Najdi forum

Iščemo ugodno varianto za Kenijo. Mi lahko kdo napiše kaj, kje in kako, na kaj je treba biti posebej previden, kaj si ogledat…Cepljeni smo že, le tablete za malarijo še rabimo. Ali so nujno potrebne, ali se pri jemanju slabo počutiš??? Baje so zelo škodljive.

Hvala za odgovore.

Drago

Junija sem bila 3 tedne Kenija in Tanzanija. Safarije sem si uredila z African home adventures. Bili so zelo promptni kar se tiče dogovarjanja, cena je bila pa kljub temu, da sva šotorila, izredno visoka (okrog 1600 EUR). Je pa res, da sva bila popolna individualca (torej se nisva priključila skupini) – torej najem avta s šoferjem in kuharjem, vse nočitve in hrana. Kampi so res zelo osnovni, včasih brez vode, stranišča “na štrbunk”. Hrana bolj vegetarjanska (kar nama je bilo všeč) a izredno okusna in zadosti. Bolj udobno je seveda v lodgih, a tudi bistveno dražje. Če ti gre za to, da vidiš živali, je pravzaprav vseeno, kje spiš. Je pa 3 tedne safarija odločno preveč – se naveličaš. Računaj še na visoke napitnine – midva sva dala po 5 USD za vodiča in 2 USD za kuharja na dan in sva bila med bolj škrtimi. Od parkov v Keniji naju je najbolj navdušil Samburu, zanimivo je iti z bicikli po Hell’s Gate, Maasai Mara je pač obvezni standard, enako Nakuru in Amboseli. Gejziri ob Bogorii so zanmivi, Baringo ter Tsava pa nista pustila prav močnega vtisa. Sweetwters (azil za šimpanze) brez veze.

Hmm, a niso tele cene in napitnine “malo” pretirane?
Saj ni čudno, da potem zamorci mislijo, da pri nas denar raste na drevesih :))

Se strinjam, da so napitnine previsoke, zlasti zato, ker se zdijo tako zelo samoumevne. Ampak žal so to “priporočljivi standardi” tako v turističnih vodičih kot tudi pri lokalnih agencijah. Je pa napitnina odločitev posameznika in se lahko pravzaprav narediš tudi francoza in ne daš nič (kar je po mojem boljše kot premalo).

Glede napitnin. Kaj bi bilo premalo??? Mogoce bi morala vedeti, da vecina Kenijcev zasluzi nekaj dolarjev na dan in to za neko cistno normalno delo. Sicer pa je res, da tezko ves koliko je sploh placan in koliko dela zaradi napitnine…

Kar se cene tice ne vem kako visoka je bila, ce je bila to cena za oba za 3 tedne, potem ni bila tak visoka.

Drago, neka se normalna cena za safari 60 USD/dan/osebo (camping seveda). Torej probaj ne placati vec, ce se da pa seveda manj, sam se bo treba malce pogajati.
Prepricaj se da je v teh 60 USD vsteta vstopnina v narodni park! Da ti ne bodo nato tam vstopnine posebaj zaracunalni. In seveda moras iti pozoren se glede hrane, vode,…
Ce si bos Safari rihtal dol v kaksni agenciji pazi, da ne bos s seboj nehote pripeljal se kake nezeljene osebe, ki bo pokasirala provizijo pod pretvezo, da te je on tja pripeljal (slisi se lazje, kot je, ker se bodo kar lepili nate:), ce pa te pripelje tja pa kaj nej recem, pay the man:)!.

Sicer pa se meni tudi zdi, da so cene ogledov narodnih parkov zasoljene.

Ne poznam nikogar, ki bi dejasnko imel kakrsnekoli probleme z Lariamom in ti proporocam,da ga kljub vsemu jemljete. Ce se kaksni stranski ucinki pojavijo ga lahko se vedno nehas jemati. Ker malarija ziher ni bolezen s katero bi se bilo za igrati.
Lahko pa probas kaksne druge antimalarike, ki imajo manj stranskih ucinkov.
Koliko so potrebene je pa odvisno od tega kje se boste nahajali in seveda tudi od obdobja. Ce ni komarjev ziher ni potrebe.

Kar se tice letalskih kart pa tko nimas kaj veliko izbire trenutno. Ker vsaj jaz nisem nasel nobenih posebno nizkih cen. Charterji so postali prokleto dragi:(.
Ce pa je kaka vredu ponudba je pa tko predalec za slovence ali pa firma slovencem storitev ne nudi… v dobi globalizacije je to precej zalostno, da ti odgovorijo, da pac slovencem ne prodajajo.

