Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kdo pozna granadir marš?

Kdo pozna granadir marš?

Moja stara mama, ki so bili rojeni leta 1884 so včasih poleti skuhali jed, ki so jo imenovali granadir marš. Vsaj tako se jaz spomnim. Vem da je vsebovala testene krpice in mislim da krompir in zelje. Več pa ne vem. Ali kdo pozna to jed?

jaz-sam pri nas to naredimo samo iz krompirja in testenin-polzkov.ala prazen krompir.samo da so se testenine.

Živjo,
mogoče bo tole v pomoč:

LP, zala

Jaz sem našla pa tole: in v enem drugem receptu poleg čebule prepraži še malo slanine.
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

letos so testenine Grande izdale eno knjigo z recepti kjer so zbrale recepte svojih kupcev-notri je tudi recept za grenadirmars, prepisem kasneje ko najdem knjigo;)

Grenadirmarš je teta (po zgledu Avstrijcev) vedno delala iz kuhanih testenih, šunke in praženega krompirja. Skuhala je krompir (neolopljenega, potem ga je olupila in narezala), testenine in na drobno narezala šunko (tako za toast, velja pa tudi druga 🙂 ). Vse skupaj je potem prepražila na čebuli in popoprala ter solila. In to je bilo to. No, po njenem zgledu grenadirmarš delam (občasno) tudi jaz – ga imamo kar radi.

Lp, mishika

Mislim, da sem to jed zadnjič jedla pred skoraj 30 leti. Spomnim se samo tega, da je bilo dobro in da je imelo čudno ime (to jed sem vedno povezovala z starim atom, ki so bili v Judenburgu in na Soški fronti). Stari sta so se v prvi svetovni vojni naučili tudi nekaj madžarskih besed in to me je kot otroka vedno tako zanimalo.

Hvala za pojasnilo.

Danes je pri nas tako turobno vreme. Meni se pa tako lepo zdi, ker mi cela kuhinja diši po cimetu. Sem pekla dve rundi kruha in nato še švedske cimetove kruhke. Sem trenirala za prihodni teden, ko ima mož rojstni dan. Pa je obljubil, da bo v službo nekaj prinesel za malico. Letos bo praznoval šele 11 rojstni dan. Je, kot pravijo, smolček. Revček, ki ima samo vsako četrto leto rojstni dan.

Lep dan želim

Krompir olupim, narežem na kocke in skuham. Posebej skuham široke rezance ali pa kar polžke. Na olju prepražim čebulo, dodam kuhan in odcejen krompir, testenine, malo posolim, posujem z mleto papriko, dobro premešam in to je to. Zraven ponudim zeleno solato.
Pri nas to jemo enkrat na štirinajst dni.
Lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close