Najdi forum

kislo zelje

Lepo pozdravljeni!

Danes sem se odločila, da bo na najinem jedilniku kislo zelje, krompir v kosih in krvavica.
Zaupajte mi kako pripravite kislo zelje. Morda bo pa vaše boljše od mojega 🙂

Lp

Tudi mene to zanima, ker se mi zdi, da drugje jem boljše kislo zelje, kot ga skuham sama doma.

lp

Zelo dobro je dušeno kislo zelje:
Mi zelje damo zavreti in odcedimo. Na malo olja popražimo čebulo in nekaj
slanine, dodamo zelje, lovorjev list in dušimo. Po potrebi dolivamo malo
vode. Popramo in serviramo.

Pri nas ga jemo v zelo natur obliki. Zelje dam kuhat v vodo, dodam malo kumine, lovor in sol. Kuhanega s penovko poberem iz vode in zabelim.

Zelje operem in ga dam kuhati brez kakršnih koli dodatkov. Ko vre približno pol ure, ga odcedim. V ponvi razpustim malo ocvirkov, dodam ožeto zelje, žlico vegete, malo popražim in serviram skupaj s pečenicami ali krvavicami.

Kislega zelja sploh več ne kuham. Jemo ga surovega zabeljenega z olivnim oljem. Kuhanega ne pogrešamo.
Vsem dober tek!

poglej pod kislo zelje 18.11.03. babi je napisala zelo nazorno,kako ga dela. lp petra

Hej,
meni je pa zelo všeč kislo zelje – surovo, s kislo smetano. Zelje daste v skodelico, ga poljubno zabelite, dodate česen po okusu in čez zajetno žlico kisle smetane. Odlično, kar tako kot priloga, ali pa za malico, večerjo….
LP, zala

Vsem hval za namige in informacije 🙂

Jaz popražim čebulo, nasujem kislega zelja (ga ne perem, ker imamo radi bolj kislo) in vse skupaj dušim – dodam kvečjemu sol in poper (kumine ne maram, vse ostale začimbe pa se hitro “izgubijo” v tej kislini 😉 – no, kak lovor in česen bi še šla…).

Lp, mishika

Zeljnico odlijem v lonček in shranim. Če je zelje prekislo ali preslano, ga potem operem, prilijem malo vode, dodam cel strok česna, lovor, mleto kumino in poper in dušim. Na koncu prilijem zeljnico (koliko, je odvisno od kislosti/slanosti). Kadar potrebujem suho zelje, ga večino poberem iz vode in prepražim na ocvirkih (voda + preostalo zelje je moja juha za naslednji dan).

Gre pa tudi tako, da prepražiš čebulo, poprašiš z moko (po želji še z redečo papriko), dodaš zelje, premešaš, zaliješ z malo vode, začiniš in kuhaš – lahko samo 10 minut, da se prekuha moka, lahko pa do mehkega.

Za moje pojme najokusnejši način:
Potrebuješ 1 kg kislega zelja, svinjsko meso v rezinah (zrezek, vratovina, kare) in po želji 2 večji čebuli.
Meso začiniš kot ponavadi za pečenko (sol, poper, česen, kumina). Čebulo prepražiš. V pekač daš na dno praženo čebulo, na njo razporediš zelje, na vrh pa naložiš kose mesa. Kot rečeno, čebulo lahko preskočiš. Pečeš v pečici uro do uro in pol, vmes nekajkrat obrneš meso, da se po eni strani preveč na presuši. Boljši so kosi z nekaj maščobe (vrat); če imaš čisto nemastno meso, je boljše, če za nekaj časa prekriješ pekač s srebrno folijo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close