Kdaj se muce gonijo in ali je možno da še zdaj kotijo??
Sprašujem zato, ker me je teta klicala da je muca kotila tri mucke. Muca je že drugače bolj močna na jesen pa se še vse zdebelijo, zato ni ugotovila da je breja. Ker je še precej mlada jo je komaj naslednje leto nameravala peljati na sterelizacjo. SEdaj pa šok. Muca se je spravila pod posteljo in tam začela kotit. Teta pa vsa panična kaj je zdaj to.
Ali ni prepozno da bi muce kotile? Jaz sem mislila, da so že vsi jesenki maldički stari vsaj dva meseca. Kolikokrat na leto se gonijo?
Je res da jesenski muci velikokrat umrejo? Tako sem slišala, ker naj bi na njih vplivalo podnebje. Kaj vi menite?
MUCKE SE BREZNAJO VES ČAS
takoj ko imajo mladičke že fajn mački čakajo in običajno je tudi mačica hitro za štose
običajno je navadna kmečka mačka 3x na leto juhuhuhu, pa po par madičev in preštej koliko jih gre tralala rakom žvižgat od ene same mačke
tiste, ki se jim mačkice takoj vrže stran pa se juhuhuh že čez par dni
To muco, ki je sedaj kotila sem jaz našla oskrbela, ker je bila še čisto mičkena in ko je malo zrastla sem ji jo dala. Zato tudi sprašujem to. Prav tako imam sama zapuščeno mačko, ki sem jo našla kot majhno kepico, ki je bila že totalno izmučena od mraza in hojenja sem ter tja.
Ja res juhuhu spet se bo začela sezona zavrženih mladičev. :(((
Hahaha, in kaj zdaj? Ne verjameš, da je skotila, ker se “zdaj ne koti”? Če je zdaj skotila, je bila oplojena nekje avgusta. Nič čudnega.
To, da jesenski muci velikokrat umrejo, je bedarija. Če ima mati mačka dovolj hrane in vitaminov, mladiči ne bodo pomrli. In kaj zdaj kaniš z mladički?
Sterilizira pa se mačko lahko že pri 5. mesecih. Ker je pri 7 ali 8 lahko že breja. Tako da…
V bistvu niti ne. Mačke na kmetijah, kjer se preživljajo z mišmi, imajo miške na voljo celo leto, saj ima mišji par letno okoli 10 legel z okrog 8 mladiči. Kjer se miši naselijo v hlevih, podstrešjih in celo kmečkih hišah, kotijo celo leto, ne glede na zimo. Tako ima pravzaprav mačja mati čisto isto možnost preživeti mladiče spomladi kot pozimi. Jeseni dobi celo nekaj drobovine od kolin. Potepuške mačke v mestih, ki se hranijo iz smetnjakov, so na istem. Edino mraz je lahko pri mestnih mačkah naravni sovražnik. Ko se namreč mati oddalji po hrano, lahko, če je jesenski mraz hud, zelo mladi mački poginejo.
Dugače pa ne bi vedela od kod ta napačen mit, da jesensko mačje leglo ne preživi. Sploh v zgornjem primeru, ko je mačja mati in njeno leglo, doma v hiši.:))
Ljudje, dejte poskrbet za sterilizacije in kastracije vaših mačk. Ne samo, da ne bo nezaželejenih mladičev, ki nimamo kam z njimi, tudi mački bodo bolj zdravi in brez bolezni.
Sama si vidla, da je ogromno mačk zapuščenih in nisi poskrbela, da se to ne bo dogajalo naprej. In kam boste zdaj z mladiči..ja ja, oddali jih boste, že že, ampak komu in kam, to je vprašanje? Itak vemo kako večina mačk pristane…. sicer pa upam, da boste mačko testirali na razne bolezni, ker res ni fer do posvojiteljev, da bi jim oddali bolane mačke.
Skratka, STERILIZACIJA IN KASTRACIJA, takoj ko maček doseže 1,5 kg in to je to!
Mimogrede…sem imela primer 4 mesece stare breje mačke, tako da…lahko brejost in gonitev nastopi že zelo zgodaj. V mojem primeru je muca šla na sterilizacijo.
Potem pa lepo, da bo vse obdržala, samo res naj mamo čimprej sterilizira, mladiče pa potem ko bodo stari nekje 4 mesece oz. ko bodo dosegli 1,5 kg. Čim bo eno pustila, da zopet koti, potem bo število mačk naraščalo… upam, da bo vse uredu z mucami in nikar res ne pozabite na sterilizacije in kastracije.
Forum je zaprt za komentiranje.