Kdo bo ustavil podivjane kolesarje, ki terorizirajo voznike in pešce?
Jaz kar veliko kolesarim sedaj poleti tudi v službo kar je cca 25km. Pot void pa med drugim tudi čez celo Ljubljanu, od Viča do BTC-ja. Ne vem kaj vas kolesarji tako ogrožajo, pač tako kot kolesarji ki moraj če gredo čez križišče, pa čeprav naravnost, pogledati tudi levo če kak avto zavija desno in jih je morda spregledal, morajo tudi šoferji ko zavijajo desno pogledati na desno če prihaja kak kolesar.
Sama imam roke skoz na bremzi da lahko v vsakem trenutju zabremzam. Primer je bil danes, ko je manjši tovornjaček pripeljal iz enega dovrišča, seveda lastniki tistega dvorišča mislijo da so ne vem kje in da morajo imeti živo mejo na meji in visoko 2m. Ta šofer ni imel nikakršne možnosti da vidi desno ali levo če ne zapelje na pločnik, on pa je direct zapeljal čez pločnik na kolesarsko. Jaz sem se ustavila, ker sem ga zagledala, če bi bil na pločniku pešec bi ga povozil.
Tako da ja različne situacije so, vsak pa mora dejansko na sebe gledati ne glede na to ali ima ali nima prednosti. Mojim otrokom vedno rečem če sta dva pozorna je veliko manjša možnost nesreče kot če je en.
Kot voznik, ja, imam oči na pecljih, pa še kak par dodatnih, ker ja, skorajda ni videti kolesarja, ki bi “pogledal”, kam in v kaj zapelje, ne glede na prednost … Kot peška pa, se ne dam hudo motit. Po kolesarski stezah nikoli ne hodim, glede tega sem res striktna, ko pa kolesarji vozijo za mano in tam, kjer naj ne bi, postane moj reakcijski čas “umika” izredno dolg in počasen, tako da praviloma morajo sestopiti. Enako če peljejo proti meni.
Opažam, da ko kolesarji šibajo čez križišče naravnost, skoraj noben ne pogleda na levo, če prihaja kak avto, ki jim križa pot.. Je že res, da ima kolesar prednost, ampak kdor misli, da mu zaradi prednosti ni treba pazit, je pač neumen. In res so postali kolesarji neznosni. Tudi v peš conah dirkajo kot nori in se morajo pešci njim umikat. Na prehodih se pa sploh ne ustavljajo in mora pešec počakat, čeprav ima zeleno.[/quote
Strinjam se tudi jaz. Še huje je na lokalnih cestah. Ko se tam okrog 17. ure peljem domov iz službe, ja na cesti ogromno kolesarjev. Skoraj pravilo je postalo, da vedno vozita dva in sicer eden zraven drugega, ne en za drugim. Pogosto se jim postavi ob bok še tretji.
Drži, da je cesta proti Polhovemu Gradcu v veliki večini ena sama jama. Ti kolesarji se tako brezskrbno izogibajo tem jamam in luknjam, da me včasih prav prime, da bi katerega “malo potisnila”, – pa ne z avtom ampka z roko.
Naletiš pa tudi na skupino kolesarjev, v kateri vozita po dva eden zrqaven drugega, takih parov pa je vsaj dvajset. Njihov je cel vozni vas, cesta ovinkasta in luknjasta. Potem pa se cijaziš za njimi in jih glasno preklinjaš, ker bog ne dej da bi bilo med posameznim parom kaj prostora, da bi jih z avtom lahko postopoma prehiteval.
Kaj čmo, ni denarja za kolesarske poti, je pa denar za zdravljenje poškodovanih v prometnih nesrečah.
Bo že bolje, ko jih bo dovolj pomrlo.
Ja vedno več jih je, pa tudi vedno bolj so objestni.
Danes zjutraj je bil odsek, kjer je kolesarska kot ponavadi pol pešcev pa še en avto je bil gor parkiran. Brezupno se prebijati skozi.
Drugi odsedk kolesarske je bil poln stekla.
Potem mi stopi ena ženska direkt pred mene. Šla je čez cesto, kjer ni prehoda. Kar tako kot kura. Skoraj sem zletala po cesti tako sem zavrla.
Včeraj mi je en odprl vrata tik pred mano. Zadnji moment sem zavila na levo.
En drug tip mi je izsilil prednost.
Pešci na kolesarski pa itak kot inventar. Očitno jim je všeč, ker je rdeče pobarvana.
Ce majo kolesarji probleme z avti, pol to pomen sam to da niso glih kaj pozorni na okolico.
Pozoren kolesar bi imel vedno tako dober pregled da ga nebi nihce presenetil.
Kolesar je sibkejsi, ampak veliko bolj lahko obvladuje svojo voznjo. Tisti ki s kolesi divjajo pa razumem da se niso zmozni prav cas umaknit, ustavit ali opazit kaj se okrog njih dogaja.
Aha, ti pravilo močnejšega podpiraš in ne prometnih predpisov?
Saj ni važno ali je rdeča ali zelena, prednost ima avto in ne kolesar, tako misliš, a ne? Ja, kar veliko vas je takih.[/quote]
Nisem rekel tega.
Rekel sem samo to da se kolesarji lahko obvarujejo. Ce bi se zavedali da so sibkejsi bi sli cez tisto zeleno luc tut tko da pogledajo okol sebe, ne da mu je tista zelena luc bog in ga nic ne ustavi.
