kisla juha
kislo juho delam iz svinjskih nogic,repkov,uses…lahko se soda tudi malo mesa.
pribl 1 kg zgoraj omenjenega mesa
3 l vode
1 čebula narezana na manjse koscke
4 stroki cesna
poprova zrna
lovor
malo timijana
1 zlica moke
3 vecji krompirji-na kose
2 zlici kisa
1 zlica kisle smetane
malo narezanega petrsilja
meso samo v vodo,dodamo narezano cebulo,cesen,lovor ,timijan,col…vse skupaj naj se skuha,da se zmehca,nato dodamo krompir. smetano zmesamo z moko in kisom in dodamo juhi. na koncu potresemo s petrsiljem.
nekateri delajo kislo juho tudi iz mesanega mesa lai samo jagnjetine.
mogoce bo kaksna stajerka povedala pravi stajerski recept !! lp petra
A štajerska naj bi bila drugačna? Ta tvoj podmet iz kisle smetane, moke in kisa je čisto z našega konca – na tak način se zgosti bela krompirjeva juha. 🙂
Kislo juho pa delam rdečo ali belo. V obeh primerih prepražim čebulo, dodam meso in kolobarje korenja, prepražim, potresem z moko (za rdečo potresem še s papriko), premešam, zalijem z vodo, začinim (sol, poper, majaron, peteršilj, lovor, lahko česen in lahko jušna kocka) in kuham. Čez čas dodam kocke krompirja in včasih še pest graha. Nazadnje zakuham žličnike in prilijem malo vina, rdečega ali belega. Pravzaprav je tako, da se za barvo juhe odločam glede na to, kakšno vino imam trenutno doma.
In še to: ker moji ne marajo nogic in repov, vzamem vedno za juho (poleg nogic) še nekaj na kocke narezane svinjske plečke. Kuham vse skupaj, iz kuhane juhe pa potem odstranim nogice (te so za mene; jaz jih imam rada).
Forum je zaprt za komentiranje.