Najdi forum

kislo zelje

Živjo,

danes bom za kosilo pripravila krvavice in kislo zelje. A mi prosim svetujete, kako vi pripravite kislo zelje. Sem se že parkrat spravila delat in mi nikoli ne rata tako dober kot v “ošterijah”.

Hvala in lp,
Ines

Hej!
Das kuhati dobro kislo zelje.Praviloma naj bi se kuhalo 20 minut(ni potrebno vec-dobila informacijo na kuharski oddaji).Vmes dam malo kiumine ali janeza,kar imam ,lovorjev list,2 stroka cesna in kaksno zrno popra.
Drobno nasekljas cebulo,malo jo poprazis na mascobi (ce je kaksen ocvirk zraven-se boljse),da uvene,dodas drobno nasekljan cesen,da samo zadisi, rahlo poprasis z moko(ce imas rada rdece,dodas malo rdece paprike) in dodas zelje.Malo pomesas, prilijes malo vode,v kateri se je kuhalo zelje in pustis,da povre. To bi bilo skoraj vse. Da,pescico zelja pustim surovega in na koncu umesam v ze narejeno zelje.Zboljsa okus. Ce bos pekla krvavice v pecici,daj zelje v nizjo jena posodo in se tega malo popeci.Jaz ga praviloma vedno popecem tudi kar na toasterju z odmaknjeno zgornjo plosco na najvisjo jakosti. Mislim,da dobi zelje tako se boljsi okus. Tudi pecenice lahko naredis tako,ali kotlete.
V tem primeru ze malo popeceno meso porinem v zelje in vse skupaj do konca popecem v pecici. Saj se bo se katera oglasila;verjetno ima vsaka svojo teorijo o dodani kumini ali janezu.Je baje neko pravilo.Meni sta dobra oba.
Lep pozdrav v upanju,da ti bo zelje vsec kot v gostilni Babi.

Veš, Babi, vse kar pride izpod tvojih prstov je dobro. In ob branju tvojega posta se mi že na veliko cedijo sline. Kar se tiče začimb: zelo rada jih uporabljam in zadnjič sem preizkusila tudi tvoj nasvet o uporabi pimenta, brinovih jagod in ingverja (pri pečenju puranjih krač) in moram priznati, da je bil okus enkraten.

Veselim se današnje kuhe in srečanja v petek.

Lep pozdrav iz Ljubljane, kjer se počasi že jasni,
Ines

Babi!

Zelje pripravljam skoraj tako kot ti in je odlično. Tudi moj pravi, da mojega je, doma pri mami pa ne (če pripomnem malce hudomušno je to 1:0 zame).
Je pa res, da kumino izpustim, ker to je pa res edina stvar, ki je ne maram, edino če je mleta, mi nekako gre, ampak pač pozabim nanjo. Česen, lovor, poper in brez rdeče paprike.

Zapečeno zelje pa tudi tako kot ti, imam pa še dva malce drugačna predloga:
V jena posodo naložim plast kislega zelja, nato plast kuhanega riža, pa plast mletega mesa (ali druga varianta ko naložim suho meso-ostanke ali kake reberce), pa spet riž in nazadnje zelje. Potem zmešam kislo smetano, malo soli, jajčko in prelijem čez vse skupaj in zapečem.
Ali pa naložim v pekač kar zelje, posujem s sesekljanim česnom, prelijem s smetano z jajčko in soljo in zapečem.

Pač zelje malce drugače.

LP

Hej! Tamara,ker se mi vedno ne da za dva delati sarm,sem prisla tudi sama do podobne kombinacije,kot jo delas ti. Zelo dobro!!Lp babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close