Kdo pred kratkim v Tuniziji?
Mi smo 22.7. prileteli iz Monastirja. bili pa smo v Hammametu v hotelu Omar Khayam. Odličen hotel, super slovenska animacija otrok.
Hrana dobra, ampak mal smo vseeno driskal. Tudi tri leta nazaj smo bili na Djerbi in smo mal driskal. Ampak linex odlično pomaga, tako da sploh ni nobene panike. Pač smo se držal, da smo pili samo ustekleničeno vodo, nič sladoleda. Na Djerbi smo še pazili na sadje in solate, zdaj nič. Smo kar vseeno jedli.
Je pa tako, da nekateri nimajo driske. Zgleda, da imamo bolj občutljivo prebavo, ker je veliko takih, ki jim ni nič.
Jaz bi za vsak slučaj linex vzela.
lahko samo komentiram da večjih svinj kot na Djerbi in v sami Tuniziji nisem vidla.Pa sem bila veliko okoli od Grčije, Turčije, Italija, Bolgarija.Kjerkoli smo bili smo bili zdravi samo teli arabci so pa pujsi svetovni.Tam pa je pol hotela nazaj sračkalo in potem še dva tedna doma.Tako da smo bili vsi bogi.Odsvetujem tele arabske države.Linex pa nič pomagal.
Pred kratkim smo se tretjič vrnili iz Tunizije, nikoli nobenih zdravstvenih težav.
Tokrat smo bili v hotelu Castille na Djerbi (otroka 4 in 7). Jedli smo vse po vrsti, tudi neolupljeno sadje in surovo zelenjavo, tudi na izletu z gusarji, pa sladoled v hotelu (tisti na kepice), si umivali zobe z vodo iz pipe, sicer smo pili ustekelničeno.
Nobenih težav, Linex smo sicer imeli s sabo, pa še škatlice nismo odprli.
Ne, so včasih kakšni hoteli, ko kaj pride. Mi smo bili na Djerbi v Penelope beachu, pa so eni rekli, da je bilo avgusta ne vem koliko zastrupitev, takrat pa nič.
Prijatelji so šli v Turčijo, imel all inclusiv, pa cel teden samo kruh in sir jedli. :)))) Že ko so prišli v hotel, je po driski smrdel, naslednji dan so bili tudi oni “ta pravi gosti” tega hotela.
Aja, pa ko smo bili na Djerbi se je en možakar tako zastrupil, da je zahteval takošenj let nazaj.
Eni imajo srečo, eni pač ne. Zato se mi rajši bolj “stroge diete” držimo. Da ne driskamo preveč. :)))))
Tudi jaz sem se z mojim vrnila 22.7. iz Tunizije. Bila sva v hotelu African Queen v Hammametu. Midva sva sicer mlad par brez otrok, je pa bilo z nama vec mladih druzin. Hotel je za otroke zelo neprimeren. Igral ni nic razen en gugalnice, bazencek miniaturen, animacije za mlajse skoraj da ni, razen kao otroski disko) plaža oddaljena kakih 150m, sicer pescena vendar nic posebnega, vso hrano na plazi je treba posebaj placat… all inclusive ponudba porazna… Vsekakor tega hotela ne priporcam nobenemu, se najmanj pa mladim druzinam, ker za novo zgrajen hotel (2006) s 4* je poden.
S temi driskami mi res ni nikoli bilo jasno, kje jih staknte. Že nekaj let preživljamo dopuste v t.i. driskajočih državah. Nikoli, ampak res nikoli ni bilo težav, ne pri nas, ne pri naših prijateljih, ki z nami dopustujejo. V družbi je vedno kak dojenček, otroci do 10 let, najstniki in mi odrsali. No, drugo leto naj ne bi bilo več dojenčkov:)))
Res pa, da vode ne pijemo iz pipe ampak iz plasteneke. Vse ostalo pa normalno kot doma. Jemo vse pripravljene obroke, sadje (nikoli ne lupimo) in zelenjavo, ližemo sladolede, pijemo pijač z ledom (iz neustekleničene vode), umivamo si zobe, spiramo usta… Iz naših izkušenj torej pripravljeni obroki in hrana oprana s tekočo vodo ne povzročata driske. Vse drugo prej.
Osebno menim, da ljudje v teh ALL varijantah preveč jejo, preveč mešajo razne okusne in predvsem premalo pijejo in se ne znajo pravilno prilagodit drugi klimi. Letos smo malo opazovali goste, ki so prvič ali drugič na takšnih počitnicah. Med njimi smo iskali potencialne driskače in jih po večini tudi našli, še preden so začeli driskat. Pri enem obroku si nadevajo na krožnike vsega po malem. Od njihove hrane do evropske hrane. Tako naenkrat zaužijejo po 5 ali več različnih jedi in prilog, da sladic niti ne omenjam. Sami veste, da imajo njihove jedi od slanih so sladkih zelo specifičen okus in so za naše kulinarične navade precej nenavadne – nismo jih vajeni. Hrana je močno začinjena z raznim začimbami, ki jih mi večinoma ne uporabljamo. Nekatere začimbe imajo v večjih količinah rahle odvajalne učinke. Domnevam, da jih naše telo, če tudi v majhnih količinah res ni vajeno in driska je tu. Če že pijejo, pijejo predvsem zelo, zelo hladne sladke sokove, gazirane in alkoholne pijače, vode zelo malo. omenjene mrzle pijače v kombinaciji s pregretim telesom, visokim temperaturami in hrano garantirajo drisko ali vsaj bolj tekoče odvajanje.