Ce kdo ve za kako ugodno moznost za let v Kenijo ali Tanzanijo pa nej prosim pove (za december)

60 USD na dan se mi zdi kar utopično. Jaz sem bil v Keniji in Tanzaniji pred 3 leti in sem plačal 80 USD na dan. Vem pa, da se je v zadnjih 2 letih vse skupaj precej podražilo; prve podražitve so bile lani, druge letos julija, in so zvišale vstopnine v nacionalne parke tudi do 70%. Če se ne motim se sedaj cene za budžet safarije gibljejo med 100 in 120 USD na dan.

CE si ti pred 3 leti preplacal ne morem pomagati. Pred slabimi dvemi leti je bila 60 USD/dan popolnoma normalna cena v agenciji sredi Nairobija (nebi rekel, da je bila glhi najcenejsa) in si lahko se ceneje skozi prisel.
Kolikor jaz vem so zvisali vstopnine v nekatere parke, vecinoma pa je cena ostala enaka, ce pa so nekje vmes vstopnine postale ze nerazumne za vse parke pol pa je verjetno cena 60 USD/dan res postala utopija.

Takrat so bile vstopnine okoli 30 USD/dan. Ce so sedaj visje pa je treba to seveda upostevati. Res so se podrazile tudi nekatere druge stvari in se seveda lahko pozna.

Drugace pa je folk tudi pred dvemi leti ze palceval tudi veliko vec, kot 60 USD/dan. In nekateri paketi pac nudijo vec…

Jst se sicer vprasam koliko ljudi bo dejasnko pripravljeno palcati 100 USD+ na dan samo za vstopnino, sam verjetno se ze najdejo taki, ki imajo prevec denarja.

Res so podrazili za 10 USD/dan. Kar je sicer blizje 33%.

V Tanzaniji so meli pa res malce lepse podrazitve za dolocene nacionalne parke.

Letos je bila vstopnina za velik del parkov 50 USD dnevno, za nekatere pa “le” 25 USD. Tudi kampiranje je doseglo ceno med 10 in 20 USD na osebo. Pa to niso cene, ki bi mi jih povedali na agenciji ampak cenik, ki sem ga sproti preverjala v vsakem parku, da sem videla koliko me domača agencija “lupi”. Pa se je izkazalo, da ni krivda agencije, ampak noro prenavitih cen na splošno. Tanzanija je res še nekoliko dražja, ampak vsaj vlaga v infrastrukturo, tako da imaš vtis, da denar ne ponikne le v žepe vladajoče garniture. In mojih 1600 EUR je bilo žal na osebo in ne za dva.

Hej !

Lahko samo pritrdim navedbam Nine ! Jaz sem fotografiral te table na vstopih v parke, ker sem vedel, da mi nihče ne bo verjel kako sem lahko toliko zapravil.
Dodal bi le še da je vstopnini 50 usd potrebno prišteti 150 usd za vstop vozila ( se deli z številom potnikov ), od 20 do 30 usd za kampiranje in v nevarnih parkih še 20 usd za varovanje.
Seveda na dan – 24 ur !

Jakob !
Poglej polete iz Munchna do Dar Es Saalama.

Pozdrav

Matjaž

Hojla vsem
Našel sem zadevo za Kenijo in gremo vendar samo za en teden (žal). Kaj je boljše imeti s sabo dolarje ali EURE??? Glede na to, da gremo samo za en teden, kaj se splača oz. mora pogledat?
Cepili smo se že, tablet proti malariji pa smo se odločili, da ne bomo jemali, saj so baje zelo škodljive. Pa če jih Avstrijci ne zahtevajo potem mislim, da res niso tako nujno potrebne.

Hvala za odgovore!

Klasična Kenija vključuje Maasai Maro in jezero Nakuru. Oboje je polno živali in zanimivo. Kljub temu, je pa name največji vtis naredil Samburu. Dolarji se mi zdijo boljši zato, ker pogosto veselo enačijo tarifo 1EUR = 1 USD (ulični prodajalci, napitnine), drugače je pa čisto vseeno. Zamnejaš lahko oboje, nekih razlik v ugodnosti menjave ni. Tablete niso ne vem kako škodljive, ima pa lariam lahko stranske učinke (ki jih sama še nisem doživela). Poskrbite za zaščito pred komarji, pa bo.

Drago !

Toplo ti priporočam dolarje v apoenih po 50 in 100 in kakšnega po 10 ali 20 za zadnje dni, ko ne potrebuješ več veliko. Obvezno pa pazi, da boš imel bankovce z letnikom 2001 in mlajše. Starejše v 95% zavračajo brez, da sploh preverijo, če so pravi.
Antimalariki niso obvezni in nihče te nebo vprašal, če si jih jemal. Sploh pa notranjost Kenije ni malarično območje. Le obalni del sodi med ogrožene.
Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici !

