Glede na to, da sem znala dve besedi kitajsko (hvala in živjo), sem jo res dobro odnesla. Niso me oropali, napadli, posilili, kar očitno po mnenju borga počenjajo turistom. Ravno nasprotno – všeč sem jim bila, slikali so se z mano, mi dajali svoje maile itd. Toliko o moji paternalistični – whatever – popotniški agresiji od mene…

Hvala za odgovore-obema.
Sem si mislila, da ne bo tako izi z originali. 🙂 No,upam vsaj, da bom lahko sploh nakupovala, ker se res bojim, da časovno ne bo zneslo…

loonanai lepo bi te še prosila, če pokomentiraš to zavetišče pand. Sem te že zgoraj prosila pa si verjetno spregledala. Torej-ali se splača it pogledat ali je podobno, kot bi šla v ljubljanski živalski vrt.

Še glede cepljenja mi prosim pomagajte. Torej- da ali ne in če da, kaj?

Hvala!!

Pande:
Ta “breeding center” je kakšno urico oddaljen iz Xiana. Ni kot živalski vrt, ni pa tudi nek ogromen sklop, kakršnega sem si predstavljala jaz in kot si ga verjetno predstavljaš ti. Za pravi rezervat bi mogla skočit do Chengduja (vsaj – midva nisva šla, ker je bilo takoj po potresu). To je prostor, kjer imajo še neke druge živali. Ni kot živalski vrt (tega si sploh ne želiš videt. Midva sva šla v Pekingu na poti iz Poletne palače, meni je bilo slabo – kako je katastrofalno urejeno, tukaj živali res trpijo v kletkah). No, tukaj živi mislim da 6 pand. Predvsem so to pande, ki so bile “izgnane” iz legla, poškodovane (ena nima tačke) in jim pomagajo. Imajo pa lepo urejeno (ni primerjave s pekinškim zoo.jem, res…). Se splača ali ne? To ne vem – boš sama presodila, če boš šla. Meni je bilo všeč, pand še nikdar prej nisem videla.. So luškane živalce 🙂 Aja, če boš šla, obvezno vzemi sabo kakšen jabolček – jih obožujejo…

Cepljenje: ni nobenih predpisov, mogoče zaradi lastne varnosti hepatitis A, B.

Aja še glede šopinga; jaz se ne bi ravno sekirala glede originalov. Sama sem si kupila cel kup torbic in denarnic na Silk marketu v Pekingu. Od 2 do 10 evrov. Zgledajo kot original, usnje, šivi,… vse popolno. Sploh v primerjavi s cenami. Tako da – go for it! :)))

Hvala lepa za pomoč!
Sta mi oba veliko pomagala.

Še malo več kot mesec in že grem. 🙂 Grozno me je strah poleta, ampak ko to preživim, bo pa super. 🙂 Kako dolgo se cca leti v eno smer? Sem opazila, da se ponavadi (v aranžmajih agencij) prestopa v Turčiji. Jaz še ne vem, kje bomo prestopali…

V sredo grem na cepljenje proti hepatitisu. Priporočali so mi tudi tifus. Kaj mislite o tem?

Midva sva letela Munchen (1,5 ur) – Amsterdam – Shanghai (11ur), nazaj pa iz Pekinga v Amsterdam 10. Letela sva v KLM (super družba! – karta pa samo 520€).

Za tifus? Ne vem – jaz se nisem…

Za potovanje na Kitajsko s turistično agencijo ni potrebno nobeno ceplenje, saj se ture gibljejo po “civiliziranih” območjih, in še za hepatitis močno dvomim, da bi ga res lahko dobila. Ampak, če te bo prijela potovalna žilica in boš v bodoče še potovala cepljenje proti obema hepatitisoma ni odveč.
Dolžine letov so podobne tudi preko Budimpešet – slabo uro do tja, potem pa 9-10 ur do Pekinga.

Živjo!

Samo malo informacij o pandah in njihovih centrih: jaz bila pred leti v tistem blizu Chengduja, ki je (bil) res fenomenalen. Vendar sem pred dnevi govorila s Kitajci na nekem sestanku in so rekli, da je bil ta center v potresu poleti popolnoma uničen. Žal. Vendar so uspeli rešiti vse pande, ki so jih razselili naokrog.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close