kdaj po letalsko karto?
Zdravo!
Zanima me, kakšne so kaj vaše izkušnje s kupovanjem letalskih kart – jih ponavadi kupujete že več mesecev pred odhodom, ali se zanašate na zadnje dni? Govorim recimo o kartah za Azijo. Kakšne ugotovitve, kdaj se jih cenovno bolj splača kupovat? Sama odletim v januarju in ko gledam malo cene kart ugotavljam, da se čedalje bolj višajo. Ne vem torej, se mi splača čakat na zadnji mesec ali jo raje kupim že sedaj? Hvala za nasvete!
ojla,
sama ponavadi kadar se gre za daljša potovanja vedno kupim karto kar nekaj časa vnaprej, ker je takrat bolj poceni (razen seveda last minute variant, ki mi pa takrat ne pridejo prav, ker sem ponavadi vezana na določene datume). Če imaš več časa in nisi odvisna od datuma odhoda oz prihoda, potem lahko dobiš zelo ugodno karto na last minute ponudbah. Jaz se le-teh poslužujem ko grem kam na počitnice (morje poleti, za kakšen teden izležavanja).
verjetno so se v tem času začele cene višati že zaradi novega leta in bodo mogoče januarja, po novem letu spet malo padle (tako je bilo ko sem šla v Indijo v januarju, so bile cene kart decembra katastrofalno visoke, sama sem imela karto že od začetka septembra).
torej, če nisi odvisna od datumov in lahko prilagodiš program potovanja / počitnic ne glede na datum prihoda, potem bi jaz (sploh ker govorimo o Aziji) na tvojem mestu počakala na last minute varianto…ampak dajte še drugi povedat svoje izkušnje…
lp, katja
Jest imam zelo razlicne izkusnje… Enkrat sem jo “moral” kupiti skoraj 5 mesecev vnaprej, drugic sem jo dokoncno kupil teden pred potovanjem (razlog pri slednjem je bil, da sem sele takrat dobil sedez – prej sem bil vseskozi na cakalni listi)…
Skoraj neprijetna izkusnja se mi je zgodila lansko leto pri Airpassu v LJ. Imel sem rezervirano karto v Ugando z Emirates in sva bila zmenjena s prodajalko , da naj pridem priblizno 3 tedne prej kupit in dvignit karto (vsaj tako mi je rekla – karto sem rezerviral cirka 2-3 mesece prej). Res pridem… in kaj se je zgodilo? Dva dni prej (!!!!) so mi karto skenslali, ker se medtem kao nisem nic javil… Kaj podobnega se mi drugje se ni zgodilo, saj so me pred storniranjem rezervacije vedno poklicali…
Res pa je, da sem imel sreco, saj let ni bil zaseden in sem se vedno lahko kupil karto. Se vec, 15k sit je bila karta cenejsa, kot pa ce bi jo kupil 3 mesece prej… Samo to je bila CISTA sreca…
Navadno je tako, da so najdražje karte okrog novega leta, velikonočnih praznikov in poleti (julij, avgust).
Najcenejše naj bi bile januar-februar in oktober-november (+/- kak teden ali dva, tri).
Seveda pa potem na te cene vplivajo še politične razmere, cene goriva, konkurenca in… Bush 🙁
Ni več pravila po katerem bi vedela, kdaj se res splača kupiti karto. Za fiksen termin vsekakor čimprej. Ampak tudi, če si pri izbiri datumov fleksibilna to še ne pomeni, da bo karta cenejša.
Zelo redke so letalske družbe, ki letajo s pol praznimi avioni in bi zato v zadnjem trenutku spustile ceno za zapolnitev praznih mest. Sem bil v zadnjih letih kar nekaj nad oblaki in prav nikoli se mi ni zgodilo, da bi bilo v letalu kaj več kot recimo 5-6 praznih sedežev (navadno je bilo pa povsem polno). Govorim za economy class, za lete iz EU v JAmeriko, Azijo, Afriko z neeksotičnimi kompanijami (Lufthansa, Swiss, BA, Air France, Iberia, Varig, Thai, Eva, Alitalia…celo Royal Jordanian je bil poln).
Skrajšano:
* če ne boš letela sama potem si rezervirajte polet čimprej (da boste na istem letalu)
* če boš letela sama, a v visoki (dragi) sezoni – rezerviraj čimprej, ker je veliko povpraševanja
* če boš letela sama, a v nizki sezoni – špekuliraj 🙂 kupi prej, ker se karte samo še dražijo ali pa počakaj na zadnji trenutek, ker bo karta cenejše…..
Žal res ni več pravila!!!!!
Enostavno vprašanje, na katerega pa ni tako lahko odgovoriti. Kar se mene osebno tiče sem ziheraš in karte nabavim dovolj zgodaj, res pa je, da me ta navada pride včasih malo več. In moja zadnja izkušnja. V začetku oktobra nisem več dobil treh prostih sedežev za Dominikansko republiko (Punta Cano) za konec aprila 2007 in mi je to moje načrte obrnilo na glavo (vsaj časovno). zato še enkrat priporočam hitro rezervacijo letalskih vozovnic.
Zdravo,
Kdaj konkretno po karte?
V oktobru bil na Tajskem in sem kupil 2 karti: Evropa-Azija in notranji let.
-letalsko karto 1 – Turkish Airlines (Brnik-Istanbul-Bangkok in povratna) sem kupil in plačal že v avgustu, predvsem zaradi kasnejšega dodatka za kerozin. Če ne bi plačal, bi zanjo kasneje odštel čez 40.000sit dražje. Torej se mi je splačalo kupiti karto več kot 2 meseca prej!
-letalsko karto 2 – Air Asia (Bangkok-Phuket) pa sem kupil in plačal v septembru. Mislim, da se cene kart dvigujejo z zapolnitvijo. Ko sem kasneje spremljal ceno te karte je bila tudi dražja (za cca.5000.
UGOTOVITEV: v mojem primeru se mi je splačalo kupiti letalski karti precej PREJ!
Mogoče pa ima tudi kdo dručano izkušnjo.
Lep pozdrav,
Tommy
Morda samo zanimiv komentar na sporočilo:
Letel sem že v več kot pol praznem (dobesedno) letalu. Potniki smo bili v zadnji tretjini, tako da smo se s kolegi kar ulegni čez tri sedeže in spali (torej leže in ne sede). To je bil let Aeroflota iz Moskve na Dunaj, 27.2.2006 zvečer, SU-263, Airbus A319. Mimogrede: pet tednov prej v nasportno smer je bilo letalo polno. Tudi oba nadaljna leta med Moskvo in Bangkokom (isti prevoznik) sta bila polna.
Forum je zaprt za komentiranje.