Najdi forum

KENIJA-DENAR??

A VE MOGOČE KATERI KAKŠEN DENAR JE NAJBOLJE VZET V KENIJO??? PRAVIJO DA DOLARJE???

HVALA
Mitja

Mi smo imeli dolarje $$$.
Moras pa imeti novejse $$$, ker starih ponekod NE jemljejo oz. ce ze, jih pa slabse menjajo!!!!
Slabse menjajo tudi manjse bankovce npr. 1, 2, 5, 10 $$$!

Lp. Vesna

Sem bil ravno tam…

Torej vzemi US$ ali pa EUR. Najboljsi tecaji so za bankovce večje od 50US$ in letnike 99 in novejse. Ne jemlji zraven bankovcev letnik 96 ali starejse, ker ti jih ne bodo hoteli zamenjati, ce pa, bo pa tecaj slabsi… Pri EUR manj komplicirajo.

Se menjava… 75.8 KSch za 1US$, in tecaji se dnevno spreminjajo, od menjalnice do menjalnice… tako da malo hodi okoli in glej tecaje.

Za manjse in starejse bankovce ter potovalne ceke je bil tecaj 74.8 ali slabsi…

PS: NE KRICI! (to namrec pomeni, ce tipkas z velikimi tiskanimi crkami)

Še sreča,ker sem namreč že kupil dolarje in jih je kar nekaj starejših od 96.

HVALA
Mitja

Kaj naj ti recem. Pejt na banko pa naj ti dajo novejse – vsaj v LJ v NLB ponavadi zjutraj ni problema in lahko skoraj “izbiras”. Jest sem menjal zaradi tega, ker sem vedel da so problemi z dolarji v Ugandi. V Keniji ti bodo denar zamenjali, samo bo tecaj precej slabsi… (vsaj midva sva potem 100US$ bankovec letnik 96 raje prinesla domov, kot pa dobila skoraj za dve pivi manj…)

Hmmm obiskal vse banke na Ptuju in ne moreš verjet nimajo novejših dolarjev!!! Pa to ti je neka banka ne moreš verjet.KER DVE PIVI STA DVE PIVI:)) če tolko prišparaš

LP
Mitja

Če jo to samo dve pivi je še čisto OK meni na Baliju sploh niso nikjer hoteli zamenjati bankovcov z letnico 1996 , pa sva obrnila vse banke kar jih je pa se sploh niso hotel pogovarjat tudi o nižjem tečaju ne.

No to je bilo že prvi teden dopusta pol pa je pa kartica prišla v poštev MC , VISA … tko da ti priporočam da v vsakem primeru nekje zamenjaš bankovce pa tudi če boš moral v Maribor vseeno boljše kot pa da dol ostaneš brez gotovine!

Hmm BALI ja to pa se zna zgodit, da grem drugo leto malo obiskat. Kakšne so kaj cene tam?? Kako je kaj z prenočišči in vse ostalo???

HVALA ZA ODGOVOR

Mitja

Ja, to se je zgodilo v Ugandi. Kjer niso hoteli menjati bankovca letnik 1996, za vse pod 2000 pa so bili precej slabsi tecaji… V Keniji niso sli tako dalec in so menjali, vednar po precej slabsem tecaju…

Kar se tiče cen je vse izredno poceni od prenočišč , hrane , pijače in vse ostalo. Tako da Bali je res prijetna destinacija poleg tega pa imaš tudi veliko za videti- vulkani , razni plesi , treking s sloni , temlji , …

Najboljša varjanta če boš šel je da si zrihtaš samo let. karto prenočišče pa rezerviraš po internetu ker ti agencija pobere en kup denarja npr. hotel 4* 40-50USD na noč z zajtrkom za dve osebi .

http://www.kindvillabintang.com/location.php

Problemom s starimi dolarji se izgognes tko, da vzames Eure in glede na to, da si iz EU je to najbolj prirocno, a ne:)?
Ko sem bil dol, je tecaj dolarja neki sibal gor in tezko recem kako dobro menjajo Eure (k ne vem kako se je pri nas gibal, sam k sm prisel nazaj je bil precej drugacen oz. visji), sam mislim, da so menjali cisto vredu.

Priporocam ti nekaj manjših $ bankovcev za kaksne vize in tako cudo (lahko tud safarije). V tem primeru seveda pazi, da so novi (datum izdelave ni edina postavka!!!!, meni se je zgodilo, da niso hoteli vzeti novejsih bankovcev, zgleda, da je tudi kaksna serija novejsih bankovcev nezeljena).

Majhne bankovce menjajo katastrofalno slabo. Pri EURIH teh problemov nimas!!! (vsaj ni jih se bilo, tako lahko menjas manjse vsote ,ce ti pase).

Zaradi varnosti se tu splaca razmisliti o tistih potovalnih cekih, pr vsakem malce zgubis, sam ni tko hudo. Pa nimas problemov z nesprejemanjem starega denarja (sam ne menjajo povsod cekov).
Provizije so skoraj izkljucno fiksne na en ček in splaca se vzeti večje čeke.

Ah, nikoli ne menjaja na meji, ce ni izredno nujno! Zmeri te bodo nategnili.

