kemoterapija in obsevanje
Mamo po operaciji čaka terapija – kombinacija kemoterapije in obsevanja. Še nisem slišala, da oboje izvajajo naenkrat. Se bojim, da bo tako agresivna terapija še dodatno izmučila njen organizem, ki po operaciji sploh še ni k sebi prišel.
Si govorim, da moram zaupat zdravnikom, a ko berem, kakšne posledice ima kemoterapija in kakšne obsevanje in če to seštejem…
S kemoterapijo začnejo kar hitro po operaciji. Vseskozi jemljejo kri in naslednje doze ne dobiš, če ni vse ok. Počakajo, vmes dobivaš vitamine. Spremljajo in prestavijo, kolikor je pač nujno, da se okrepiš. Je pa vsaka naslednja doza hujša oz. jo težje prenašaš, ker kemoterapija pač vpliva tudi na dobre celice. A zdravniki vedo, kaj delajo in ne skrbi. Očitno je za maminega raka najbolje, da ga napadejo z dvema “ognjema”. Predvsem poskrbi, da bo optimistična, že sedaj naj se okrepi z močno hrano (rdeča pesa, temni sokovi…). Veliko naj spi, počiva, pomemben je tudi svež zrak!
Pametno je, da se s takimi vprašanji obrnete na zdravnika, ki mamo zdravi, pa naj ji pojasni, zakaj so se odločili za tako kombinacijo zdravljenj. Vrst raka je namreč ogromno, zato je zelo veliko načinov, kako zdravijo.
Rada bi te le opozorila, da se tudi o jemanju kakršnihkoli dodatkov prej posvetujte z zdravnikom, ničesar ne delajte na svojo roko. Tako recimo je meni zdravnica v času kemoterapije odsvetovala kakršnekoli vitaminske dodatke, ker lahko zmanjšujejo učinke kemoterapije.
Kemoterapijo sem prestajala dvakrat v življenju. Ne prvič in ne drugič nisem imela težav z izgubljanjem teže. Zato energetskih prehranskih dodatkov nisem nikoli potrebovala. Ker sem jedla le tisto, kar mi je ustrezalo in mi ni povzročalo slabosti, to pa so bile stvari z intenzivnim okusom, ponavadi precej kalorične, se mi je začela nabirati teža in sem morala potem malo popaziti, da se nisem preveč zredila. Kemoterapije je seveda veliko vrst, pri nekaterih so slabosti zelo hude in dolgotrajne, a za take te med jemanjem citostatikov hospitalizirajo in že v bolnišnici poskrbijo, da dobivaš kakšne dodatke, če je to potrebno. Saj ne rečem, morda jih bo tvoja mama potrebovala. A kar na pamet jih vnaprej res ni treba kupovati.
Upoštevaj tudi, da so v literaturi našteti popolnoma vsi možni stranski učinki terapij. To pa seveda ne pomeni, da se vsi ti pojavijo pri vsakem pacientu. Jaz sem jih kar nekaj ‘izpustila’.
Veliko poguma in uspešno zdravljenje želim tvoji mami. Pa seveda veliko poguma tudi tebi in vajinim svojcem. Imejte se radi, to pomaga.
Pred tem se je dobro pozanimati o teh zdravilih, ki ji jih nameravajo dati, saj zdravniki vse premalo informirajo paciente… tako smo mi proučili obe zdravili, ki so jih želeli očetu dajati za kemoterapijo (čeprav naj ne bi kaj dosti pomagala, po besedah zdravnikov, a boljših pač nimajo), a ko smo na internetu proučili stranske učinke (med katerimi so bili tudi zastoj srca in smrt!!!), smo se dokončno in definitivno odločili proti.
Morda vam bo pri odločanju kaj v pomoč knjiga Kemoterapija zdravi raka in zemlja je ploščata – do pred kratkim se je dobila samo v ang., pred kratkim pa je bila prevedena v hrv., tu je link, upam, da še deluje:
V njej so opisane razne motode za posamezne vrste raka, na kak način zdravijo katero vrsto po svetu… tudi alternativno itd. Zelo koristna knjiga!
Moje izkušnje so take, poznam dva primera, ki sta se odločila proti kemoterapiji. Pri obeh je bilo po operaciji še kar ok. Nekaj let je bilo vse mirno, ko pa je ponovno izbruhnilo sta pa umrla. Ker je rak užgal z vso svojo silo. Tako da jaz sploh ne bi razmišljala o tem ali da ali ne.
Za kemo je pa potem čist odvisno od človeka, kako prenese. Mojo taščo je bilo res strah, kaj bo,ampak moram rečt, da ji je malo slabo, drugače je pa ok. V redu, malo več počiva ž, ampak drugače je res v redu. Tako da, kar pogumno! Dobiš knjigo z stranskimi učinki, da se lahko pripraviš, ampak sploh ni niujno, da kaj od tega imaš! No, razen laski, so pa res šli dol.
In ja, so primeri, ki hodijo hkrati na oboje, obsevanje in kemo. Tašča je rekla, da jih takoj prepoznaš, ker pač imajo mesto obsevanja rdečo.
Forum je zaprt za komentiranje.