kava???
ne mislite, da vas hecam, čeprav bo zvenelo bedasto – kava mi ne uspe! eni jo potem dajejo nazaj na štedilnik, da se dvigne, drugi prilivajo mrzlo vodo, eni sladkajo vodo … kaj pa vem, moja kava ni nikoli tako dobra kot tista, ki jo pijem kje drugje. dostikrat se mi zgodi celo to, da se ne naredi usedlina, ampak da drobci plavajo. aaaaaaaaa
Verjetno je odvisno tudi od vrste kave, katero si navajen, oz ti najbolj diši, čisto stvar posameznika.
Moja sestra prisega na Santano, jaz pa še vedno na Barcaffe. Mami trdi, da je tista, ki ja pakirana po četrt kilograma veliko bolj okusna in aromatična od tiste, ki je pakirana po 10 dag.
Drugače pa, sestavine poznaš, vse ostalo je pa stvar posameznika; vaja in izkušnje, to je moj edini recept.
Kuham tursko in espresso v “masinci”.
Uporabljam najraje Barcafe, ponavadi 1/4 kg in obvezno kuham v dzezvici.
Kot zgoraj napisano: kolikor skodelic vode ( sladkano bolj malo ali celo nic), toliko zlick kave + ena zlicka za dzezvico. Tako so me ucili. Ko zavre, odstavim, odlijem malo vode in dam kavo; rahlo premesam, vrnem na plosco in pocakam, da se pocasi dvigne pena; postopek ponovim.
Na koncu previdno dolijem se tisto odlito vodo. Pazim, da mi nikoli ne prekipi( aroma fuc). Prav skuhana turska kava mora imeti penico za vse skodelice:)
Sladkor pa je odvisen od okusov. Marsikaj je odvisno od kave. Za posebne
sladokusce dodam malce cimeta in naribane cokolade. Ampak to je ze druga storja:)
Lep pozdrav in dobro kavico.
ce nimas usedline je definitivno premalo kave – tako kot je babi rekla, skodelica vode in zvrhana zlicka kave. Sama imam raje bolj grenko, tako da prideta dve poravnani zlicki sladkorja na 4 skodelice kave, hladne vode ne prilivam, kavo vcasih vrnem na plosco da ponovno zavre (to naj bi baje naredil trikrat), ne pa zmeraj in ce priznam ne vidim kaksne razlike.
Forum je zaprt za komentiranje.