Vem, da se boste norčevale, ampak poskusite prve dneve jesti po malem. Z njihovmi jedmi začnite zelo previdno, po majhnih grižljajih in predvsem eno samo jed na enkrat.Tudi z evropsko hrano ne pretiravajte tudi, če je še tako vabljiva. Ogromno pijte, a le navadno vodo, primerno ohlajeno/toplo. Ne pijte mrzlih, sladkanih, gaziranih in alkoholnih pijač, če ste pregreti. To se pa tekom dneva, če ste zunaj itak, čeprav ne čutite. In nazadnje. Kjer koli se nahajate se zgledujte po domačinih. V našem primeru domačini čez dan resnično malo pojejo, zato pa toliko več pijejo navadno vodo in čaj. Njihov glavni in najbolj obilni obrok je večerja. Mrzlih pijač, sladoleda in (pre)ohlajenega sadja na visokh temperaturah ne uživajo. Že vedo zakaj, zato zaupajte njihovim navadam. Izjeme so pa vedno bile in bodo.
Lep, brezskrben in normalno odvajajoč dopust.
Ojla, tudi mi smo bili v Tuniziji (otrok 8 let) 14 dni, vrnili smo se 16.7. Bivali smo v hotelu African Queen , imeli smo suito z dvema balkonoma in dvema sobama. Nam je bilo zelo lepo. Nič nismo driskali, v hotelu smo jedli vso hrano pili ustekleničeno vodo, gazirano, pivo, colo in jedli sladoled (ledeni). Pri sadju smo pazili le to, da se ga lahko olupi. Ko pa smo šli kam ven smo pazili na čistočo rok.Zobe smo umivali z ustekleničeno vodo. Bazen ni tako miniaturen no in pa animacija je bila za otroke zelo fajn. Je pa res ena stvar pri all inclusive se dogaja to, da ljudje neprestano samo sedjo jedo in pijejo in jasno, da potem driskajo saj njihov prebavni trakt ne zmore vsega prebavit. Veliko smo pohajali naokrog šli smo na štirikolesnike,na ladjo in kamele, konje jahat veliko smo hodili v Jasmin (zapravljat pa v Cartage land -gardaland), na drsališče Blu Ice in še bi lahko naštevala.Še bomo šli.
lp mamiR
Se strinjam s predhodniki.S tremi otroci dopustujemo že več kot 15 let. Driske ponavadi ne dobimo nikjer.Pošteno drisko smo pobrali pred leti kar na pikniku ob Savi ( salmonela – verjetno v kurjih batkih)
Skrbimo za higieno tako kot doma, pijemo ustekleničeno vodo, slabe izkušnje imamo z evropejsko hrano, ki je v tujini ne znajo pripraviti ( svinjina v Turčiji…). Jemo torej tisto hrano po kateri segajo domačini.In predvsem se ne nažiramo zato, ker imamo možnost jesti do nezavesti.
V bazenih se običajno ne namakamo, morje je veliko bolj pametna odločitev kar se zdravja tiče. Čistila v bazenih , ki ubijejo vse mikrobe, so precej škodljiva za kožo, sluznico oči…
Običajno si izberemo soliden hotel s polpenzionom in to je to.
Bila na Djerbi in v Tuniziji, obakrat s hrano zelo zadovoljna, ogromno izbire, nikoli prebavnih motenj, čeprav sva mela s seboj linex in oglje za vsak slučaj. Oni se zelo trudijo prilagajati Evropejcem, moraš pa vedeti, da uporabljajo svoje začimbe in to navadno povzroča motnje. Jedla sva pa vse, tudi vse sladice, za katere pravijo, da so lahko povzročitelj driske. Nobenih zadržkov nimam, da ne bi peljala svojih majhnih otrok, za vse je odlično poskrbljeno.
Tudi samo se strinjam z predhodniki.Na Djerbi smo bili v začetku julija v hotelu Aladin Jerba in je bilo krasno,trije otroci(15,12 in 3leta)nobenih prebavnih motenj se pa res nismo basali z hrano zato,ker imaš ALL ampak v mejah normale,pili smo ustekleničeno vodo to pa je tudi edina stvar,ki smo jo pazili v začetku smo se izogibali ledu v sokovih potem pa še to ne več!!!
Tudi mi smo se ta teden vrnili iz Tunizije. Bili smo na jugu, v mestu Zarzis. Imeli smo se zelo lepo. Jedli smo vse, tudi zelenjavo, sladice in sladoled. Pili smo ustekleničeno vodo, njihovo vino in pivo. Alkohol sicer čez dan ni pametno uživati, saj ti takoj “stopi” v glavo, pa čeprav je samo en kozarec. Vročina in alkohol pač ne gresta skupaj. Zobe pa smo si umivali z vodo iz pipe. Seveda moram povedati, da nihče od nas ni imel prav nobenih prebavnih težav.
lp
“Večjih svinj kot na Djerbi… “
Jaz sem se pred tednom dni vrnila iz Djerbe, in se s tem ne strinjam.
Mislim da je vse odvisno od človeka, kakšen pogled ima na svet.
Edina napaka dopusta je bila ta da je trajalo le 7 dni, bi bil fajn še kakšen dodaten dan, saj se po enem tednu ravno navadiš ritma in ljudi 🙂
Bila sem v hotelu CLUB NEREIDES, sicer tri zvezdice, preprost hotel, s tremi bazeni(eden pokrit), pol penzion, hrana super, izlete vsem priporočam, veliko izveš o zgodovini Tunizije, ljudeh,…
Linex in podobne zadeve… nepotrebno, le enkrat ali dvakrat dnevno kak 0.3 pa je 🙂
3x razočarana- če ni skrivnost… kje pa je bil zate ok dopust in brez svinj okoli tebe? Hmmm hard language…
Forum je zaprt za komentiranje.