Se najdejo taki ki bodo kolesarja namerno izsilili ali pa nesreco spregledali, zato nobenemu nebi skodovalo ce bi se vozil po cesti z obcutkom da se mak drug udelezenec v prometu lahk zmoti in te izsili.
Tko da po pravilih ma kolesar lahko marsikaj prav, ampak da bi preprecil nesreco bi pa lahko tut sam kaj naredil. Predvsem s tem da je med voznjo pozoren, ne pa da mu je vse samoumevno.
Domišljam si, da sem bil in sem še zelo korekten kolesar. O kolesarstvu v Lj pa raje ne bi nič komentiral, ker se na forumih ne sme preklinjati.[/quote]
Torej hočeš povedat, da si bil ti biser na kolesu. Vsi ostali kolesarji so pa popolnoma drugačni kot ti na kolesu in te ogrožajo, ko se ti pelješ z avtom?
Kdo bo verjel takim bučkam?[/quote]
Hočem povedati, da sem bil in sem še maksimalno korekten kolesar. Sicer pa v tej okolici, kjer sedaj živim večina kolesarjev vozi po cesti tudi tam kjer je kolesarska steza in pa seveda po pločnikih. Boč pa ne prodajam in jem jih tudi ne!
Paco, če si res kolesar, bi vedel zakaj marsikje kolesarji vozijo po cesti in ne po kolesarski. Ker je na kolesarski polno stekla, robnikov, lukenj, peščcev, avtov. Predvsem steklo je problem. Ostalim bedarijam se lahko ogneš, steklo pa ne vidiš pravi čas.
dnnnfc, veš, ko sem v avtu, se mi še nikoli ni zgodilo, da bi me kak kolesar ogrožal. Nenavadno, a ne? Ko sem na kolesu, me avtomobilisti kar naprej ogrožajo. Je pa zanimivo, greš pa v bolj razvite evropske države, tam pa avtomobilisti veliko bolj kulturni. Ne čutiš se ogroženega. Ne vozijo po kolesarski stezi. Tudi ne parkirajo nanjo. Ne izsiljujejo te. Pravi užitek. Ja, tu se vidi naša (ne)razvitost.
Razumevanje besedila? Španska vas? Ker že v uvodu je govora o kolesarjih, ki terorizirajo avtomobiliste in pešce. In sploh ne bi bilo prvič, da kolesar zbije pešca na pločniku. Ne na tistem delu pločnika, kjer je vrisana kolesarska steza, ampak prav na pločniku zraven kolesarske steze ali pa na pločniku, kjer kolesarske steze ni in bi se moral kolesar po vseh pravilih peljati po cesti.
Še razumem, da se po pločniku ali peš coni peljejo družina z malimi otroki, ki res ne smejo na cesto. Ne razumem pa idi*tov, fizično čisto sposobnih vožnje po pravilih, pred katerimi pešci skačejo kot bolhe. In ko se takemu zazdi, da zdaj pa ne bo več pešec, se brez pogledat okrog sebe zažene na cestišče. Če je to kakor koli povezano z zdravim življenjem, potem hvala lepa.
Ja, pa tudi kolesar do smrti povozil peščca tudi ni. Ne vem zakaj ne.
Koliko smrti pešcev so povzročili kolesarji? To bi res rada vedela.
Ubogi avtomobilisti in pešci, polno smrtnih žrtev med njimi, ker jih kolesarji povozijo.
Grozni kolesarji res.
Še dobro, da nisem iz LJ, ker tam menda ni varno stopit peš okrog ali pa se peljat z avtom, ker te takoj kak kolesr napade in pogosto te kar ubije.
Moj kolega je imel zlomljeno roko, ker se je pešec zabil vanj. Ja, na kolesarski se je pešec zabil vanj in on se je polomil. Pešcu ni bilo nič.
Poznam kolegico, ki se je grdo razbila v podobni situaciji. Spet pešec nepoškodovan.
Da ne omenjam kolikrat sem skoraj padla, ko je meni pešec skočil pred kolo ali na cesti ali na kolesarski. Da ne omenjam, da se je vame zaletel mali otrok, ki je kar podvijano dirjal po cesti, kje sta bila starša pa sam bog ve. Jaz sem jo odnesla s par praskami. Mulcu pa nič. Zakaj ne? Ker sem se spretno umikala, da ne bi njemu kaj bilo.
Koliko bližnjih srečanj z avtomobilisti sem imela pa raje ne naštevam. Ko so vozili po moji strani na polno. Ko se me prehitevali v škarje, ko so odprli avto kar iznenanada. Ko so mi na tak ali drugačen način izsili prednost.
Nikoli pa se mi ni zgodilo, da bi me kak kolesar ogrozil, ko sem bila peš ali v avtu. Nobene praske nisem staknila na ta način.
Ja, na cesti. Menda je ne na pločniku?
Pa ne enkrat. Že večkrat. Ženska se je odločila prečkat cesto, kjer ni prehoda (prehod je bil cca. 40m stran) nič pogledala in stopila pred mene, tik pred kolo. Avto verjetno ne bi uspel pravi čas ustavit.
To se kar pogosto dogaja.
Tako, da s tem, ko se takole posmehuješ in žališ kolesrje, samo kažeš kak je tvoj nivo inteligence. Zamisli se nad sabo.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://i6.photobucket.com/albums/y229/integratedmimi/smilies/ROFL_C13.gif[/img]