Kislo zelje
Hej!
Rada ga jem kar presnega,zabeljenega z oljem,jaz olivnim,mislim,da je dobro tudi z bucnim,nasekljam cesen,zacinim s poprom.
Uporabljam ga v joti.
Kuhano zabelim z na olju preprazeni cebuli,dodam se cesen in malo zdusim.Rada ga se popecem v pecici.Za moza dodam samo na zaru malo popeceno zarebernico in potem vtisnem v zelje,da se skupaj se popece.
Dobro je,ce se v zelju kuha kaj od prasicka.
Delam tudi krompir v zevnici in zabelim s popeceno panceto.
Segedina nimam prevec rada,je pa tudi kdaj na mizi.
Vedno si shranim pest presnega kislega zelja,ki ga dodam na koncu v
vsako jed s kuhanim ,ker so v nekuhanem se vitamini in okus je boljsi.
Naredila sem ze kot burek,na vleceno testo dam zduseno kislo zelje. To nam je zelo vsec. Ko ga kar tako kradem iz hladilnika,pa ne stejem.
Lep pozdrav Babi
Meni je tudi zelo všeč podvarak – kislo zelje, riž in meso. Kako se originalno dela, ne vem, doma ga delamo po tej varianti…
Meso (svinjske kotlete oz. svinjsko meso s kostmi, lahko tudi kokošje meso) prej popražimo na olju in pustimo, da se malo poduši (kakšnih 20 min do pol ure). Zelje na hitro popražimo na olju in čebuli (popramo!). Potem si pripravimo pekač, v katerega nalagamo plast zelja, plast riža (surovega), plast zelja… Spodaj oz. vmes (po želji tudi na vrh) pridejo še kosi mesa. Vse skupaj zalijemo z malo vode (riž prej po potrebi solimo), pokrijemo in pečemo nekje 30 minut na 200°C (dokler pač tudi riž ni kuhan).
Mmmmm…. :)).
Lp, mishika
Tudi jaz pripravljam podvarak vendar na malo drugačni način.
Zelje podušim z malo popra in lovorja, posebej na pol skuham riž na belo. Za meso uporabljam izrecno samo kotlete od svinjskega vrata (podobno kremenatlom samo malo bolj pisan- ker je drugače presuho). Meso na hitro popečem na štedilniku nato ga položim na zloženec (zelje in riž zmešam) čez polijem malo olja od peke mesa in pečem ca 30 min na 220 C.
Tako je podvarak sočen in meso ni suho.
To je klasična varianta, torej malo bolj mastna, čeprav ne preveč. Drugače se pa lahko naredi tudi z drugo vrsto mesa in brez olja.
Pred leti sem naredila kot eno musako iz kislega zelja in sicer: naredila pire krompit, podušila zelje in prepražila malo mletega mesa, kot za filane paprike. Nato sem zlagala krompir, meso, zelje in še enkrat ponovila. Jed je bila okusna.
LP Silvia
Forum je zaprt za komentiranje.