Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kisanje zelja in…

kisanje zelja in…

Zdravo!

Včeraj smo prvič kisali zelje. Za obtežitev smo dali kar tri tlakovce. Tašča je hotela dati kar tako tlakovce na zelje, midva pa sva vseeno jih ovila v plastično folijo in jih dala še v plastično vrečko za enkratno uporabo. Tašča pravi, da to ne bo v redu. Kaj je lahko kaj narobe? Ker danes še lahko zamenjamo obtežitev.

Kot drugo pa me zanima, kako naj po 4 tednih zamenjam vodo? Ali s krpo vpijam tako dolgo tekočino ali kako?

In še, tašča pravi, da se lahko vlije pol na zelje kar navadna voda. Bo to vseeno v redu ali mora biti destilirana?

Hvala za nasvete!

Ima tašča kar prav: kisano zelje razžira plastiko, ki se topi v zelju, posledica pa so poženščeni sterilni moški. Destilirano vodo pa se uporablja samo pri motornem zelju.

Tlakovci bodo premalo – prelahki so.
Odstrani plastiko, odrežite lesene deščice na obliko in dimenzijo čebra. Zelje pokrij z dobro pomitimi in zribanimi deskami, na to pa daj ali težke, dobro oprane kamne ali večjo kanto vode (cca. 20 litrška je kar primerno težka).
Zalij pa s soljeno, prevreto vodo. To je to.

zelje naribaš dodaš najmanj 5 posto soli, če ne bo zelje mehko
vse skupaj stlačiš z bosimi nogami, to naši sončki zelo radi delajo
ko je tako pripavljeno pokriješ s suhimi deščicami, ki se prilegajo obliki kadi in na začetku obtežiš z utežjo, ki je težka 10-20 posto teže zelja v kadi, po štirinajstih dneh zmanjšaš obtežitev na pet do deset odstotkov teže zelja
omivanje zelja pomeni, da pobereš umazanijo z vrha, ne pa da pivnaš s krpami, če je potrebno zaliješ z malo vode, toliko, a je pokrito zelje

Zelje nikoli ne zalijem s prevreto vodo, za obtežitev pa imamo eno plastično kanto(5Literško), v kateri imamo pesek, v eni pa kar beton.

zelje pa umivam tam 1x tedensko, pozimi nekoliko manj.

letos pa smo ga naribali nasolili, dodali kim, potlačili in dali kar v kozarce. LANI JE BILO ok.

Sem ti že odgovoril, a zapis se je “nekam izgubil” pa se mi ne ljubi še enkrat pisati istega odgovora

Kakorkoli, tvoja tašča ima hudo narobe, prepričan pa sem da je kisanje zelja najtežje domače biokemično opravilo, zlasti ko berem prispevke na to temo. Kaj vse ljudje počno!

Soljenje: 2.5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (1.5 – 3) (na skupno težo, upoštevajoč vodo, če gre za kisanje glav)

Sladkor: 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (na skupno težo, upoštevajoč vodo, če gre za kisanje glav, za naribano zelje ga ni treba)

Voda: (če gre za kisanje glav !) Če je le možno – deževnica, a jo je treba prefiltrirati (filter 100). Ogreta, tako da po izenačenju dobiš temperaturo cca 18 stopinj. Klorirana voda ovira mlečnokislinsko vrenje

Obtežitev: Granitni blok ali beton ali pesek v plastični kantici; teža 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} teže zelja, da dosežeš anaerobno vrenje. Po nekaj tednih zamenjati z granitom; kocke bodo v redu.

LP Ivoc

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close