Uživaj !

Matjaž

MATJAŽ (Ptujčan) hvala za nasvete!

Samo sedaj si me pa malo zbegal. Na agenciji so mi rekli, da naj imam čim manjše bankovce in ne po 100 USD. Torej po 1,5 in 10, ti pa meniš prav obratno. Ker vidim, da si očitno bil tam, verjetno bolje veš…
Pa še glede malarije? Praviš, da notranjost kenije ni malarična temveč le obalni del???? Ja, jaz ne grem v notranjost temveč na obalo. V hotel nekje pri Mombasi!??? Torej kaj misliš, kaj in kako??

Prosim, če mi odpišeč na drago.lepej@gmail.com

Adijo

Za Kenijo ni več obvezno cepljenje za rumeno mrzlico, meni ga že 2 leti nazaj ni nihče preverjal, ti pa na našem zavodu pač hočejo prodat. Oziroma ti to cepljenje toplo priporočajo, ker tudi slo zakonodaja zahteva od svojih državljanov preventivo ipd.

Obalni pas Kenije, predvsem severni del je zelo malaričen. Preventiva je pa najboljša stvar. Off scudo je meni do zdaj še vedno pomagal. Pa dolge hlače, dolgi rokavi… pa kak malarone ali doxycilin bi priporočala. Za centralno Kenijo pa mogoče le ni v sušnem obdobju malarija tako problematična.
Se ve, vsak je odgovoren za svoje zdravje!

Fotografka !

Oprosti a moram te popraviti, da ne bo kdo,ki je namenjen dol, še res mislil,da cepljenje proti rumeni mrzlici ni potrebno. Pišem iz lastnih izkušenj ! Pred tremi leti sem potoval dol preko Madrida in na povratku so nama z sopotnico, na notranji ( EU ) kontroli, čekirali mednarodno knjižico o cepljenju. Sopotnica je ni imela sabo in so jo dva dni zadržali v karanteni. Ji opravili analize krvi, dobila je Špansko knjižico, drago plačala dva dni bolnice in nato sva lahko nadaljevala pot.
Nekatere države imajo še zmeraj na seznamu Kenijo, Tanzanijo itd. na seznamu rumene mrzlice in pol naj reskira, kdo si upa !
Je pa povsem res, da me pa lani, ko sem bil V Tanzaniji nihče ni niti vprašal o tej knjižici.

Drago,
Kdorkoli ti je rekel, da dol nesi bankovce po 1,5,10,… USD je milo receno moron. Ker bi ti morali na agenciji dati realne podatke ali pa vsaj priznati da nimajo pojma. (to so bili veseli pred leti, ko si dejansko z dolarskimi bankovci dobro skos prisel, sedaj pa so meli po mojih izkusnjah raje svojo valuto)

Torej, zakaj ne nosi s seboj manj kot 50 USD bankovce: ker ti jih bodo zelo slabo menjali! In ne gre za minimalen razlike, gre za tudi vec 10% veliko razliko pri menjavi!
KAr se tice napitnin, daj v lokalni valuti in je stvar rešena. Ce pa mislis, da je domacin zadovoljen, da mu das 5 USD bankovec za katerga pri menjavi dobi realnih 3,5 USD pa se verjetno motis. Oz. ce bos zamenjal 50 USD in mu dal 5 USD v lokalni valuti bo to zanj veliko boljse.
Ker ne vem zakaj bi omogocali menjalnicam tako veliko provizijo racunati na male bankovce.

Edina izjema so morebitne vstopnine v nacionalne parke, vize in kaj takega. Pri cemer pa je to, da imas nove bankovce izredno pomembno, ker je res, da ti starih sploh ne bodo sprejeli. Ce pa ti jih bodo zamenjali v domaco valuto, bos placal izredno visoko provizijo.
Torej nekaj manjsih bankovcev lahko pride prav. Sam res izredno redko. Vize so pa tko al tko lepo zaokrozene na 50 USD.

Priporocam dolarje, ker sem imel boljse izkusnje pri menjavi (no pr eurih ne tezijo s starostjo bankovcev:). Definitnvno pa za vize in se kaj drugega, ker ne upostevajo dejstva da je EUR skoraj polovico vec vreden kot dolar.
Drugace pa bos tudi z EUR dol prisel dovolj dobro skupaj in ni treba veliko menjati v olarje, ker tudi pri tem nekaj izgubis.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close