Heh… ni nujno, da bo na meji vedno najslabsa menjava 🙂 Je pa tam najbolj tvegano, da te kdo nategne…

Npr. ko sem sel iz Ekvadorja v Peru sem na meji rabil za cirka 10US$ perujskega drobiza. No, grem menjat, in ker je bilo 10US$ 35 solov kalkulacija ni bila tezka. Problem je bil v tem, ker mi je hotel poturit 50 centavosov namesto 5 solov. Nisem se dal, in na koncu mi je dal 35 solov (predno sem jest dal denar iz rok). In ves kaj? To je bila takrat v Peruju najbolj ugodna menjava 🙂 No, 50m naprej je menjala se moja sopopotnica, kao dolarski drobiz, pa so jo pri 6 US$ nategnili s prirejenim racunalnikom za 5 solov…Zato… moj nasvet… ce ze menjas na meji, menjaj cimbolj okrogle zneske, in preracunaj vnaprej koliko bi moral dobiti – ohraniti moras zivce, ker na mejah ponavadi vlada zmeda in vse poteka hitro. Menjaj samo toliko kot nujno rabis – raje manj kot vec!

Ko sva sedaj potovala iz Ugande v Kenijo sva eno malenkost ugandskih silingov pretopila v kenijske. In ves kaj? Boljsa menjava na meji kot pa v centru Nairobija… (heh, on je rekel menjava 23 in jest sem mu dal 5000Usch – s pomocjo kalkulatorja je rekel 200Ksch. Okrogli znesek mi je bil cuden, zato vzamem mobitel, zracunam znesek, mu pokazem sumo, nekaj se je sicer bunil, vendar mi na koncu da se dodatne silinge).

In vedno ce se da, se pred prihodom preveri kaksen naj bi bil menjalni tecaj med valutami v novi drzavi…

Jst bom tko rekel, da so na meji vedno imeli slab tecaj al pa so me pol probal neki nategnt. Kar se tice menjave v mestih je pa tko, da pac rabis najti najbolj ugodno menjalnico.
Sam sej nikomur ne branim probat. Si pa tudi sam rekel, da se lahko z goljufijo koncajo. Al ti podtaknejo kaj, ti dajo premalo,….
No opozarjali so tudi, da lahko zelo hitro fases ponarejene bankovce (tko pri menjanju denarja na cesti).

Sem imel isti problem, k mi je dal premalo denarja na meji in se je potem zgovarjal, da za manjsi bankovec je drug tecaj in sm mu rekel, da nej da denar nazaj al pa doplaca razliko. In je dal se tistih neki dodatnih silingov. Res ni tko tezko preracunat kolk moras dobiti (folk, k tega ne dela je sam kriv). Njemu pa se tam pred tolk folka tud ni splacalo kregat.

Mel sem primer, ko je ponujal tako dober tecaj, da bi lahko mastno sluzil, ce bi njemu dolarje prodal in jih nato kupil v menjalnici par korakov prec. Malce sumljivo a ne. Zakaj mene prosi in mi mori, če ima ceneje v menjalnici….
Sam ni mel denarja pri sebi, moral bi do sefa v neki neoznaceni zabaceni hisi v drugo nastropje. Pomoje nebi prisel ven z vsem kar sm sel notri:))). Take fore so precej znacilne za afriko.

No se ena fore katere s posluzujejo je na meji, da ce bos vprasal koliko je menjalni tecaj za denar drzave ki jo zapuscas ti bodo rekli precej dober kurz, k tko nimas nc z njim za pocet, druga pesem pa za kurz drzave v katero bos glihkar vstopil. Tko ti lahko dajo napacen obcutek, da je tecaj valute, ki jo ze poznas dober, torej bi znal biti tud un za drugo valuto vredu. No pac pshiholoska fora.

Rekel bi da na mejah vecinoma ni najbolj pametno menjat vecih vsot. Kar ne pomeni, da to velja zmeraj.

Sej se popolnoma strinjam… po pravici povedano, jest nocem menjati na mejah in niti tega ne priporocam nikomur… par dolarjev OK, vec pa… niti pod razno… Jest sem imel sedaj na dveh mejah “sreco” in sem vedno prisel skozi bolje, kot pa ce bi menjal potem kjerkoli v drzavi… mogoce pa v tretjo ne bo tako OK…

kot sem rekel… prakticni nasveti… ce kdo ze MORA menjati na meji, potem… ti prvi zracunaj KOLIKO moras dobiti, menjaj cimmanj denarja (max 10US$) in okrogle zneske… uporabi kalkulator (SVOJ, npr. na mobitelu)… in kot zadnjic… svoj denar daj iz rok sele ko dobis pravi znesek menjave…

Poznam npr. ljudi, ki so na ekvadorsko-perujski meji menjali 30US$ in za to dobili 105 solov (super tecaj, tako kot meni), a kaj ko je bil bankovec za 50 solov slab ponaredek, in ga je se isti dan taksist “pretrgal”, ko ga je sprobal ali je OK ali ne… valjda je bilo vse to nastavljeno in je taksist vedel kaksne bankovce so dobili… zato pozor…

Takole zdaj smo že doma in moram rečt da je res malo boljše,če imaš eure drugač pa ni neke bistvene razlike!!!

HVALA ZA ODGOVORE

lp
Mitja

Si probal potem menjati bankovce US$ letnik 96? 🙂

Ja seveda sem probal,pa ni blo nobenih problemov in tudi mi ni mejal po kakšnem nižjem tečaju.

lp
Mitja

No ja fajn… meni so v Nairobiju tezili 100 na uro… kakor sem prebral si ti bil v Mombasi… verjetno so tam bolj vajeni turistov…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close